Helse & Livsstil

Medfødt lyst

Genene påvirker lystfølelsen. Det er normalt at lysten svinger - og det er slett ikke umulig å få gløden tilbake.

Medfødt lyst
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke bare oppdragelse, kultur og livserfaringer som styrer seksualdriften, skriver Nature News. Genene har også sitt å si.

Er du for eksempel utstyrt med en spesiell variant av genet DRD4, er sjansen stor for at du har en sterk seksualdrift, avslører gentester og intervjuer av 148 studenter i Jerusalem.

DRD4 sørger for at det blir laget en landingsplass i hjernen for signalstoffet dopamin. Og dopamin spiller en helt sentral rolle i å framkalle følelsen av tilfredshet og velvære.

Ifølge KK.nos sex- og kjærlighetsekspert, Stéphane Vildalen, er det naturlig at lysten går litt opp og ned.

- Av og til forsvinner lysten sakte og umerkelig mens årene går og man tenker ikke så mye på det. Det kan være greit eller ikke greit for begge. Erfaringsmessig er det vanskeligere etter hvert som tiden går og vaner som uvaner blir mer etablert, og årsakene til slik man ikke vil ha det, mer komplisert, sier Vildalen.

Dersom lysten svikter i perioder er det likevel ikke håpløst. Det finnes mange grep man kan ta for å få tilbake seksualgleden.

- Å øke fokus på egen seksualitet, tenke på ting som er opphissende, ta aktivt i bruk fantasi og sanser kan kanskje hjelpe deg. Fokuser på det du synes er fint med deg selv og la være å fokusere på det du ikke liker. Det samme gjelder din partner. Hva synes du er flott med ham?

Når man har vært sammen en stund kommer man ofte inn i vaner og hverdager og glemmer de små ekstra tingene som viser at vi setter pris på og er glad i hverandre. Er det noe dere kan gjøre sammen som gjør at dere kan komme nærmere hverandre? Nærhet fremmer ofte lyst, understreker Stéphane Vildalen. • Stéphane Vildalen svarer om sex og kjærlighet
 • Slik bevarer du kjærligheten i ferien


 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer