Hjertehelse

Mer sex = mindre risiko for hjertesykdom

Menn som har sex to ganger i uken har mindre risiko for å utvikle for hjerte- og karsykdommer.

Du kan unngå hjerte- og karsykdommer hvis du gjør mer i senga. Foto:    ***Unless it is marked Mode
Du kan unngå hjerte- og karsykdommer hvis du gjør mer i senga. Foto: ***Unless it is marked Mode Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sex er ikke bare godt, det er godt for hjertet, skriver WebMD.

I en artikkel i American Journal of Cardiology, skriver forskere at de har funnet ut at menn som har liten seksuell aktivitet har >økt risiko for hjerte- og karsykdommer.

LES OGSÅ: Tegn på at du vil leve lenge

To ganger i uken

Menn som rapporterte at de hadde sex kun en gang per måned eller mindre, hadde høyere risiko for hjerte- og karsykdommer enn menn som kunne rapportere om sex to ganger i uken eller mer, skriver forsker Susan A. Hall ved New England Research Institutes.

Tidligere studier har undersøkt sammenhengen mellom ereksjonssvikt og hjerte- og karsykdommer, men den nye studien er den første i sitt slag til å se på seksuell aktivitet og hjerterisiko uavhengig av ereksjonsvikt, ifølge forskeren.

Sex får sving på kølla

Fulgt i 16 år

Hall og hennes kollegaer analyserte menn som tok del i studien Massachusetts male aging. Der så de på ereksjonssvikt i tillegg til andre seksuelle funskjonsvariabler, som sexlyst.

Studien omfattet 1165 menn, med gjennomsnittsalder i 50-årene, der ingen hadde noen form for sykdomshistorie som hjerteinfarkt, slag eller blodpropp i begynnelsen av studien. Av deltakerne hadde 213 personer erkesjonssvikt da studien begynte. Mennene ble i gjennomsnitt fulgt i 16 år.

Forskerne så at det var økt risiko for hjerte- og karsykdommer ved lav seksuell aktivitet. Sammenliknet med menn som rapporterte seksuell aktivtet minst 2 - 3 ganger per uke, hadde menn som kun hadde sex en gang per måned eller sjeldnere 45 prosent større risiko for hjerte- og karsykdom i løpet av studien. Funnene tok hensyn til faktorer som alder og ereksjonssvikt.

Dette hindrer impotens

Kan forutsi sykdommer

- Våre resultater tyder på at en lav frekvens av seksuell aktivitet kan forutsi hjerte- og karsykdommer uavhengig av ereksjonssvikt, og at å undersøke seksuell aktivitet kan være et nyttig klinisk verktøy, skriver forskerne.

Forskerne så også på begjærets rolle og den seksuelle kapasiteten som mulige faktorer i risikoen for hjertet. Hall forteller at menn som er seksuelt aktive sannsynligvis har libido, og kapasitet til fysisk aktivitet. Så derfor kan evnen til å ha sex være en indikator for den generelle helsen.

- Menn som har regelmessig sex har muligens større sannsynlighet for å tilhøre en gruppe som er i et trygt og godt partnerskap; dette vil muligens forbedre helsen gjennom den stressreduskjonen og medmenneskelige støtten et slik parforhold fører med seg i hverdagen, sier Hall.

Sex roer nervene

Legen bør spørre

Studien tyder på at leger kan få svar på viktige ting i forhold til pasientens hjerterisiko ved å stille spørsmål om sexlivet, seksuelle interesser og aktiviteter.

- Det menn kan ta med seg fra dette er at seksuell helse kan gi en pekepinn på hvordan hjertet ditt har det, og at hvis de opplever ereksjonssvikt eller andre seksuelle problemer, bør de konsultere en lege, sier Hall.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer