Fyllesyk

Maten som kan hjelpe mot fyllesyke

- Det skader ikke å spise en skive med avokado eller en banan før du legger deg, sier eksperten.

MAT DAGEN DERPÅ: Når fyllesyken har slått inn gjør du lurt i å spise en skål med havregrøt eller en banan. Foto: Dmytro Sukharevskyy - Fotolia
MAT DAGEN DERPÅ: Når fyllesyken har slått inn gjør du lurt i å spise en skål med havregrøt eller en banan. Foto: Dmytro Sukharevskyy - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Pleier kroppen din å skrike etter salt og fett dagen derpå? 

Vel, selv om pizza med ekstra rømmedressing og cheeseburger med pommes frittes smaker fryktelig godt der og da, er det ikke dette du bør spise dagen etter en real fyllekule.

For som du sikkert vet, er kroppen din skikkelig dehydrert etter fest, og mye salt og fett vil som oftest ikke være noe annet en ekstra belastning på leveren din. I tillegg er alkohol uttørrende og tapper deg for kalium.

Så hva bør du egentlig spise dagen etter en fuktig kveld på byen? 

LES OGSÅ: Juicen som tar knekken på fyllesyken

En skål med havregrøt gjør susen 

Siden alkohol har en vanndrivende effekt, mister som kjent kroppen mange viktige mineraler og vitaminer etter et større inntak.

En matvare som kan gi deg en god del av disse tilbake er havre. Havre gir deg påfyll av B-vitaminer (som er bra for lever og humør) og andre essensielle mineraler som magnesium, kalsium og jern.

Som om ikke det var nok, kan også havre bidra til å nøytralisere surhetsgraden i kroppen, rense leveren, absorbere giftstoffer og sakte øke sukkernivåene.

Så når fyllesyken er som verst kan det absolutt være en god idé å lage seg en skål med havregrøt.

HAVREGRØT: Det er lurt å spise havregrøt da det kan tilføre kroppen B-vitaminer, som er bra for lever og humør, og andre essensielle mineraler som magnesium, kalsium og jern. Foto: ffphoto - Fotolia
HAVREGRØT: Det er lurt å spise havregrøt da det kan tilføre kroppen B-vitaminer, som er bra for lever og humør, og andre essensielle mineraler som magnesium, kalsium og jern. Foto: ffphoto - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: To ting påvirker fyllesyke mest

Melkeprodukter, avokado og banan - gjerne før du legger deg

Kari Randen, som er daglig leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL, har tidligere forklart at melkeprodukter kan ha en positiv effekt på fyllesyke, da de inneholder kalium. 

- Kalium er nødvendig for at musklene og nervene skal fungere skikkelig, og bidrar til å regulere væskebalansen i kroppen og sørger for at det er riktig forhold mellom syrer og baser noe som ofte er i ulage etter en runde på byen med alkohol og dansing. 

Hun understreker imidlertid at de fleste normalt sett får i seg nok kalium gjennom kosten.

- De som drikker mye alkohol derimot, kan ha nytte av ekstra tilskudd. Avokado, bønner eller banan kan være gode alternativer dagen etter at man har vært på fest. 

SPIS LITT AVOKADO: Eller banan på en brødskive FØR du legger deg etter festen. Det KAN ha en genial effekt på formen dagen derpå. Foto: kostrez - Fotolia
SPIS LITT AVOKADO: Eller banan på en brødskive FØR du legger deg etter festen. Det KAN ha en genial effekt på formen dagen derpå. Foto: kostrez - Fotolia Vis mer

- Og uten å garantere for at det hjelper, så skader det ikke å spise en skive med avokado eller en banan før du legger deg heller, har hun uttalt. 

LES OGSÅ: Visste du dette om avokado?

Proteiner gjør susen 

Det kan også være lurt å spise mat som inneholder mye proteiner dagen derpå. Det vil nemlig hjelpe kroppen å bryte ned avfallsstoffene alkohol har fylt den med.

Egg, kylling og rødt kjøtt inneholder mye proteiner, det gjør også matvarer som ost og melk. 

Høyt alkoholinntak gjør også som sagt at kroppen mister en del kalium og magnesium. Derfor bør du, som Randen forteller, spise banan dagen derpå - den gule frukten er nemlig veldig rik på begge disse næringsstoffene. 

I tillegg synes mange at banan hjelper mot kvalme. Og er det kvalme som er den største utfordringen din, bør du også prøve for eksempel te med ingefær eller en smoothie med ingefær.

PROTEINER: Proteiner gjør susen dagen derpå, da de hjelper kroppen å bryte ned avfallsstoffene alkohol har fylt den med. Foto: (c) P.Desgrieux/photocuisine/Corbis/All Over Press
PROTEINER: Proteiner gjør susen dagen derpå, da de hjelper kroppen å bryte ned avfallsstoffene alkohol har fylt den med. Foto: (c) P.Desgrieux/photocuisine/Corbis/All Over Press Vis mer

LES OGSÅ: Dropp urtete og drikk heller sitronbrus dagen derpå

Slik unngår du den den verste bakrusen 

 1. Drikk mindre: Har du for vane å bli dårlig bør du først og fremst redusere alkoholinntaket. Bestem deg gjerne på forhånd for hvor mye du skal drikke.
   
 2. Drikk vann: Et glass vann mellom hver enhet alkohol gjør det lettere å unngå å drikke for mye, samtidig som du opprettholder væskebalansen. For lite væske i kroppen står ofte for en del av ubehaget dagen etter.
   
 3. Spis et godt måltid før du drar på fest: Drikker du på tom mage tas alkoholen veldig fort opp i kroppen og før du vet ordet av det har du begynt å sjangle. Med mat i magen tas alkoholen opp saktere, og du får en gradvis stigende rus. Spis også noe mat etter alkoholinntak, før du sovner. Dette vil bedre kroppens biokjemi i bakrusfasen.
   
 4. Hvil ut: Sørg for å få deg en lang og god natts søvn slik at kroppen får tilstrekkelig med hvile. Men husk at du ikke legger deg på stigende rus.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer