Helse & Livsstil

Mattilsynet jobber på spreng

- Vi har satt inn store ressurser for å finne smittekilden, sier Kristina Landsverk, direktør for enhetlig og helhetlig tilsyn i Mattilsynet.

Spekepølser fra Gilde er fortsatt hovedmistenkt. (Foto: Gilde)
Spekepølser fra Gilde er fortsatt hovedmistenkt. (Foto: Gilde) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mattilsynet og Folkehelseinstituttet jobbet på spreng for å finne den spesifikke smittekilden siden mandag. Det var da det ble kjent at Mattilsynet nå mener at det er tre typer Gilde-spekepølser produsert hos Terinas anlegg i Sogndal som er den mest sannsynlige kilden til E.coli-utbruddene som har rammet 14 barn så langt. Alt salg av Gilde-produktene Sognemorr, Fjellmorr og Haugpølse ble stanset mandag og Terina-anlegget i Sogndal ble stengt for desinfeksjon.

I ettertid har det dukket opp teorier om at det kan være krydderet i pølsene som er årsaken til smitten.

Mattilsynet innkalte tirsdag ettermiddag til en pressekonferanse om E.coli-smitten:
- Vi danner oss et bilde av alle ingrediensene og jobber bred, sier Kristina Landsverk. Mattilsynet har vært hos leverandør Arne B. Corneliussen og sjekket rutinene der.

- Vi er godt i gang med å kartlegge de ulike kryddertypene og produksjonen av disse, sier Landsverk.- I de aktuelle pølsevariantene inngår det 20 varianter av krydder, og 20-25 ulike kjøttvarer. Vi sjekker også miljøprøver fra anlegget. Foreløpig kan vi ikke si at én ingrediens er mer mistenkt enn en annen, sier Karina Kaupang, Mattilsynets regiondirektør for Oslo, Akershus og Østfold. Det er også blitt tatt prøver av kjøttfebestandene som leverer til det aktuelle anlegget.

- Vi håper å få svar på noen av prøvene i løpet av uken, sier avdelingsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstiuttet.

Kjøttdeigen er ennå ikke avskrevet som mulig smittekilde, men Mattilsynet mener nå at det er mer sannsynlig at det er pølseproduktene som er synderen.

- Vi har hele tiden fulgt flere spor i denne saken. På et visst tidspunkt begynte spekepølsesporet å bli mer aktuelt, sier Aavitsand.

FØLG DISSE KJØTTRÅDENE:
 • Ikke spis Gilde-produktene Sognemorr, Fjellmorr og Haugpølse merket med virksomhetsnummer 429 og lotnummer fra L 5484 til og med L 6121. Dette gjelder kun ferdigoppskårede produkter.
 • Kast alle rå deigprodukter produsert mellom 1. januar og 24. februar, uansett leverandør.


 • Hittil har 14 pasienter, alle barn, blitt syke av E.coli. Den siste pasienten ble registrert 10. mars. Den varianten av E.coli-bakterien (E.coli O103) som er funnet her, er en svært sjelden type som man knapt har sett i Europa før, ifølge Aavitsland. Han vil ikke spekulere i årsaken til at en så sjelden variant av bakterien er blitt funnet. E.coli-bakterier er vanskelige å påvise i ingrediens- og miljøprøver, men ifølge Kaupang håper man at det vil bli enklere å gjøre dette nå som det er tatt så mange prøver av produktene.


  LES OGSÅ:
 • Spekepølser sannsynlig årsak til E.coli
 • Kast denne maten
 • Finn mattrygghet på nett

 • Spekepølser fra Gilde er fortsatt hovedmistenkt. (Foto: Gilde)
  Spekepølser fra Gilde er fortsatt hovedmistenkt. (Foto: Gilde) Vis mer
  Preben Aavitsland håper å få prøveresultater i løpet av uken. (Foto: Folkehelseinstituttet)
  Preben Aavitsland håper å få prøveresultater i løpet av uken. (Foto: Folkehelseinstituttet) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer