Helse & Livsstil

Menn som kjøper sex

Hvem er de, og hvorfor gjør de det?

Menn som kjøper sex
Publisert
Sist oppdatert
TEKST: Linda Stølen
- Når jeg kjøper sex får jeg dekket behovet mitt der og da, uten forpliktelser.
Østfoldmannen i trettiåra er selvstendig næringsdrivende, singel og sitter godt i det økonomisk.

- Jeg er klar over at det ikke er politisk korrekt å kjøpe sex, men jeg ser ikke noe galt i at jeg gjør det.

13 prosent av norske menn har besøkt prostituerte. Grunnene til at de gjør det er forskjellige. Det er også mennene. Danske «Peter» (42) har kjøpt sex fast de siste sju årene. Han er ugift, akademiker og er mellomleder i en bedrift i København.

- Jeg har alltid hatt problemer med å finne en kvinne som liker meg på det seksuelle planet. Jeg er ikke pen eller attraktiv. Jeg har vent meg til å kjøpe sex. De første gangene fikk jeg dårlig samvittighet, men ikke nå lenger. Jeg har ingen moralske kvaler med det jeg gjør. Prostitusjon er er del av livet og en del av vår seksualitet, mener «Peter».

Thore Langfeldt er psykolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi.

- Prostitusjon er en uting, men vi må forsøke å skjønne hvorfor den er der, framfor å begynne med straffereaksjoner. Menn som kjøper sex har et konfliktfylt forhold til seksualitet. Samfunnet vårt er veldig skeivt ute å kjøre her.

Langfeldt mener skam preger vår kulturs forhold til sex. Den seksuelle friheten er svært begrenset – vårt samfunn fungererer rett og slett ikke på dette området, ifølge psykologen. Mange går rundt og opplever seg selv som stygge. De blir redde og hemmet seksuelt.

- Dersom vi hadde seksuell frihet Norge ville vi verken hatt prostitusjon eller voldtekter. Prostitusjon finnes ikke i kulturer som har et åpent og naturlig forhold til sex. Voldtekt er et uttrykk for en forkvaklet seksualitet, og også dette ville vi bli kvitt om vi klarte å bli et folk som er trygge på det seksuelle. Det kan vi imidlertid ikke bli over natten. Vi må gå langsomt fram her.

Les mer om menn som kjøper sex i denne ukens KK.

Menn som kjøper sex
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer