Helse & Livsstil

Menn er født med arbeidsvegring

Det er kanskje ikke mannens feil at han ikke gidder å ta ut søpla.

Menn er født med arbeidsvegring
Publisert
Sist oppdatert
Gidder ikke gubben å høre etter når du spør om han kan ta ut søpla? Gjør han heller det stikk motsatte av det du ber ham om?

Nå viser forskning at han kanskje ikke kan noe for at han er en latsabb. Ved Duke University i USA har de sett på om mannens arbeidsvegring i hjemmet skjer bevisst eller ubevisst. Undersøkelsen ble ledet av professorene Gavan Fitzsimons og Tanya Chartrand.

Deltakerne ble bedt om å nevne navnet på én person de mente kontrollerte livet deres, og én de trodde bare ville at de skulle ha det gøy. Deretter skulle de skille ut ord fra bokstaver som var plassert hulter i bulter på en dataskjerm.

Det mennene ikke visste, var at navnene til de to personene de hadde nevnt glimtet raskt til på skjermen - så raskt at de ikke kunne oppfatte det bevisst.

Deltakerne gjorde det mye bedre på ordoppgavene når navnet til personen som bare ville de skulle ha det gøy glimtet til, enn når navnet til personen de mente kontrollerte livene deres flashet over skjermen.

Mennene vegret seg altså ubevisst for å gjøre oppgaven de ble bedt om, når den ubevisst ble forbundet med noen de mente ville bestemme over dem. De ville ikke ha sin frihet innskrenket.

- Jeg har en sjarmerende mann, men han har en irriterende tendens til ofte å gjøre det motsatte av det jeg ønsker, sier professor Tanya Chartrand i en pressemelding.

Og hvem hun er gift med? Ingen ringere enn professor Fitzsimons, som hun gjorde studien sammen med.

- Jeg er glad for disse forskningsresultatene. Nå som han er klar over hvordan det ligger an, kan han bedre undertrykke sin vegring mot å gjøre det jeg ber ham om, sier hun.

Ektemann Fitzsimons har følgende kommentar:
- Nei. Resultatene av undersøkelsen viser at vegringen mot å gjøre det ektefellen sier kommer helt automatisk. Jeg kan umulig forventes å kontrollere denne vegringen når jeg ikke engang er klar over at jeg har den.

Siste ord i saken er neppe sagt.


LES OGSÅ:
 • Født som sofagris?
 • Dum, dummere, dumpet
 • Hva slags par er dere?

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer