Helse & Livsstil

Matte er medfødt

Barn kan regne selv om de ikke har lært matematikk.

Matte er medfødt
Publisert
Sist oppdatert
Barn trenger ikke ha vært gjennom sin første mattetime for å vite av 1 og 1 er 2, men nå viser det seg at barn som ikke har hatt matematikk ennå kan legge til og trekke fra selv når det er mye større tall involvert. Matte ser med andre ord ut til å være medfødt.

En studie gjennomført ved Harvard University viser nemlig at barn ikke trenger å ha lært tallsystemer eller addisjon for å kunne foreta omtrentlige beregninger hvor de må legge til og trekke fra. En gruppe femåringen ble presentert for en rekke matematiske problemstillinger med symbolske verdier fra 5 til 98 (altså problemstillinger hvor tallene ikke ble vist i mengder, kun gitt ved bruk av tall), og fikk spørsmål av denne typen: «Sarah har 64 sukkertøy og gir bort 13, og John har 34 sukkertøy. Hvem av dem har flest?»

Selv om barna ikke hadde lært å lese tall eller fått opplæring i matematikk, klarte de seg godt i de ulike testene, uten å måtte ty til gjetning. Forskerne mener at dette innebærer at dersom barn har vanskeligheter med å lære matematikk, skyldes det metoden, ikke evnene. Problemet kan være at barn blir gitt oppgaver hvor de må finne et nøyaktig tallsvar, i stedet for at de de blir utfordret til å bruke sin naturlige sans for tall og mengder.

- Vi har visst en stund at voksne, barn og selv nyfødte og dyr har en viss følelse for tall. Det overrasket oss likevel å se at barna spontant tok i bruk tallfølelsen da de ble presentert for problemstillinger med tallsymboler. Disse barna har ikke begynt å lære om addisjon eller tallsystemer, men deres medfødte sans for tall gir dem en måte å tenke matematisk på, sier professor Elizabeth Spelke, som arbeidet med studien, i en pressemelding.


 • Mer moro med tall - les alt om jobb og økonomi • Matte er medfødt
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer