Facebook

Mer enn 1 time her hver dag?

5 tegn på Facebook-avhengighet.

Mer enn 1 time her hver dag?
Publisert
Sist oppdatert
Forskning har vist at flere av oss bruker så mye tid på internett at vi faktisk kan bli avhengige.Nå advarer flere eksperter mot ei spesifikk nettside: Facebook. Ta testen: Hvilken Facebook-type er du?

Mange i fare for nettavhengighet

At du kan bli nettavhengig, er kanskje ikke noe nytt. Men problemet er gjerne mer utbredt enn du trodde? En undersøkelse av norske nettvaner fra i fjor viser nemlig at nesten 25 prosent av menn og 15 prosent av kvinner mellom 16 og 29 år regnes som avhengige eller i risikosonen for å bli det, skriver NRK.Les hele saken på www.nrk.no.

Klarer seg ikke uten Facebook

Foreløpig finnes det ingen statistikker om Facebook-avhengighet. Terapeuter i USA oppgir imidlertid at pågangen fra personer med «diagnosen» øker, melder CNN.- Sist fredag hadde jeg tre klienter på kontoret mitt med Facebook-problemer, sier familieterapeut Paula Pile.- Det kan utvikle seg til å bli en form for tvangshandling – du er bare nødt til å komme deg bort fra den virkelige verdenen og gå og leve i Facebook-verdenen.Pile og andre terapeuter CNN har snakket med understreker at problemene ikke skyldes nettsamfunnet i seg selv. De aller fleste av de rundt 200 millioner Facebook-medlemmene klarer seg helt fint. Avhengighet kan imidlertid oppstå dersom bruken går ut over familie og jobb.Les også: Nettsidene som tar liv

Rømmer fra hverdagen

Psykolog ved University of California, Joanna Lipari, sammenligner Facebook med filmen «The Truman Show» – hvor skuespiller Jim Carrey lever i en fabrikkert, perfekt verden.- Facebook er en moro, behagelig, vakker verden. Folk presenterer bare smørsida av livene sine – og disse menneskene ønsker å være Facebook-venner med deg! Det er veldig forførende, sier Lipari.Les også: Disse har flest venner på FacebookSpesielt forførende er det når ting ikke går så bra i det virkelige livet.- Der er du nødt til å betale regninger og krangle om bleieskift. Facebook er imidlertid et lekeland. Et sted hvor du ikke trenger å bry deg om slikt.

5 tegn på Facebook-avhengighet

CNN lister opp disse fem varseltegnene på Facebook-avhengighet:1. Du lar Facebook gå ut over nattesøvnenHvis du henger så lenge på Facebook at det går ut over nattesøvnen, kan du ha et problem, sier Lipari. Du bør ikke forsømme deg selv på grunn av Facebook.Dette gir kvinner god nattesøvn2. Du er på Facebook mer enn én time hver dag. Det vanskelig å si eksakt hvor grensa går når det gjelder tidsbruk, men Pile mener ingen trenger mer enn én time hver dag på Facebook. Ta testen: Er du en Facebook-narsissist?3. Du er besatt av gamle flammer på FacebookMuligheten til å ta opp kontakten igjen med gamle venner er en av de store fordelene med Facebook. Det er ikke nødvendigvis «galt» å bli venner med gamle ekskjærester, men vær forsiktig, råder Pile. Unngå nettflausene4. Du lar Facebook komme foran jobbenHvis du ikke klarer å utføre jobben din på en ordentlig måte, kan du ha et virkelig problem, sier Lipari.Facebook kan felle deg5. Du begynner å kaldsvette bare ved tanken om å være uten Facebook Prøv å gå én dag uten Facebook. Merker du at du blir stresset og engstelig over det, bør du vurdere å oppsøke hjelp, sier Pile.Ta testen: Hvilken Facebook-type er du?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer