Smertestillende

Maten som lindrer smerte

Kjerringråd er blitt vitenskap, mat kan hjelpe like godt mot smerte som medisiner.

SUNN MEDISIN: Chili er en av de mange matvarene som hevdes å lindre smerte. Foto: Thinkstock.com
SUNN MEDISIN: Chili er en av de mange matvarene som hevdes å lindre smerte. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Synes du at du bruker altfor mye medisiner mot hodepine og leddsmerter, kan du forsøke å lete etter smertestillende mat i butikken i stedet, skriver helsenettstedet Prevention.com. Her er deres ni gode tips mot vanlige plager:

Tips 1: Kirsebær

Mot: Muskelsmerter, leddgikt
Dosering: 45 om dagen


Kirsebær får den vakre røde fargen fra antocyaniner - sterke antioksidanter som demper smerte på to måter.

- De blokkerer betennelser, og hindrer smerteenzymer, akkurat som aspirin, naproxen og andre betennelseshemmere uten steroider, sier Muraleedharan Nair, kjemiker ved Michigan State Universitys College of Agricultural and Natural Resources til Prevention.com.

En studie viser at folk som spiste en bolle kirsebær til frokost, reduserte en markør for betennelser med 25 prosent.

Tips 2: Ingefær

Mot: Migrene, leddgikt, ømme muskler
Dosering: 1/4 teskje daglig


Med ingefær kan du kurere magetrøbbel, kvalme og sjøsyke, den virker mot luft i magen og hindrer oppkast. Men den kan også fungere som aspirin og betennelsesdempende medisiner, mot migrene, leddgikt og muskelsmerter. Og så får du vakker hud.

Spis den i smoothies, asiatiske retter eller til sushi.

LES OGSÅ: Naturlige hjelpemidler mot hodepine

Tips 3: Tranebærjuice

Mot: Magesår
Dosering: Et glass daglig


Magesår oppstår når slimhinnen i magen skades, og antibiotika er den vanlige kuren. For å unngå magesår, kan et glass tranebærjuice motvirke plagene fra H. pylori-infeksjonen som skader slimhinnene.

En studie viste at et lite glass tranebærjuice daglig i tre uker, fjernet nesten 20 prosent av alle H. pyloriinfeksjoner, uten medisiner. Men pass på å velge en juice uten sukker, det kan forverre betennelsen. Blir den sur, kan du vanne den ut eller tilsette naturlig søtningsstoff.

Tips 4: Laks, sardiner, sild

Mot: Verkende rygg, nakke og ledd
Dosering: 85 gram to-tre ganger i uken


Fisk med lite kvikksølv og mye omega-3 kan hjelpe mot ryggsmerter, fordi det reduserer betennelse, og dermed reduserer smerter.

I en studie ble 250 rygg- og nakkepasienter bedt om å ta fiskeoljetilskudd daglig. En måned etter svarte halvparten på et spørreskjema, og 60 prosent svarte at de hadde mindre smerter totalt. 60 prosent oppga at de hadde mindre leddsmerter, ifølge PubMed.gov. Andre studier har sammenlignet ibuprofen og omega-3-fettsyrer, og det har vist en tilsvarende effekt på reumatologiske smerter.

Tips 5: Gurkemeie

Mot: Verkende ledd, betennelse i tarmen
Dosering: 1 spiseskje daglig


Dette krydderet er brukt i tradisjonell indisk medisin (ayruvedic), som smertelindrer og for bedre fordøyelse. Men forskere liker den som betennelseshemmer. Det er curcuminet i gurkemeien som beskytter kroppen mot leddbetennelser, og tar vare på nervecellenes funksjon.

Gurkemeie er godt i salatdressinger, supper og til grønnsaker.

Tips 6: Yoghurt

Mot: Irritabel tarm
Dosering: En til to daglig


Mange nordmenn sliter med irritabel tarm, og magesmerter er en del av hverdagen. Men hjelpen kan ligge i alle bakteriene i yoghurten. Dette er snille bakterier som reduserer smerte, betennelse og oppblåsthet. Se etter probiotiske yoghurter.

LES OGSÅ: Matvarer med smarte bonuseffekter

Tips 7: Kaffe

Mot: Hodepine
Dosering: To små kopper


Kaffe er ikke bare godt for å våkne, det er også god medisin.
- Koffein reduserer smerte ved å trekke sammen blodårer som utvider seg under et anfall med hodepine, sier Andrew Wiel, direktør ved Arizona Center for Integrative Medicine.

Husk at dersom du er stordrikker av kaffe, kan for mye koffein ha den motsatte effekten. Du som ikke drikker mye kaffe til vanlig, vil få større effekt.

Tips 8: Peppermynte

Mot: Irritabel tarm, hodepine
Dosering: En kopp te daglig


Mentolen i peppermynte hjelper mot muskelspasmer, og derfor kan peppermynteolje være effektivt for dem som sliter med irritabel tarm. Oljen er også fin mot hodepine - bare ved å lukte på den.

Botaniker James A. Duke, forfatter av anbefaler The Green Pharmacy Guide to Healing Foods, anbefaler å trekke mynte-te for alle typer smerte. Hell kokende vann over peppermynteblader, og du har smertestillende i koppen. Skviser du en skive sitron over, får du ut mest mulig av de smertestillende kjemikaliene fra bladene.

Tips 9: Chili

Mot: Leddgikt
Dosering: En halv teskje chilipulver daglig


Tårer i øynene og brennende tunge - den samme chilien kan lindre smerte. Capsaicin er virkestoffet, som har den egenskapen at det kun påvirker fibrene som forårsaker smerten og lar nervene som har med blant annet bevegelse å gjøre være i fred. Chili gjør deg også mett.

Det finnes til og med capsaicin-kremer mot smerte, spør på apoteket.

Jo sterkere chilien er, jo mer capsaicin er det i den. Husk å vaske hendene etter å ha kuttet den. Tar du i ansiktet før du gjør det, vil du forstå hvorfor capsaicin er hovedingrediensen i pepperspray...


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer