Julebord, juleverksted, luciafrokost og nissefest - alt kjempekoselig og stas! Hadde det ikke vært for at alt sammen skjer samme uke. Rett før jul. Hektiske førjulsdager gjør i tillegg at det for mange blir kjappe og usunne middager. Gjør du imidlertid noen smarte matvalg i dagene fram mot jul, kan du unngå vond stressmage og manglende energi.LES OGSÅ: Julekakene som inneholder flest kalorier
Energi som varer
Fox News har bedt noen av USAs fremste ernæringseksperter gi dem sine beste tips til mat som både er rask og sunn - og som tilfører kroppen akkurat det den trenger i førjulstiden.En av rettene flere av ekspertene anbefaler at vi spiser akkurat nå, er omelett - om du så velger å ha det til frokost, lunsj eller middag. Egg inneholder mye proteiner, og fordi proteiner gir god metthetsfølelse, betyr det at du slipper å bli sulten og blodsukkersur halvannen time etter at du har spist.– Jeg lager den med sopp, som i likhet med egg inneholder mye vitamin D - et vitamin vi trenger mer av i vintermånedene, sier ernæringsfysiolog Jackie Newgent til Fox News.Som KK.no tidligere har skrevet, så viser en studie fra amerikanske Yale University at de som får i seg nok vitamin D, har et bedre immunforsvar.Tilstrekkelig vitamin D bidrar også til økt energi, for får du for lite er en av konsekvensene slapphet. LES OGSÅ: Teen som hjelper deg i førjulstidenBedre humør og bedre søvn
I tillegg til omlett, anbefaler ernæringsekspertene Fox News har snakket med, at du spiser kirsebær.Grunnen til dette er at de røde bærene er ekstra rike på melatonin, hormonet som er bevist å ha god innvirkning på søvnen.Er det imidlertid ikke tid til særlig mye søvn og du trenger energi - nå med det samme - så er ernæringsekspertenes beste tips at du får i deg langsomme karbohydrater. De amerikanske ernæringsekspertene foreslår blant annet fullkornspasta med tomatsaus.– Karbohydratene fra pastaen gir energi og drivstoff til hjernen, forteller ernæringsfysiolog Elisa Zied.Serverer du det sammen med magert kjøtt som kylling eller kalkun, får du også i deg en del proteiner.Og det er spesielt smart, fordi det magre kjøttet inneholder stoffet serotonin, som skal ha en positiv effekt på humøret. En annen middag som ernæringsekspertene også mener fungerer som drivstoff for hjernen, er laks - proppet med sunne fettsyrer. – En rekke studier har påvist at omega-3 er sunt for hjernen, sier ernæringsrådgiver Christopher R. Mohr.LES OGSÅ: Den sunneste ferdiggrøtenRolig og konsentrert
De fleste ernæringseksperter, både norske og amerikanske, er enige om at frokost er en viktig start på dagen. Og blant de desidert beste valgene, er havregrynsgrøt.Det gjelder ikke minst i førjulstiden og julen. For ikke bare setter frokosten i gang forbrenningen og sørger for at du får energi til alle dagens gjøremål, det beskytter også mot overspising senere på dagen.– Og da blir det også enklere å begrense porsjonsstørrelsene og redusere godteriinntaket, har klinisk ernæringsfysiolog Kari Sellæg ved Norsk Idrettsmedisinsk Institutt (NIMI) tidligere fortalt til KK.no.En havregrynsgrøt inneholder også en del fiber, noe som er med på å forebygge mot såkalt stressmage.Og skulle det bli litt i overkant mye marsipan de neste ukene, så kan du trøste deg med at mandler ikke bare betyr masse kalorier, men også sunt fett, magnesium, kalsium og vitamin B - vitaminet som KK.no tidligere har fortalt at kan virke beroligende. LES OGSÅ: Ingrediensene du alltid bør ha i skapetLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger