Kjønnsforskjeller

Menn som kaller kvinner «billige»

Det er særlig én type menn som bruker utrykket.

«BILLIG»: Ekspertene KK.no har snakket med er enige, utrykket er forferdelig og overhodet ikke noe du skal akseptere å bli kalt. Foto: Fotolia
«BILLIG»: Ekspertene KK.no har snakket med er enige, utrykket er forferdelig og overhodet ikke noe du skal akseptere å bli kalt. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Har du opplevd at noen har kalt eller omtalt deg som «billig»? 

Kanskje fordi du har gått i en litt avslørende kjole, eller snakket med mer enn én kar på byen? Da er du langt fra alene. 

Spørsmålet er hvorfor, i et samfunn der kvinner og menn skal være likestilte, det fortsatt er slik at uttrykk som dette brukes om kvinner? Og hvilke menn er det egentlig som kaller oss det?

LES OGSÅ: Disse tingene takler gutta dårlig

Jomfru til du gifter deg?

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, forteller at menn som bruker dette uttrykket om kvinner, oftest gjør det når det kommer til kvinner som er mer frampå enn de forventer.

KRITISK: Psykolog Peder Kjøs misliker at utrykket fortsatt brukes.  Foto: All Over Press
KRITISK: Psykolog Peder Kjøs misliker at utrykket fortsatt brukes. Foto: All Over Press Vis mer

- Det å være seksuelt pågående eller utfordrende kan gjøre at du blir oppfattet som «billig». Det kan for eksempel være klær, sminke eller oppførsel som signaliserer at du er mer seksuelt tilgjengelig enn det «skikkelig kvinner» liksom skal være.

Han mener det dessverre er slik at selv i vårt likestilte samfunn, finnes oppfatninger om at kvinner bærer ansvaret for å holde seksualiteten «ren».

- Vi har lett for å tenke at «menn er som de er», mens kvinner skal passe på at det ikke blir for mye «løs» sex. «Billig» er et forferdelig uttrykk. Det er så lett å bruke det, og det kan ramme så fryktelig hardt, sier Kjøs.

Siril Jensen, som er sexologisk rådgiver, mener i likhet med Kjøs at uttrykket henger sammen med gammel kultur og religion om at kvinnen skal være jomfru til hun gifter seg.

- I Norge er ikke dette overrepresenterende praktisering lenger, men det henger likevel igjen og fører til at det forventes at kvinner skal være dydige i langt større grad enn menn, sier hun til KK.no.

MER LIKESTILLING: Heldigvis har likestillingen kommet langt og det er i dag sjeldnere at kvinner i Norge opplever nedsettende utrykk.  Foto: Fotolia
MER LIKESTILLING: Heldigvis har likestillingen kommet langt og det er i dag sjeldnere at kvinner i Norge opplever nedsettende utrykk. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Går på byen for å bli gravid

Skyldes ofte sjalusi

Jensen tror imidlertid utrykket brukes stadig mindre, og at det i dag er mer rom for at kvinner kan utforske sin seksualitet uten å bli stemplet.

- Men hun må gå noen omveier for å få det til, sier hun.

FORKLARER GRUNNEN: Espen Korsvik mener sjalusi ofte er årsaken til at noen bruker nedsettende utrykk.   Foto: Privat
FORKLARER GRUNNEN: Espen Korsvik mener sjalusi ofte er årsaken til at noen bruker nedsettende utrykk. Foto: Privat Vis mer

Espen Korsvik, som er daglig leder i coachingselskapet Dating Adventure og coach innen sosialdynamikk, dating og livsstil, forteller til KK.no at menn som bruker slike uttrykk om kvinner, ofte er sjalu fordi de ikke har tilgang på dem.

- Jeg tror uttrykk som «horete» eller «billig» brukes som følge av sjalusi. Det handler om at enkelte menn ikke har tilgang på disse kvinnene og derfor bruker slike stygge uttrykk om dem.

Korsvik mener det er viktig å få fram at det ikke gjelder alle menn.

- Menn som har problemer med å få seg dame, pleier ofte å agere ved å rakke ned på kvinner.

RAKKER NED: Menn som bruker nedsettende utrykk om kvinner, kan ofte gjøre det fordi de opplever dem som uoppnåelige.  Foto: Fotolia
RAKKER NED: Menn som bruker nedsettende utrykk om kvinner, kan ofte gjøre det fordi de opplever dem som uoppnåelige. Foto: Fotolia Vis mer

- Det er på samme måte som at en som ikke har det bra i livet, mobber andre for å heve seg over dem, forklarer han.
 
LES OGSÅ: Er kjæresten din sjalu av seg?

- Kvinner kan være slemme

I tillegg til at enkelte menn bruker utrykk som «billig», er det også enkelte kvinner som bruker utrykket om andre kvinner.

I enkelte miljøet kan det være nesten vanligere at kvinner omtaler hverandre som «billige».

Korsvik mener at også når kvinner bruker utrykket, så handler det ofte om sjalusi.

- Kvinner kan være slemme med hverandre, sier han og legger til:

- Når slike uttrykk brukes, handler det gjerne om sjalusi, kanskje med tanke på utseende, sosial status, venner eller partnervalg.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer