Mentaltrener

Mentaltrener Cecilie Ystenes': - Slik blir du ditt beste jeg!

- Med de rette mentale verktøyene kan du det, sier hun.

MOTIVASJON: Alt handler om hvordan du tenker, ifølge mentaltrener Cecilie Ystenes. Foto: Geir Ove Fidje
MOTIVASJON: Alt handler om hvordan du tenker, ifølge mentaltrener Cecilie Ystenes. Foto: Geir Ove Fidje Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: - Det er ingen grunn til at det skal ligge mer makt bak «jeg kan ikke» enn bak «jeg kan», sier mentaltrener Cecilie Ystenes.

– Med de rette mentale verktøyene kan du nemlig bli den beste versjonen av deg selv – og utrette det utrolige.

Ystenes har vært mental trener innen toppidretten og næringslivet i over 13 år, og er gründer av RAW Performance. Hun ser daglig at ved å trene hodet og bryte barrierer, kan hvem som helst få til det de ønsker. 

Mental trening krever imidlertid det samme som fysisk trening: Det må gjøres regelmessig og man må legge ned en innsats hvis man skal «bygge muskler». Du kan bli og få til hva du vil, som Cecilie sier, men DU må gjøre jobben.

LES OGSÅ: Fire ting som gjør deg lykkeligere

Så, hvor starter man? Her er Cecilies verktøy:

1. Mål

Du må sette deg et mål som setter følelsene dine i sving – bare det å tenke på målet ditt skal gjøre noe med deg. Det er først når det virkelig betyr noe for deg, at den gode og varige motivasjonen kommer. 

Sett deg et langsiktig, konkret og ambisiøst, men likevel realistisk mål som er så målbart at det er åpenbart når du har gjennomført det. Som for eksempel «Jeg skal løpe KK-mila på 55 minutter». Det er lettere å jobbe hardt og motivere seg når du vet nøyaktig hva du skal oppnå og hvorfor det er viktig for deg. På den måten er det enkelt å måle hvordan du ligger an i løypa.

Sett deg deretter enkle, gjennomførbare og kortsiktige delmål som hjelper deg framover mot det endelige målet, som for eksempel «jeg skal trene intervaller to ganger neste uke», eller «i dag skal jeg fokusere på steget».

LES OGSÅ: Du må ikke være "syk" for å gå til psykolog

SETT DEG MÅL: Det er lettere å motivere deg og oppnå det det du vil, om du har et eller flere realistiske mål å jobbe mot.  Foto: Scanpix
SETT DEG MÅL: Det er lettere å motivere deg og oppnå det det du vil, om du har et eller flere realistiske mål å jobbe mot. Foto: Scanpix Vis mer

2. Indre dialog

En oppgave jeg pleier å gi folk, er å be dem om å sette seg ned med et refleksjonsark. Skriv litt om hva du har sagt til deg selv i løpet av dagen. Tenk på noen situasjoner: Hva tenkte du idet du gikk inn i det møtet? Da du stod på tredemølla?

Så tar du en evaluering: Hva tenker du om måten du prater til deg selv på? Hva er bra? Hva er det du sier til deg selv som du har lyst til å fjerne?

Den største jobben er å identifisere hvordan det konkret påvirker deg å tenke disse negative tankene. Hvilke konsekvenser får det for beslutninger du tar? Tar du andre valg på grunn av det du sier til deg selv? Sier du nei til ting? Ofte ser vi ikke i klartekst hvordan tankene faktisk begrenser oss før vi får denne åpenbaringen.

Det mange gjør feil, er at de sier til seg selv: «Sånn er jeg». Det skaper etablerte tanker. Det jeg tenker i dag, er i stor grad det samme som jeg tenkte i går. For at jeg skal tenke nye tanker, er jeg nødt til å stoppe opp og spørre meg selv: Kan jeg tenke annerledes rundt dette? 

Du blir det du tenker, så vær bevisst på hvordan du snakker til deg selv. Med negativ dialog bryter du bare ned deg selv og selvtilliten din. Øv deg på å luke ut alt det negative og snu det til noe positivt.  Om du for eksempel tenker: «Dette er altfor langt. Jeg er sliten.», prøv heller å snu det til: «Selvsagt klarer jeg dette! Selvfølgelig kommer jeg til å gjennomføre!» Lag enkle, positive setninger som trigger nettopp deg når det gjelder som mest, som : «Jeg er rå!» og: «Jeg vet jeg er god!»

LES OGSÅ: Bedre helse på 60 sekunder

3. Bruk pusten

Med overfladisk og kort pust får du ikke inn nok oksygen til at du fungerer optimalt – kroppen klarer ikke håndtere den fysiske oppgaven og påkjenningen det er å løpe et løp, og hjernen takler ikke det mentale stresset som kommer.

Sett av tid der du kun fokuserer og øver på å puste dypt og kontrollert. Øv deg på å ­bruke denne teknikken og å puste på denne måten også i stressede situasjoner. For eksempel er det mer stressende å løpe et løp sammen med massevis av mennesker, enn det er å løpe den daglige treningsturen. Da er det viktig å mestre pusten.

KK SPORTY: I salg fra 24. august.
KK SPORTY: I salg fra 24. august. Vis mer

4. Visualiser

Hjernen din skiller ikke ­mellom hva du kun tenker og hva som faktisk skjer, så øv deg på å håndtere spesielt stressende situasjoner ved å se dem for deg i forkant. Bruk så mange detaljer som mulig når du visualiserer det som skal skje.

Skal du delta i et løp, se for deg oppvarmingen, tenk at du står på start­streken, bestem deg for hvilken fart du skal holde, hva skal du gjøre dersom du møter veggen underveis, eller hvis du får hold eller gnagsår – og ikke minst, at du jublende krysser målstreken med hendene over hodet. Folk feirer for lite! Vi vet at fotballspillere som feirer med hendene over hodet scorer flere mål! Se for deg alle de eventuelle problemene du også kan støte på. På den måten kan du finne en løsning på dem i ro og fred i forkant, slik at du er godt forberedt om det skjer i virkeligheten. 

LES OGSÅ: Irriterer du deg mye i hverdagen?

Hele artikkelen finner du i KK Sporty som er i salg nå. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer