Tannhygiene

Maten som renser tennene

Rå grønnsaker gjør susen.

KNASK: Rå gulrøtter er ypperlige for å rense tennene for plakk. Foto: Alliance - Fotolia
KNASK: Rå gulrøtter er ypperlige for å rense tennene for plakk. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å pusse tenner er en nødvendighet for å holde tennene sterke og fine, og unngå at hull, plakk og tannkjøttbetennelser ødelegger smilet.

Har du noen gang tenkt at det er ganske dumt at tennene ikke er laget slik at de tåler vanlig bruk?

LES OGSÅ: Blir tennene helt rene av tannpussen din?

IIIHIIHIIHI: - Jeg slipper unna tannpussen, jeg! Men så får jeg ikke epler og sukkerbiter, heller. Foto: Colourbox:
IIIHIIHIIHI: - Jeg slipper unna tannpussen, jeg! Men så får jeg ikke epler og sukkerbiter, heller. Foto: Colourbox: Vis mer

Det er sukker som ødelegger

Faktisk er tennene konstruert for å tygges med uten at vi trenger å pusse dem. Men de er skapt for et sukkerfritt kosthold, og det er det svært få av oss som kan skryte på oss å ha.

I en artikkel på Videnskab.dk spør en leser hvorfor ikke dyr får hull i tennene. Svaret er at det får de selvsagt - om de får servert mat som inneholder sukker.

- Dyr som spiser det samme vi spiser er også nødt til å børste tennene, sier dyrlege Mads Frost Bertelsen ved København Zoo til Videnskab.dk.Spiser tennene rene

Dyr som ikke spiser sukker, kan imidlertid klare seg livet gjennom uten å få hull i tennene. Et kosthold bestående av mat uten sukker, som rå grønnsaker og rått kjøtt, vil dessuten sørge for at tennene renses og forblir ganske så hvite og fine - helt uten hjelp fra tannbørsten.

- Hvis vi mennesker spiste grønnsaker og ikke noe frukt og raffinert sukker, så ville vi heller ikke behøve at børste tenner, sier Frost Bertelsen videre.

GOD VANE: Å pusse tenner er en enkel forsikring mot en tannløs alderdom. Foto: Getty Images/Creatas RF
GOD VANE: Å pusse tenner er en enkel forsikring mot en tannløs alderdom. Foto: Getty Images/Creatas RF Vis mer

Fortsett med tannpussen

Å kutte ned på inntak av sukker er noe vi alle ganske sikkert kunne nytt godt av. Og mer rå grønnsaker er også bra. Men å få det til i en slik grad at tannpussen blir overflødig er ikke så sannsynlig.

Derfor bør du som vil beholde tennene hvite og sterke lenge, heller forsøke å redusere sukkerinntaket så godt du kan, være obs på juiceinntaket, spise mer rå grønnsaker (rått kjøtt er vi jo ikke så glade i), og ellers fortsette å pusse tennene to ganger daglig, og bruke tanntråd minst én gang om dagen.

Et annet godt råd er å tygge en sukkerfri tyggis etter måltidene for å fjerne matrester, men styr unna variantene med syrlig fruktsmak.
Flere tannrensende tips

I tillegg til rå grønnsaker, kan det å drikke superdrikken grønn te ha en rensende effekt på tennene.

Grønn te inneholder ikke sukker, men er rik på polyfenoler, et plante-antioksidant som reduserer oppbyggingen av plakk. Vann er heller ikke dumt. Det er veldig smart å rense munnen med vann etter å ha spist, så får spyttet nøytralisert munnhulen til riktig ph-balanse raskere.

Husk at matrester som blir liggende mellom tennene vil begynne å brytes ned, og da dannes gasser som gir oss dårlig ånde. Dette er enda en god grunn til å passe på å rense munnen etter at du har spist.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig tannbørste

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer