Lukt

Matlukt påvirker hvor mye du spiser

Avgjør hvor store biter du tar, viser ny forskning.

MER SULTEN: Det er en kjent sak at lukten av mat påvirker appetitten og gjør at du blir sulten, men visste du at lukten av maten også kan ha en stor innvirkning på hvor mye du spiser? Foto: Getty Images
MER SULTEN: Det er en kjent sak at lukten av mat påvirker appetitten og gjør at du blir sulten, men visste du at lukten av maten også kan ha en stor innvirkning på hvor mye du spiser? Foto: Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
At synet av mat er nok til å vekke appetitten din, er kanskje ikke så rart. Og det samme gjelder også for matlukt.

Lukt er nemlig en av de viktigste måtene vi forteller kroppen at maten er på vei. Med én gang den forstår at noe er i ferd med å skje, begynner kroppen å skille ut insulin, og du vil føle deg sulten.

LES OGSÅ: Spiser du maten på riktig måte?

Påvirker matmengde og bit-størrelse

Matlukt påvirker imidlertid ikke bare følelsen av sult.

Ny forskning fra Nederland viser nemlig at dunsten av et kommende måltid også har stor innvirkning på hvor store biter du tar, og hvor mye du tilslutt ender opp med å spise, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

Størrelsen på matbitene du tar kommer som regel an på tekstur, smak og kjennskap til matvaren. Blant annet tar vi ofte mindre biter av mat som krever mer tygging.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge en rød tallerken

STERK LUKT: Sterk matlukt gjør at du spiser mindre biter, viser nederlandsk forskning.  Foto: Getty Images
STERK LUKT: Sterk matlukt gjør at du spiser mindre biter, viser nederlandsk forskning. Foto: Getty Images Vis mer

Sterk lukt gjør at vi spiser mindre

Den nye studien, som er publisert i tidsskriftet Flavour (mer info finner du her – ekstern lenke) viser imidlertid at sterk matlukt/aroma også kan være en medvirkende faktor til at vi spiser mindre biter.

Og ifølge forskerne kan dette funnet bli brukt i forbindelse med porsjonskontroll og vektnedgang.

Aromaen og opplevelsen av en matvare er forbundet med dens konsistens og tekstur - men også størrelsen på biten du tar. Mindre biter medfører mindre smak, noe som kan være forklaringen på hvorfor vi ofte tar små biter av mat vi ikke er kjent med eller ikke liker.

For å finne ut hvordan matlukt påvirket appetitt, bit-størrelse og mengde som ble spist, fikk forskerne testdeltagerne til å spise en vaniljekremlignende dessert, mens ulike matdunster ble sluppet ut rett under nesen deres.


LES OGSÅ: Så lenge bør du tygge maten

Nyttig for vektnedgang

Resultatene viste at jo sterkere lukten var, jo mindre biter tok deltagerne.

- Våre testpersoner kunne kontrollere hvor mye dessert som ble servert ved å trykke på en knapp. Størrelsen på bitene ble assosiert med matlukten som ble presentert deltageren før han/hun tok den biten, forklarer Rene A de Wijk, som var leder for studien:

- Det er mulig at ideen om at mindre biter gir mindre smak, gjør at en ubevisst velger å ta mindre biter når matlukten ikke er så appetittvekkende.

Ifølge forskerne viser funnene deres at det å manipulere lukten av mat kan gjøre at vi reduserer størrelsen på bitene våre med fem til ti prosent.

Ved å kombinere aromakontroll med porsjonskontroll kan man dermed lure kroppen til å tenke at den er mett med mindre mat, noe som kan være til hjelp i forbindelse med vektnedgang.

OBS: Husk at vi mennesker er «programmerte» til å reagere på lukten og synet av mat, med den følge at vi får lyst til å spise den.

Å ha lyst på mat er ikke det samme som å være sulten, eller å ha behov for mat. Så lukk skapdørene i kjøkkenet og se en annen vei når du passerer bakeriet.


LES OGSÅ: Derfor bør du spise sakte

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer