Medisin

Medisin mot krangling

Forskerne har funnet stoffet som kan redde parforholdet.

AVVIST: Det å bli avvist av den man elsker gjør forferdelig vondt, og kan gjøre at mange havner i en dyp sorg. Foto: Thinkstock
AVVIST: Det å bli avvist av den man elsker gjør forferdelig vondt, og kan gjøre at mange havner i en dyp sorg. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Blir det litt turbulent i blant? Nå er det funnet et stoff som kan gjøre forholdet ditt mer harmonisk. En dose av hormonet oksytocin reduserer stresshormonet kortisol hos par som krangler.Og ikke bare det, oksytocin får også partene til å oppføre seg bedre.
 • 10 krangleregler for kjærester
 • Bevarer husfreden

  Forskere ved universitetet i Zürich som står bak oppdagelsen, og funnene er beskrevet i tidsskriftet Biological Psychiatry.En rekke studier de siste årene har vist oksytocin regulerer sosial atferd hos pattedyr, inkludert mennesker. Nå viser det seg å kunne ha en positiv effekt for husfreden.
 • Krangle med suksess
 • Gir god oppførsel

  Forskerne bad 47 par i alderen 20 til 50 om å krangle om et typisk konfliktemne for dem.Før diskusjonen fikk noen en dose nesespray av hormonet oksytocin, andre fikk ingenting i sprayen.Parenes atferd ble filmet og analysert, i tillegg til at nivået av stresshormonet kortisol i spyttet ble målt.Det viste seg at personene som hadde fått en dose oksytocin oppførte seg bedre enn andre. De var bedre til å lytte, gi positiv bekrefelse og vise vennlighet. De kritiserte partneren mindre under krangelen, avbrøt ikke så ofte eller rakket ned på den andre. Forskningsresultatene gir grunn til å tro at oksytocin kan påvirke oppførsel og stressnivå i et parforhold.- Hormonet kan også muligens forklare hvordan nære forhold, og særlig parforhold, har en positiv effekt på helsa vår, sier forsker Beate Ditzen i en pressemelding.
 • Slik bevarer du forholdet
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer