Mensen

Mensen-mytene du ikke skal tro på

Fem vanlige misforståelser.

TANTE RØD: Mensen kommer med 25 til 32 dagers mellomrom, men mellomrommene kan variere med noen dager fra gang til gang. Foto: gpointstudio - Fotolia
TANTE RØD: Mensen kommer med 25 til 32 dagers mellomrom, men mellomrommene kan variere med noen dager fra gang til gang. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Det er normalt å blø i syv til åtte dager når en har mensen, og mesteparten av blodet kommer ut i løpet av de første dagene.

Mensenblødninger varierer fra person til person. Det avhenger også av hvilken prevensjon en bruker og hvor gammel du er.

Visste du at kvinner har en tendens til å få rikeligere blødninger med alderen?

Selv om mensen er en vanlig greie blant oss kvinner, er det likevel mange misforståelser ute og går.

Her er noen av dem:

Myte 1: Du kan bli forgiftet av tamponger

Feil. Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Universitetssykehuset, har uttalt følgende til KK.no:

– Tampongsyken har forsvunnet med forandringen av tampongteknologien, og det nå veldig mange år siden man har hørt om slike tilfeller, sier Nesheim og forklarer:

– For mange år siden var det noe som het tampongsyken – som var veldig farlig og noen døde av det. Det er slik at noen kvinner har en bestemt type bakterie i skjeden som normalt ikke gjør noe ut av seg, men på den tiden var det en tampong som ga et ekstra godt miljø for disse bakteriene.

– Det som skjedde var at disse bakteriene begynt å skille ut giftstoffer, og disse stoffene ble tatt opp i kroppen og gjorde kvinnene alvorlig syke.

KJAPPE FAKTA OM MENSEN: Menstruasjon varer vanligvis mellom 3 og 7 dager. Menstruasjonssyklusen varierer fra jente til jente, men mensen kommer i gjennomsnitt
hver 28. dag. I starten av mensperioden vil kvinner i blant føle menssmerter som lette kramper i
magen, og noen ganger i ryggen. De vanligste menstruasjonsproduktene er tamponger, bind og truseinnlegg.  Foto: Fotolia
KJAPPE FAKTA OM MENSEN: Menstruasjon varer vanligvis mellom 3 og 7 dager. Menstruasjonssyklusen varierer fra jente til jente, men mensen kommer i gjennomsnitt hver 28. dag. I starten av mensperioden vil kvinner i blant føle menssmerter som lette kramper i magen, og noen ganger i ryggen. De vanligste menstruasjonsproduktene er tamponger, bind og truseinnlegg. Foto: Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Åtte vanlige myter om p-piller

Myte 2: Du kan ikke sove med tampong

Feil. Det er helt trygt å sove med tampong, men helst bør du ikke la den sitte lengre enn cirka seks timer.

– Det er helt trygt å sove med tampong om natten, og det samme gjelder bind. En annen ting mange tror er at man blør mindre om natten enn om dagen, men dette stemmer ikke, har gynekolog Nesheim uttalt.

LES OGSÅ: Oops, har du glemt å ta pillen?

Myte 3:  Det er farlig å «hoppe over» mensen

Feil. Ole-Erik Iversen, som er gynekolog og professor i medisin ved Universitetet i Bergen, har tidligere uttalt til KK.no at du fint kan droppe menstruasjonen:

- Det er ingen holdepunkter som tilsier at det å hoppe over menstruasjonen over lengre tid skal kunne være skadelig for kroppen på noen måte.  

UTSETTE: P-piller kan også utsette mensen. Det er heller ikke farlig. Foto: Fotolia
UTSETTE: P-piller kan også utsette mensen. Det er heller ikke farlig. Foto: Fotolia Vis mer

- En vanlig misforståelse er at «blodet hoper seg opp i livmoren og bør ut», men dette stemmer ikke. Faktumet er at blodet blir værende i blodårene og gjør nytte for seg i stedet for å unødig gå tapt, forteller han til KK.no.

LES OGSÅ: Ikke bruk tamponger som ser slik ut

Myte 4: Du blir ikke gravid hvis du ikke har fått mensen

Feil igjen. Du kan faktisk fint bli gravid selv om du ikke har fått mensen tilbake.
 
– Eggløsning skjer to uker før blødning, så blir kvinnen gravid ved første eggløsning, så kommer det ikke menstruasjon, har Mette H. Moen, professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Så mye er det «normalt»​ å blø

Myte 5. Du må bytte tampong etter hvert eneste toalettbesøk

Feil. Dette er ikke nødvendig, så fremt du ikke foretrekker det selv.

Dette er heller ikke uhygienisk, da urinrøret, skjeden og endetarmen har tre ulike åpninger - urin eller avføring kommer altså ikke i kontakt med tampongen. Det som imidlertid kan være lurt, er å holde snoren litt til side når du går på toalettet, slik at den ikke blir våt.

Dersom du derimot har blødd ut tampongen, må den skiftes ut. Husk god håndhygiene!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer