Armer

Medisinsk mirakel i mensblod

Menstruasjonsblod kan hjelpe tusenvis.

Tidligere i år fant forskere en ny, helt ukontroversiell samt økonomisk billig kilde til stamceller: Menstruasjonsblod. Foto: All Over Press
Tidligere i år fant forskere en ny, helt ukontroversiell samt økonomisk billig kilde til stamceller: Menstruasjonsblod. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Stamceller funnet i menstruasjonsblod kan brukes til å behandle tusenvis av pasienter. Mulighetene er store og foreløpige resultater er lovende.Nye studier tyder på at celler fra menstruasjonsblod blant annet kan avverge amputasjoner.
 • Når bør du gå til gynekologen?
 • Slik utsetter du mensen
 • Blodig alvor
 • Løser etisk dilemma

  Tidligere i år viste oppsiktsvekkende undersøkelser at stamceller kan hentes fra menstruasjonsblod.Bruk av stamceller har lenge vært et vanskelig etisk tema innen legestanden. Stamceller er anatomiske «poteter» som har evnen til å utvikle seg til en rekke ulike celletyper. De kan dermed etterlikne celler som er døde eller som ikke fungerer i kroppen.Stamceller ble inntil nylig kun hentet ut fra beinmarg og befruktede eggceller. I april i år fant imidlertid forskere en ny, helt ukontroversiell samt økonomisk billig kilde til cellene - menstruasjonsblod.

  Redder armer og bein

  En amerikansk studie viser nå at en viss type stamceller, endometriale regenerative celler (ERC), øker blodsirkulasjonen og kan avverge amputasjoner. Iskemi i armer og bein fører til omtrent 150 000 amputasjoner i USA alene. Iskemi er en medisinsk tilstand hvor blodtilførselen til et organ ikke er tilstrekkelig. En effektiv behandling av alvorlige iskemi i lemmene har ikke eksistert før nå.

  Rask behandling

  Undersøkelser så langt viser at ERC kan omdannes til ni ulike vevstyper, inkludert den typen som finnes i hjerte, lever og lunger.En av forskerne, doktor Michal Murphy ved Indiana University, har allerede utført kliniske forsøk med stamceller på pasienter med nedsatt blodtilførsel – også kalt «røykebein». Murphy mener bruk av ERC kan gi pasientene en rask og effektiv behandling: Cellene kan enkelt injiseres uten avansert utstyr, og man trenger heller ikke å utføre omfattende tester for å finne ut om donorcellene matcher mottakeren.Studien er publisert i Journal of Translation Medicine.LES OGSÅ:
 • Dropper du mensen?
 • Melk mot menssmerter
 • 10 ting kvinner bør vite
 • A til Å hos gynekologen
 • Velg riktig prevensjonsmetode
 • Kvinnehelse gjennom tidene
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer