Medisin

Medisin gjør deg syk

Fire av fem sykehuspasienter får problemer på grunn av medisinen sin. Det kan få dramatiske følger.

Medisin gjør deg syk
Publisert
Sist oppdatert
Fire av fem pasienter innlagt på sykehus har ett eller flere legemiddelrelaterte problemer. Det viser en fersk doktorgradsavhandling.
 • Er du sprø?
 • Slik får du smarte barn
 • Om man unnlater å følge opp et potensielt legemiddelrelatert problem, kan det forårsake sykelighet eller i verste fall død.– Det er viktig å ha fokus på slike problemstillinger, da legemiddelrelaterte problemer kan gi opphav til økt sykelighet, død og økte helsekostnader, sier Hege Salvesen Blix, farmasøyt og forsker ved divisjon for epidemiologi, Folkehelseinstituttet. Blix har studert legemiddelbehandlingen hos 827 pasienter innlagt ved indremedisinske og reumatologiske avdelinger på fem sykehus i Norge. Nyresyke har spesielt stor risiko for legemiddelrelaterte problemer. – Samlet sett var det høy forekomst av legemiddelrelaterte problemer hos pasienter med nedsatt nyrefunksjon. En høy andel – en fjerdedel – av pasientene hadde betydelig redusert nyrefunksjon, sier Salvesen Blix til Folkehelseinstituttets hjemmeside.Mange av disse pasientene brukte legemidler som er problematiske ved redusert nyrefunksjon. Ofte ble flere legemidler brukt i kombinasjon. Det kan være problematisk, fordi ulike legemidler påvirker hverandre slik at de ikke virker som tiltenkt. I verste fall kan de skade pasienten. – Det er derfor viktig å identifisere legemiddelinteraksjoner som kan skape problemer for pasienten, sier Salvesen Blix.Et legemiddel omfatter per definisjon ethvert stoff som brukes for å forebygge, påvirke, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter. Den norske oversettelsen på et legemiddelrelatert problem (LRP) er «en hendelse eller et forhold i forbindelse med legemiddelbehandling som reelt eller potensielt interfererer med ønsket helsegevinst». Reelle legemiddelrelaterte problemer har allerede befestet seg klinisk ved visse symptomer og tegn. Potensielle legemiddelrelatert problemer kan forårsake sykelighet og død.Kilder: UiB, Folkehelseinstituttet

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer