SE OPP FOR VIPPESERUM SOM INNEHOLDER PROTAGLANDINER: Det kan gi alvvorlige skader på øynene.  Foto: Thinkstock.com
SE OPP FOR VIPPESERUM SOM INNEHOLDER PROTAGLANDINER: Det kan gi alvvorlige skader på øynene. Foto: Thinkstock.com Vis mer

øyenvipper

Mattilsynet advarer mot øyevippeserum

Kan gi tap av øyevipper, irritasjon og smerter i øynene.

Publisert
Det dukker stadig vekk opp nye og revolusjonerende produkter som skal gjøre oss vakrere, og ett produkt som virkelig er i vinden for tiden er øyevippeforlengere - også kalt «vippeserum».

Nå advarer imidlertid Mattilsynet mot enkelte av disse produktene på sine nettsider.

LES OGSÅ: Derfor bør du velge billig mascara

Kan gi tap av øyevipper og smerter i øynene

Hvem drømmer vel ikke om lengre, fyldigere, mørkere og blankere vipper - aller helst med bøy?

Dette er noe av det produsentene av øyevippeforlengere «lover», men ifølge Mattilsynet kan produkter som innholder prostaglandiner gi forskjellige skader på øynene.

Det er blant annet blitt rapportert irritasjon og smerte i øynene, tap av øyevipper, blodkar som brister i øyehviten, økt pigmentering i regnbuehinnen, misfarging av øyelokket og brunfarging/utslett rundt øynene.

Prostaglandinene byttes nå ut med andre aktive stoffer, men det er likevel ikke til å se bort i fra at de skadelige stoffer fremdeles er i salg, og Mattilsynet advarer derfor fortsatt mot bruk av disse.

LES OGSÅ: Slik sminker du deg yngre

Slutt å bruk dem med en gang

Prostaglandiner har lenge vært det mest brukte virkestoffet i slik produkter.

Det er blant kroppens egne stoffer, og regulerer mange av kroppens funksjoner. Lignende stoffer er blant annet blitt brukt i forbindelse med medisinsk behandling av grønn stær, mens andre er funnet å stimulere hårvekst.

I fjor høst grep svenske myndigheter inn mot produktene, og i ettertid har de fleste markedsførerne i skandinaviske land byttet ut stoffer som ligner prostaglandiner med peptidderivat.

Mattilsynet undersøker nå om dette også er i ferd med å skje i Norge, og foreløpig ser det slik ut. De er likevel ikke sikre på om det fortsatt finnes produkter der ute som inneholder prostaglandiner, og ber eventuelt folk om å slutte å bruke dem.

LES OGSÅ: Redd for å få rynker rundt øynene?

Andre stoffer du bør være obs på

Dette er imidlertid ikke de eneste stoffene du bør være obs på i skjønnhetsproduktene dine, og som KK.no tidligere har skrevet, er det god grunn til å sjekke etiketten.

Blant annet skal du være obs på parabener. Selv om det ikke finnes noen sikre bevis ennå, kan dette kjemikaliet være kreftfremkallende.

Har du fet hud, store porer, uren hud eller tørr hud, bør du unngå mineraloljer. Da skal du se opp for; oil, oleum petroleum, parafin, petrolatum, vaselin oil, parafinum liquideum, white mineral oil, E 905, polyisobutene og butylene glykol.

Propylenglykol kan gi svie, kløe og irritasjon, men er samtidig godt egnet mot atopisk eksem, spesielt om det er blandet inn i en fuktighetskrem.

LES OGSÅ: Ikke bruk olje i tørt hår

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer