Tilfeldig Sex

Mer tilfeldig sex med nye sjekkeapper

Kan føre til oppblomstring av svært helseskadelig problem.

TILFELDIG SEX: Nordmenn er blant dem som har mest tilfeldig sex, og flere mener nå at sjekkeapper kan bidra til flere one night stands og mer ubeskyttet sex. Foto: Fotolia
TILFELDIG SEX: Nordmenn er blant dem som har mest tilfeldig sex, og flere mener nå at sjekkeapper kan bidra til flere one night stands og mer ubeskyttet sex. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Nærmere 23.000 nordmenn får hvert år påvist klamydia, og ferske tall fra Folkehelseinstituttet viser at antallet som fikk påvist gonoré økte med 35 prosent fra 2013 til 2014.

Kombinasjonen manglende kondombruk og mer tilfeldig sex er den åpenbare, men likevel så vanskelige hovedgrunnen.

MER SEX MED SJEKKEAPPER: Sjekkeapper som Tinder har ført til en økning i tilfeldig sex blant nordmenn.  Foto: Cyberstock / Alamy/All Over Press
MER SEX MED SJEKKEAPPER: Sjekkeapper som Tinder har ført til en økning i tilfeldig sex blant nordmenn. Foto: Cyberstock / Alamy/All Over Press Vis mer

- Vi har mer tilfeldig sex og mulighetene er større, siden det finnes så mange flere arenaer hvor vi kan møte potensielle partnere: Singelturer, singelfester, speeddating, nettdating og apper som Tinder, sier sexolog og gestaltterapeut, Bianca Schmidt til KK.no.

LES OGSÅ: Har kjæresten fått en kjønnssykdom?

Forventning om tilfeldig sex

I tillegg til at vi reiser mer og smittes av kjønnssykdommer på reise, mener Schmidt økningen også skyldes at vi lever i et mye mer mobilt og bevegelig samfunn.

Har du hatt tilfeldig sex med en date fra en sjekkeapp? (Avsluttet)

- I tillegg har mentaliteten vår endret seg, vi skal teste og prøve alt og holdningen til tilfeldig sex har helt klart endret seg, mener hun.

- Tilfeldig sex er også langt mer akseptert i dag, i visse miljøer er det også forventet, forteller hun.   

En undersøkelse gjort i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag i 2011, viste at rundt 50 prosent av unge norske menn og kvinner har hatt ubeskyttet sex med en ny partner, ifølge NRK.

- Nordmenn er verstinger når det gjelder kondombruk og jeg tror ofte ikke temaet kondom kommer opp engang, har Schmidt tidligere sagt til KK.no.

LES OGSÅ: Slik får du ham til å bruke kondom

FRIGJORT SEX: Ingenting i veien med det, så lenge du beskytter deg. Foto: Imagery Majestic - Fotolia
FRIGJORT SEX: Ingenting i veien med det, så lenge du beskytter deg. Foto: Imagery Majestic - Fotolia Vis mer

Glemmer konsekvensene

I tillegg til manglende kondombruk, har en tidligere undersøkelse utført av kondomprodusenten Durex, vist at nordmenn er blant de som har mest tilfeldig sex, ifølge Dagbladet.

- Sex er ikke lenger noen big deal og det er på mange måter bra, jeg synes det er flott at vi kan ha avslappet, uforpliktende og fri sex, sier Schmidt.

- Men, det krever at du har med deg virkeligheten, at du holder kompass og spør deg selv, hva er riktig for deg, hva er ditt ståsted når det gjelder tilfeldig sex, sier hun.

Sexologen mener mange glemmer konsekvensene.

- Vi hopper, også er det kanskje ikke så gøy etterpå. Still deg selv to viktige spørsmål: Er dette godt for deg nå og, vil det være godt for deg i ukene som kommer?

LES OGSÅ: Unn deg litt uforpliktende sex

UNNGÅ Å ANGRE: Ha en bevisst og aktiv holdning til tilfeldig sex og ta ansvar for å beskytte deg mot kjønnssykdommer, råder sexolog.  Foto: Syda Productions - Fotolia
UNNGÅ Å ANGRE: Ha en bevisst og aktiv holdning til tilfeldig sex og ta ansvar for å beskytte deg mot kjønnssykdommer, råder sexolog. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

Ber sjekkeappene ta ansvar

Selv om nordmenn er blant de dårligste til å beskytte seg, så er vi ikke alene. Også i resten av Europa og den vestlige verden, øker forekomsten av seksuelt overførbare sykdommer.

I Storbritannia ber nå fagpersonell folk ta større ansvar for å beskytte seg.

Samtidig oppfordres selskapene bak sjekkeappene til å ta sin del av ansvaret.

- Datingapper har gitt folk flere muligheter til å møte potensielle partnere enn noen gang, sier Rosemary Gillespie, lege og leder av Terrence Higgins Trust til avisen Daily Mail.

Fondet jobber for å begrense spredningen av hiv og andre seksuelt overførbare sykdommer.

- Appselskapene bør derfor spille en rolle i arbeidet med å spre budskapet om sikker sex, sier Gillespie.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer