INNEHOLDER MYE JOD: Hvis du får i deg for mye jod over en lengre periode, kan det blant annet føre til akne.  Foto: Thinkstock.com
INNEHOLDER MYE JOD: Hvis du får i deg for mye jod over en lengre periode, kan det blant annet føre til akne. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Kosthold

Maten som kan gi deg kviser

Skalldyr inneholder for eksempel stoffer du ikke bør overdrive inntaket av.

Har du funnet dietten som passer for deg?Enten du ønsker å passe på vekten eller du vil gi kroppen de riktige næringsstoffene, bidrar kostholdet ditt til mer enn en smal midje og stabilt blodtrykk.

Maten du spiser kan fra før av bidra til å gi deg mer energi, dempe betennelser eller forkjølelse og motvirke dårlig ånde.

Men vet du hvordan den påvirker huden din?

Maten du spiser har nemlig en langt større innvirkning på «kroppens største organ» enn det mange av oss tror, skriver Huffington Post.

LES OGSÅ: Det sunneste pålegget du kan velge

Skalldyr kan gi deg kviser

– Enhver dermatolog vil kunne fortelle deg at et variert kosthold vil gi et bedre immunforsvar, og derfor også bidra til mindre hudproblemer av ulike slag, sier Dr. Bobby Buka, dermatolog i New York City.

Så hva du spiser - og drikker - vil i stor grad påvirke hvordan huden din ser ut, og mens det er enkelte matvarer som beskytter hudcellene mot skader, er det dessverre også matvarer som har en negativ effekt.

Blant annet kan skalldyr ha en ugunstig innvirkning på huden din.

Scampi, krabbe og hummer har et naturlig høyt innhold av jod, og et kosthold som inneholder mye av dette kan føre til kviser og urenheter i huden.

Slike utbrudd skyldes imidlertid et høyt inntak av jod over tid, så det er ingen grunn til å frykte et kviseutbrudd dagen etter en skalldyraften. Men - hvis du er mye plaget med kviser, kan det være lurt å begrense inntaket til et par ganger i måneden - fremfor et par ganger i uken.

LES OGSÅ: Mineralet som styrker immunforsvaret

IKKE OVERDRIV INNTAKET AV SALT: For mye av det gode kan få kroppen til å samle vann, og gjøre deg oppblåst.  Foto: Thinkstock.com
IKKE OVERDRIV INNTAKET AV SALT: For mye av det gode kan få kroppen til å samle vann, og gjøre deg oppblåst. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Vær obs på inntak av salt og sukker

Det er faktisk ikke noe i veien med å bruke mer krydder i maten din - så sant det ikke er saltbøssen du strekker deg etter. Og det er ikke bare på grunn av hjertet ditt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


For mye salt kan nemlig føre til at kroppen samler opp vann, og dette kan igjen føre til hevelser. Og ettersom huden rundt øynene dine er ekstra tynn, er det fort gjort at du våkner opp og forbanner deg over inntaket av potetchips og popcorn dagen før.

Det er imidlertid ikke like vanlig når man er veldig ung (tenårene og begynnelsen av 20-årene), men blir mer vanlig etterhvert som du blir eldre.

Sukker derimot, er ikke bra for huden din uansett alder. Dette skyldes at høyt blodsukker kan påvirke vevet i huden, og gjøre deg mer sårbar for linjer og rynker.

Det kan derfor være lurt å begrense inntaket. Hvis søtsuget virkelig ikke gir seg, bør du eventuelt velge mørk sjokolade, som har mindre sukker og masse antioksidanter.

LES OGSÅ: Gjør plass til rød mat på tallerkenen

VÆR OBS PÅ SUKKER OG MEIERIPRODUKTER: Blant annet kan enkelte typer yoghurt skjule mye sukker.  Foto: Thinkstock.com
VÆR OBS PÅ SUKKER OG MEIERIPRODUKTER: Blant annet kan enkelte typer yoghurt skjule mye sukker. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Styr unna meiriprodukter og sukker

Selv om meieriprodukter inneholder mange viktige næringsstoffer, viser det seg at kombinasjonen av sukker og melk kan bidra til kviseutbrudd.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Ifølge resultater fra en tidligere studie utført av dermatologer ved universitetssykehuset i Kuala Lumpur, kan for eksempel inntak av iskrem føre til at du har fire ganger så stor risiko for å utvikle hudproblemer i ettertid.

Det er fortsatt behov for flere studier på dette området, men foreløpig er teorien at det skyldes den store mengden sukker og proteiner i melken - da i kombinasjon.

Dermatologene hevder denne konsentrasjonen øker produksjonen av et hormon kalt ICF1, som kan bidra til at huden produserer mer olje.

LES OGSÅ: Isbittriks hjelper mot kviser

Sjekk KKs store årshoroskop!