NØDPREVENSJON: Har du hatt ubeskyttet sex? Da kan du få satt inn kobberspiral.  Foto: All Over Press
NØDPREVENSJON: Har du hatt ubeskyttet sex? Da kan du få satt inn kobberspiral. Foto: All Over Press Vis mer

Nødprevensjon

Metoden som kan være bedre enn «angrepillen»

Hindrer graviditet med nesten 100 prosent sikkerhet.

Publisert

KK.NO: Dersom du har hatt samleie uten å bruke prevensjon, og du ikke ønsker å bli gravid, finnes det flere løsninger.

Tore Holte Follestad, som er assisterende leder ved Sex og samfunn – senter for ung seksualitet, forteller til KK.no at den vanligste nødprevensjonen er den som også er kjent som «angrepillen».

Det finnes imidlertid også en annen, ikke fullt så kjent, metode.

LES OGSÅ: Er det lenge siden du testet deg for kjønnssykdommer?

Nær 100 prosent sikker

For selv om det vanligste kanskje er å bruke nødprevensjon, så kan du også sette inn en kobberspiral.

En befruktet eggcelle bruker mellom fem og syv dager på å vandre fra egglederne til livmoren. Spiralen har den store fordelen at den virker umiddelbart etter at du har satt den inn.

Derfor kan du bruke spiral som nødprevensjon, dersom du får satt den inn før det har gått fem dager siden samleiet.

Gjør du dette, er du nesten 100 prosent beskyttet fra å bli gravid.

- Kobberspiral er et nødprevensjon som er uten hormoner og gir dermed ingen hormonelle bivirkninger. I tillegg er kobberspiral det aller sikreste prevensjonsmidlet på markedet, dersom man ønsker å sikre seg helt mot graviditet, sier Follestad.

NØDPREVENSJON: Det finnes flere løsninger dersom du har hatt ubeskyttet sex og ikke ønsker å bli gravid, én metode kan brukes inntil fem dager etter samleie. Foto: goodluz - Fotolia
NØDPREVENSJON: Det finnes flere løsninger dersom du har hatt ubeskyttet sex og ikke ønsker å bli gravid, én metode kan brukes inntil fem dager etter samleie. Foto: goodluz - Fotolia Vis mer

Ifølge Norsk helseinformatikk vet man ikke nøyaktig hvor sikre de såkalte «angrepillene» er, men man anslår at 1-2 prosent av alle kvinner som bruker det, likevel blir gravide.

- For å få satt inn kobberspiral må du enten ta kontakt med en lege eller en jordmor. Det er et billig prevensjonsmiddel som ligger på cirka 700 kroner og varer opptil fem år. Det finnes også hormonspiraler til 1200 kroner som varer mellom tre og fem år.

LES OGSÅ: Hvor effektiv er prevensjonen din?

Vanlig nødprevensjon

Ønsker du ikke å sette inn en spiral, kan du selvfølgelig også bruke vanlig nødprevensjon, som ikke er som en abort - slik enkelte tidligere trodde.

- Før trodde noen at nødprevensjon var en abortpille, så da den kom på markedet oppstod det store diskusjoner rundt hvorvidt det skulle være greit å la kvinner ta abort hjemme.

- Men det er jo ikke en abortpille, det er en pille som hindrer graviditet ved å hemme eller utsette eggløsningen slik at befruktning unngås. Det er svært viktig å ta pillen så fort som mulig, da den ikke har noen effekt dersom en har hatt eggløsning og egget er befruktet, forklarer han.

NØDPREVENSJON MÅ TAS MED ÉN GANG: Det er svært viktig å ta pillen så fort som mulig, da den ikke har noen effekt dersom en allerede har hatt eggløsning.  Foto: Lars Zahner - Fotolia
NØDPREVENSJON MÅ TAS MED ÉN GANG: Det er svært viktig å ta pillen så fort som mulig, da den ikke har noen effekt dersom en allerede har hatt eggløsning. Foto: Lars Zahner - Fotolia Vis mer

Bruker du andre medisiner?

Det finnes to reseptfrie nødprevensjon i pilleform på det norske markedet, og det er Norlevo og Postinor. Disse inneholder et hormon som heter levonorgestrel som blant annet finnes i p-piller.

- Begge typene er en tablett som skal tas senest 72 timer, men helst innen 12 timer etter ubeskyttet sex. Det finnes også en reseptbelagt tablett, Ellaone, som kan tas så sent som fem døgn, men helst så fort som mulig, etter ubeskyttet sex - denne har høyere sikkerhet enn de reseptfrie variantene. Både de reseptbelagte og de reseptfrie kan du bruke flere ganger.

Er det trygt å kombinere nødprevensjon med andre legemidler?

- Effekten av nødprevensjonen kan reduseres ved samtidig bruk av enkelte naturmidler og legemidler som for eksempel enkelte typer antibiotika og enkelte typer HIV-medisin. Derfor anbefaler jeg alltid folk som bruker andre legemidler å høre med de på apoteket om de trygt kan kombineres med nødprevensjonen, sier han.

Det ble tidligere antatt at reseptfrie angrepiller har dårlig effekt på kvinner som veier over 75 kilo, og ingen effekt på kvinner som veier 80 kilo eller mer. Dette ble tilbakevist i juli 2014, og nødprevensjon kan derfor brukes uavhengig av kvinnens vekt.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer