Stem her!
Hvor ofte har du fisk til middag?
De fleste vet at laks er en super kilde til hjertegode omega 3-fettsyrer.
Nå viser en fersk norsk studie at også proteinene i laks har en svært helsegunstig effekt.
SE OGSÅ: Alt du bør vite om omegafettsyrene
Forskjellige typer proteiner
Lakseprotein kan hjelpe til med å redusere fedme, risikoen for diabetes type 2 og innholdet av farlige fettstoffer i blodet.Det antyder en studie utført på rotter av forskere ved NIFES – Nasjonalt institutt for ernærings- og sjømatforskning. Undersøkelsen er publisert i fagtidsskriftet Journal of Biological Chemistry (ekstern lenke).
- Det er ikke likegyldig hvilken type proteiner du har i kosten, sier forsker Bjørn Liaset, ifølge nifes.no.
- Visse typer proteiner kan ha langt større betydning for utviklingen av fedme, høyt blodsukker og høyt innhold av fettstoffet triglyserid – tilstander som kan føre til type 2-diabetes og hjerte-karsykdommer.
SE OGSÅ: Slik vet du om fisken er fersk
Fikk mindre mage
Studien viser at rotter som ble fôret med hydrolysert lakseprotein - det vil si at proteiner er brutt ned i mindre biter - la på seg mindre vekt enn rotter som fikk andre typer protein.Rottene som fikk lakseproteiner hadde særlig mindre fett rundt magen. Det er dette fettet som regnes som risikofaktor for utvikling av hjerte-karsykdommer og diabetes type 2.
Et kosthold med lakseprotein ser også ut til å redusere nivåene av triglyserid i blodet, som kan senke faren for hjerte-karsykdom, samt nivåene av blodsukker og insulin, som er symptomer på type 2-diabetes, skriver nifes.no.
Derfor er lakseprotein så bra
Den gunstige effekten av lakseprotein skyldes bestemte aminosyrer i proteinet, ifølge forskerne.- Lakseprotein inneholder høye nivåer at aminsosyrene taurin og glysin, som trolig bidrar til økt innhold av gallesyrer i blodet, sier Liaset.
- Vi vet at mer gallesyrer i blodet kan bremse utviklingen av fedme og redusere nivåene av fettstoffer og blodsukker.
Forskningsresultatet underbygger dermed resultatene fra en tidligere NIFES-undersøkelse (ekstern lenke) som fant at fiskeproteiner fra sei hadde en gunstig effekt mot fedme.
Liaset understreker at forskningsresultatene ikke uten videre kan overføres til mennesker. For å konkludere med at de samme mekanismene gjelder, må det gjøres grundige humane forsøk.
Flere gode grunner til å spise laks
Men det finnes nok av andre beviser på at laks er sunt å spise.Fet fisk er som du vet rik på de sunne omega 3-fettsyrene. I tillegg er det en god kilde til D-vitamin, selen og jod.
Et kosthold med mye fisk kan også redusere risikoen for hjerte-karsykdommer, diabetes, beinskjørhet og kreft.