Måltid

Mellommåltidet bør være på cirka 100 kalorier

- Det skal ikke gjøre deg mett, sier eksperten.

MELLOMMÅLTID: Det er nok mange som overdriver litt når det kommer til mellommåltidene. Faktisk skal det ikke inneholde mer enn rundt 100 kilokalorier.  Foto: nenetus - Fotolia
MELLOMMÅLTID: Det er nok mange som overdriver litt når det kommer til mellommåltidene. Faktisk skal det ikke inneholde mer enn rundt 100 kilokalorier. Foto: nenetus - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det har vært mye snakk om mellommåltider - noe som slett ikke er så rart.

Det kan ofte bli litt lenge mellom hovedmåltidene - frokost, lunsj og middag, i løpet av dagen. Da kan et mellommåltid hjelpe deg med å holde blodsukkeret stabilt og sulten unna til neste måltid.

Ikke bare det - men når neste måltid blir servert, kan det også hjelpe deg slik at du ikke overspiser.

Men det er nok mange som bommer når det kommer til mellommåltidene.

NØTTER: Selv om nøtter inneholder både proteiner og sunt fett, er det også rike på kaliorier, så pass litt på mengden. Det er imidlertid suppert å supplere med når du velger frukt til mellommåltid.  Foto: Brent Hofacker - Fotolia
NØTTER: Selv om nøtter inneholder både proteiner og sunt fett, er det også rike på kaliorier, så pass litt på mengden. Det er imidlertid suppert å supplere med når du velger frukt til mellommåltid. Foto: Brent Hofacker - Fotolia Vis mer

Bør ikke inneholde mer enn 100 kcal

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør, bør faktisk ikke en slik formiddags- eller ettermiddagssnack inneholde mer enn 100 kalorier.

– Størrelsen på mellommåltidet ditt avhenger av størrelsen på frokosten, sier Sundfør.

Hun forklarer at det gjennomsnittlige inntaket for kvinner skal ligge på rundt 2000 kilokalorier om dagen - dersom du ikke trener veldig mye, da trenger du mer (ofte mellom 300-500 kcal). Måltidene frem til middag bør tilsvare rundt 1000 kalorier, mens middag bør ligge på 700 kalorier og kveldsmat på rundt 300 kalorier.


– Gjør du som de fleste andre inneholder frokosten din rundt 400 kilokalorer. Da bør lunsjen din inneholde rundt 500 kalorier, mens mellomåltidet bør bestå av 100 kalorier.

Og som kjent, er ikke 100 kalorier så mye.

Dermed er det nok mange av oss som får i seg ganske mye mer kalorier enn det som gjennomsnittlig er anbefalt i løpet av en dag.

– Ettersom mellommåltidet bør inneholde rundt 100 kilokalorier, blir en «God Morgen»-yoghurt (200 kcal), en porsjonspose med nøtteblanding (250-400 kcal) eller protein- og slankebarer (180-250 kcal) for mye, sier Sundfør.

LES OGSÅ: Middag på under 30 minutter

TOMATER: Hvis du vil ha litt mer mat enn bare en liten yoghurt, kan det være lurt å velge grønnsaker. For eksempel kan du spise et par bokser med cherrytomater.  Foto: Getty Images/iStockphoto
TOMATER: Hvis du vil ha litt mer mat enn bare en liten yoghurt, kan det være lurt å velge grønnsaker. For eksempel kan du spise et par bokser med cherrytomater. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Sjekk hva du bør velge

Ifølge ernæringsfysiologen er det for de fleste passelig med noen gulrøtter, en kiwi, en eller to klementiner, eventuelt en banan.

– Du kan gjerne kombinere det med noen nøtter, men også her gjelder det å være litt bevisst ettersom nøtter inneholder en del kalorier. Et smart triks er å lage noen porsjonspakninger med nøtteblandinger på morgenen.

– Andre alternativer til mellommåltidene er en liten yoghurt med lite sukker og fett (uten korn), et grovt knekkebrød med magert pålegg, frukt, nøtter eller grønnsaker.

Hvis du gjerne vil at det skal se ut som litt mer enn det egentlig er, slik at du kan kose deg med maten litt lenger, er uten tvil det beste valget grønnsaker. Da kan du spise mye mer uten at kaloriene fyker til værs.

– For eksempel et par bokser cherrytomater, en pose sukkererter eller 2-3 gulrøtter.

Å bruke grønnsaker er også et supert grep for å komme opp i den anbefalte mengden med frukt og grønt hver dag.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise mer frossenmat

PROTEINER: Trener du mye, kan det være lurt å inkludere litt proteiner i mellommåltidet ditt - for eksempel cottage cheese med syltetøy eller nøtter.  Foto: Getty Images/iStockphoto
PROTEINER: Trener du mye, kan det være lurt å inkludere litt proteiner i mellommåltidet ditt - for eksempel cottage cheese med syltetøy eller nøtter. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Dette bør mellomåltidet inneholde

Det kan kanskje virke litt vanskelig å begrense seg til en liten yoghurt eller frukt når du kjenner at sulten gnager, men det er jo faktisk ikke slik at mellommåltidene skal gjøre deg veldig mett.

– Du skal bare holde ut til neste måltid, sier Sundfør.

– Hovedregelen er at det ikke er like viktig med makronæringsstoffer i mellommåltidet (red. anm. proteiner, karbohydrater og fett).

Trener du mye, kan det imidlertid være lurt å inkludere litt protein - for eksempel cottage cheese med syltetøy eller litt nøtter. Men da er det ikke slik at du kan spise hele boksen, som igjen tilsvarer 350 kalorier.


For å stabilisere blodsukkeret kan mellommåltidet inneholde litt sunt fett - for eksempel avkado. Den inneholder riktignok mye fett, men kun av det sunne slaget, og den har ikke noe karbohydrater.

Ved å supplere med nøtter, inkluderer du både litt proteiner og sunt fett.

– Det er viktig at mellommåltidet er noe som du lett kan ta med hjemmefra. Hvis ikke må du gå innom et sted, og da skal du være ganske standhaftig for ikke å ta med deg en bolle eller andre godsaker.

Det skal være lett å spise mellom møter eller kunder, så hold det enkelt. Hvis du kan ha litt liggende på jobben, kan du kjøpe inn en lettost, knekkebrød, yoghurt, litt korn og melk.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer