SPIS MER MELKESJOKOLADE: En ny svensk studie viser at melkesjokolade kan være like fordelsaktig som mørksjokolade, og redusere risikoen for slag med opp til 19 prosent.  Foto: All Over Press
SPIS MER MELKESJOKOLADE: En ny svensk studie viser at melkesjokolade kan være like fordelsaktig som mørksjokolade, og redusere risikoen for slag med opp til 19 prosent. Foto: All Over Press Vis mer

Sjokolade

Melkesjokolade er like sunt som mørk sjokolade

Ny studie viser at også denne kan redusere risikoen for slag med opp til 19 prosent.

Publisert
Sitter du også igjen med følelsen av at alt som smaker godt er usunt?

Det kan nok stemme med en rekke matvarer og godsaker, men til godtemomser store glede er det funnet mange store fordeler ved å spise mørk sjokolade.

Men la oss være ærlige - når søtsuget sniker seg på er det som regel ikke kokesjokolade som frister mest i butikkhyllene, men gjerne melkesjokolade.

Det er imidlertid ingen grunn til å fortvile, til kvinners store glede viser en ny studie at sjokolade har store fordeler uansett om den er lys eller mørk, skriver det medisinske universitet Karolinska Institutet på deres nettsider.

LES OGSÅ: Maten som får deg i godt humør

Lys og mørk sjokolade har samme effekt

Mørk sjokolade har i løpet av de siste årene fått status som «supergodis» ettersom forskere har funnet helsefordeler som at den kan bidra til å senke blodtrykket og øke ytelsen på trening.

Nå viser en ny studie fra det Svenske Universitetet at et moderat inntak av sjokolade hver uke er assosiert med en lavere risiko for slag - uavhengig om den er mørk eller lys!

Den svenske undersøkelsen er basert på data fra 37.000 menn mellom 49 til 75 år, som ble gitt et spørreskjema som kartla hvor ofte de spiste sjokolade, og andre matvarer.

– Mørk sjokolade har tidligere blitt assosiert med en sunn effekt på hjertehelsen, men omtrent 90 prosent av sjokolade-inntaket i Sverige, inkludert det som ble målt i studien vår, er melkesjokolade, forteller Susanna Larsson, hovedforfatter av studien.

LES OGSÅ: Sjokolade kan holde huden din ung

Reduserte risikoen med opp til 19 prosent

Forskerne sammenlignet data fra deltakerne med statistikk fra nasjonale registre ved svenske sykehus, og over ti år kunne de se at 1.995 personer hadde hatt sitt første slag.

Personene som ukentlig spiste sjokolade så imidlertid ut til å redusere risikoen. De som spiste de største mengdene med sjokolade - omkring 63 gram i uken - hadde 17 prosent lavere risiko for å få slag, sammenlignet med de som ikke spiste sjokolade.

Resultatene ble også bekreftet etter en større meta-analyse av fem studier som inkluderte 4.260 tilfeller av slag, der forskerne oppdaget at personene med det største inntaket av sjokolade hadde 19 prosent lavere risiko.

Totalt så det ut til at risikoen for slag ble redusert med 14 prosent for per 50. gram med sjokolade i uken, og det mest interessant funnet var at det ikke hadde noen betydning for om sjokoladen var lys eller mørk.

LES OGSÅ: Dietten som holder henne i form

Høyt innhold av flavanoider

Ikke overraskende tror forskerne at sjokoladeinntaket senker risikoen for slag på grunn av det store innholdet av flavanoider - en gruppe antoksidanter som har vist seg å ha store fordeler.

– Flavanoider ser ut til å beskytte mot hjerte- og karsykdommer gjennom de betennelsesdempende og anti-tettende egenskapene til antioksidantene. Det er også mulig at flavanoider kan redusere det dårlig kolesterolet i blodet og senke blodtrykket, forteller Larsson.

Likevel kan forskerne ikke foreløbig utelukke at den positive responsen kan skyldes noe annet enn sjokolade.

LES OGSÅ: Har du dårlig blodsirkulasjon?

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer