KK.NO: Nærmere 23.000 nordmenn får hvert år påvist klamydia, og ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at antallet som fikk påvist gonoré økte med 35 prosent fra 2013 til 2014.
Kombinasjonen manglende kondombruk og mer tilfeldig sex er den åpenbare, men likevel så vanskelige hovedgrunnen.

- Vi har mer tilfeldig sex og mulighetene er større, siden det finnes så mange flere arenaer hvor vi kan møte potensielle partnere: Singelturer, singelfester, speeddating, nettdating og apper som Tinder, sier sexolog og gestaltterapeut, Bianca Schmidt til KK.no.
LES OGSÅ: Har kjæresten fått en kjønnssykdom?
Forventning om tilfeldig sex
I tillegg til at vi reiser mer og smittes av kjønnssykdommer på reise, mener Schmidt økningen også skyldes at vi lever i et mye mer mobilt og bevegelig samfunn.
- I tillegg har mentaliteten vår endret seg, vi skal teste og prøve alt og holdningen til tilfeldig sex har helt klart endret seg, mener hun.
- Tilfeldig sex er også langt mer akseptert i dag, i visse miljøer er det også forventet, forteller hun.
En undersøkelse gjort i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag i 2011, viste at rundt 50 prosent av unge norske menn og kvinner har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, ifølge NRK.
- Nordmenn er verstinger når det gjelder kondombruk og jeg tror ofte ikke temaet kondom kommer opp engang, har Schmidt tidligere sagt til KK.no.
LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

Glemmer konsekvensene
I tillegg til manglende kondombruk, har en tidligere undersøkelse utført av kondomprodusenten Durex, vist at nordmenn er blant de som har mest tilfeldig sex, ifølge Dagbladet.
- Sex er ikke lenger noen big deal og det er på mange måter bra, jeg synes det er flott at vi kan ha avslappet, uforpliktende og fri sex, sier Schmidt.
- Men, det krever at du har med deg virkeligheten, at du holder kompass og spør deg selv, hva er riktig for deg, hva er ditt ståsted når det gjelder tilfeldig sex, sier hun.
Sexologen mener mange glemmer konsekvensene.
- Vi hopper, også er det kanskje ikke så gøy etterpå. Still deg selv to viktige spørsmål: Er dette godt for deg nå og, vil det være godt for deg i ukene som kommer?
LES OGSÅ: Unn deg litt uforpliktende sex

Ber sjekkeappene ta ansvar
Selv om nordmenn er blant de dårligste til å beskytte seg, så er vi ikke alene. Også i resten av Europa og den vestlige verden, øker forekomsten av seksuelt overførbare sykdommer.
I Storbritannia ber nå fagpersonell folk ta større ansvar for å beskytte seg.
Samtidig oppfordres selskapene bak sjekkeappene til å ta sin del av ansvaret.
- Datingapper har gitt folk flere muligheter til å møte potensielle partnere enn noen gang, sier Rosemary Gillespie, lege og leder av Terrence Higgins Trust til avisen Daily Mail.
Fondet jobber for å begrense spredningen av hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer.
- Appselskapene bør derfor spille en rolle i arbeidet med å spre budskapet om sikker sex, sier Gillespie.