Rynker

- Menns hud er sterkere enn kvinners

Derfor får de ofte færre rynker enn oss.

RYNKER: Genene fra din mor viser seg nå å være enda mer avgjørende for din egen aldringsprosess enn man tidligere har vært klar over. Foto: Alliance - Fotolia
RYNKER: Genene fra din mor viser seg nå å være enda mer avgjørende for din egen aldringsprosess enn man tidligere har vært klar over. Foto: Alliance - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvorfor er det egentlig slik at en del menn bare blir flottere og flottere med alderen, mens vi kvinner føler at vi får stadig flere rynker og ser alderstegnene langt tydeligere?

Er  vi rett og slett uheldige, mindre flinke med hudpleie, kosthold og trening, eller kan det faktisk være slik at menn får færre rynker?

LES OGSÅ: Derfor blir huden rødmusset nå

25 prosent tykkere hud

Ann-Kristin Stokke, som er fagsjef hos Skintific AS, med faglig ansvar for hudpleie og seriene Dermalogica, Clean Start og Jane Iredale, forteller til KK.no at grunnen til at menn ofte har hud som ser yngre ut enn kvinners skyldes kjønnshormonene deres.

- Menns hud er sterkere enn kvinners fordi de mannlige kjønnshormonene, testosteron, øker produksjonen av kollagen, og det er dette som gir styrke til huden. I gjennomsnitt er faktisk huden deres 25 prosent tykkere enn kvinners, og det er derfor de ofte har fast hud til tross for at de er oppe i årene.

- Vi kvinner har derimot litt tynnere hud, da kjønnshormonene våre reduserer produksjonen av kollagen. Siden vi har mindre kollagen og fiber som holder huden på plass, er vi mer utsatt for slapt vev og rynker enn menn. Til gjengjeld produserer vi mer av grunnsubstansen, noe som gjør at huden vår er mykere og mer elastisk enn menns.

Videre forteller Stokke at forskjellen på kvinner og menns hud kan sammenlignes med en god gammeldags spiralmadrass. Mens mannfolk har flere spiraler med styrke som holder madrassen oppe, har altså vi kvinner mer av de stoffene som gjør madrassen myk.

LES OGSÅ: Alkohol kan gi deg flere rynker

TYKKERE HUD: Menn har kjønnshormonet testosteron som øker produksjonen av kollagen. Foto: Valua Vitaly - Fotolia
TYKKERE HUD: Menn har kjønnshormonet testosteron som øker produksjonen av kollagen. Foto: Valua Vitaly - Fotolia Vis mer


Mister fylde hvert år

Etter hvert som vi blir eldre endrer huden vår seg, og for de fleste går den fra å være elastisk og fyldig i 20-årene, til å bli slapp og rynkete innen de har fylt 50.

Stokke forteller at huden vår, både kvinners og menns, mister én prosent kollagen i året etter vi har fylt 30, og det er da rynkene begynner å synes.   

- Rundt øynene er gjerne det stedet vi først får rynker, da denne huden er veldig tynn og produserer minimalt med talg. I tillegg vil de mimiske musklene rundt øyet være aktive store deler av døgnet, noe som påvirker linjedannelsen betraktelig.

Mens menn gradvis ser endringer i huden med årene, opplever kvinner et veldig synlig skille spesielt når de kommer i overgangsalderen og hormonproduksjonen synker.

- Når vi kommer i overgangsalderen stopper menstruasjonen og produksjonen av de kvinnelige hormonene, østrogen, synker radikalt.

- Når dette skjer mister huden sin fylde og spenst, og derfor føler mange kvinner i forbindelse med overgangsalderen at luften rett og slett har gått ut av huden deres. Det er derfor mange velger å ta hormontilskudd som tilfører fylde i huden igjen.

LES OGSÅ: Slik sminker du bort rynkene

SOLSKADE: Mellom 80 og 90 prosent av hudens aldring skyldes UV-stråling, og det er derfor viktig å bruke kremer med solfaktor daglig.  Foto: Thinkstock
SOLSKADE: Mellom 80 og 90 prosent av hudens aldring skyldes UV-stråling, og det er derfor viktig å bruke kremer med solfaktor daglig. Foto: Thinkstock Vis mer

UV-stråling gjør huden eldre

Mange tror at genene deres er det som betyr mest når det kommer til om de får mye rynker eller ikke når de blir eldre, men ifølge Stokke er det en annen faktor som spiller en større rolle.

- I forhold til hudens aldring har gener litt å si, men absolutt ikke mye. Studier viser at genetisk aldring står for rundt 10 prosent, mens miljø primært i form av UV-stråling står for mellom 80 og 90 prosent av hudens aldring.

- Ellers spiller også ulike livsstilsfaktorer som for eksempel røyking, soling, kosthold, stress og hvor godt du tar vare på huden en stor rolle for hvor tidlig rynkene dukker opp. Alt internt og eksternt påvirker huden vår, og med tanke på at den har en utrolig evne til å huske hva den har blitt utsatt for, er en god balansert livsstil det beste grunnlaget for sunn hud.

Hvis du ønsker å unngå rynker er det ifølge Stokke utrolig viktig at du bruke kremer daglig som inneholder både UVA- og UVB- beskyttelse, i tillegg til å ha minimum solfaktor 15. 

- Det finnes selvsagt mange produkter som inneholder ingredienser som stimulerer kollagenproduksjonen, og som skal kunne gi huden fylde ved hjelp av vitaminer, antioksidanter og peptider, men disse er det ikke noe poeng i å bruke dersom du dropper solfaktoren.

LES OGSÅ: Frykten for rynker får kvinner til å stumpe røyken

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer