Helse

Melk kan beskytte mot diabetes 2

En av fettsyrene i melken kan redusere risikoen med 60 prosent.

Resultatene fra en studie som har pågått i 20 år viser at fettsyrer i meieriprodukter kan reduserer risikoen for diabetes 2. Foto: All over press
Resultatene fra en studie som har pågått i 20 år viser at fettsyrer i meieriprodukter kan reduserer risikoen for diabetes 2. Foto: All over press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
For enkelte er melk noe du bare må ha i kjøleskapet.

Andre derimot har kanskje kuttet melk helt fra kostholdet, til tross for at helsedirektoratet advarer mot å kutte ned på meieriprodukter.

– Det er svært viktig at barn får alle de næringsstoffene de trenger. Melk og ost er de viktigste kildene til kalsium og vitamin B2 (riboflavin) i kosten vår, og de er også viktige proteinkilder, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet til Matportalen.no.

Les også: Viktigst når du skal velge frokost

Kan redusere risikoen med 60 prosent

Nå viser det seg imidlertid at melk også er godt for andre årsaker. En ny underskelse gjort av forskere ved Harvard University i USA mener at melk kan bidra til å redusere risikoen for å få diabetes.

I Norge er det omkring 140 000 mennesker som går på medisiner mot diabetes 2 (Folkehelseinstituttet.no), som er linket opp mot overvekt. Regelmessig inntak av meieriprodukter kan faktisk resusere risikoen for å utvikle sykdommen med 60 prosent i følge forskerne.

Ingrediensen som er ansvarlig for å redusere risikoen er en av fettsyrene, trans-palmitoleic syre, som også finnes i ost, smør og yoghurt.

Les også: Slik unngår du kjedelig havregrøt

Dltakerne i studien ble fulgt over 20 år

I studien var det rundt 3700 deltakere som ble fulgt over 20 år av forskerne. De tok målinger av blodsukkernåver, insulin og fettsyrer. Blant deltakerne kunne de se at høyre nivåer med trans-palmitoleic syre var forbundet med et sunnere nivå av kolesterol og insulin i blodet.

Generelt kunne man se at de med et høyere nivå av trans-palmitoleic syren i blodet reduserte risikoen for å rammes av diabetes 2 med hele 60 prosent.

- Disse resultatene er slående. Resultatene viser at risikoen for å rammes av sykdommen reduseres til nesten en tredjedel for de personene som har høyere nivåer av fettsyren i blodet, sier lederen bak studien, Dariush Mozaffarian, til MailOnline.com.

Les også: Tannpuss alene er ikke nok

Melkedrikkere blir slankest

Andre studier viser i tillegg at de som drikker melk når de slanker seg går ned hele 5,5 kilo mer enn de som ikke drikker melk når de forsøker å gå ned i vekt.

Studien ble nylig publisert i American Journal of Clinical Nutrition. Forskerne er noe usikre på hvorfor melk har denne effekten på BMI'en, men tror det kan skyldes et stoff i melkefettet kalt konjugert linolsyre (CLA).

Et annet alternativ er at melken gjør deg mindre sulten. Melken kan få deg til å føle deg mett og på den måten spiser ikke disse personene like usunn og sukkerholdig mat. Trykk her for å lese hele artikklen på KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer