Middagstips

Middagen som lager seg selv

Bloggernes beste tips til en kjapp og god middag.

KJAPT OG ENKELT: Det er vel ingenting som er lettere enn å lage middagen i stekeovnen. Da kan du gjøre alt mulig annet mens middagen lager seg selv. Foto: JackF - Fotolia
KJAPT OG ENKELT: Det er vel ingenting som er lettere enn å lage middagen i stekeovnen. Da kan du gjøre alt mulig annet mens middagen lager seg selv. Foto: JackF - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tanken på at du må lage middag nesten hver eneste dag for resten av ditt liv kan være ganske slitsomt. Særlig hvis du er av den typen som ikke akkurat elsker å stå foran grytene.  Men slik er det dessverre å være voksen, og spise det må vi jo.

Heldigvis går det an å ty til litt enkle varianter av og til. Og da mener vi ikke en grandis i ovnen. Nei, for enkelt trenger ikke være synonymt med usunt. Det er nemlig mange gode og sunne middager du kan lage, som slett ikke krever så mye jobb.

Og dersom fantasien din har en lei tendens til å møte kjøkkenveggen, har vi spurt et par bloggere om å dele deres beste og enkleste middagstips med oss.

KYLLINGGRATENG: Det trenger slett ikke være slitsomt å lage middag, i hvert fall ikke hvis du lager den i stekeovnen.  Foto: Linda Marie Stuhaug
KYLLINGGRATENG: Det trenger slett ikke være slitsomt å lage middag, i hvert fall ikke hvis du lager den i stekeovnen. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Rett i ovnen

Hemmeligheten bak en rask og enkel middag ligger i å bruke stekeovnen. Da slipper du å bruke tid på å røre i gryter og snu kjøtt i stekepanna, samtidig som du har en million av alternativer. Og du får også muligheten til å smelte ost – en sikker vinner for både store og små.

Ovnsbaking av middag er genialt om man vil ha en rask og enkel middag, uten for masse tillaging. Å lage en gratinert form krever ikke stort mer enn fem minutters tillaging, før den lager seg selv i ovnen, sier matblogger og personlig trener ved Spenst Førde, Linda Marie Stuhaug, til KK.no.

Men bare fordi det puttes i ovnen betyr ikke at det må gratineres med ost. Det er det som er det fine med å lage middagen i ovnen. Det finnes ingen bestemte regler for hvordan du må gå frem.

– Det som er så greit med disse formene, er at man kan bruke det man liker og har tilgjengelig av både grønnsaker og kjøtt, så man får en variant man liker godt. Det er også veldig enkelt å variere disse formene for hver gang – en oppskrift, flere muligheter!

LES OGSÅ: Gjør du en av disse middagstabbene?

 

LAKSEFORM: Prøv Stuhaugs enkle og gode lakseform og du har middag på en-to-tre. Eller du kan ta ugangspunkt i denne oppskriften og lage din helt egen versjon. Foto: Linda Marie Stuhaug
LAKSEFORM: Prøv Stuhaugs enkle og gode lakseform og du har middag på en-to-tre. Eller du kan ta ugangspunkt i denne oppskriften og lage din helt egen versjon. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Én oppskrift – mange muligheter

Stuhaug har flere gode varianter hun kan anbefale, og ofte tar hun utgangspunkt i én oppskrift og varierer ingrediensene. For eksempel kan du prøve deg på hennes gratinerte lakseform, eller du kan velge å gå for kyllinggratengen. Begge disse oppskriftene har nemlig samme utgangspunkt. Eller du kan lage din helt egen versjon.

– Kutt valgfrie grønnsaker grovt i en ildfast form. Strø over litt krydder med gode smaker - chilli, paprika, pepper og kvitløk er ett eksempel. Kutt deretter valgfri proteinkilde i grove biter, og legg over grønnsakene. Her kan du variere med laksefilet, kyllingfilet, svin, karbonadedeig, kyllingkjøttdeig, skinke eller biffstrimler, foreslår hun.

– Sett så formen midt i ovnen og stek det på 200 grader i ca 30 minutter. Dette er riktignok litt avhengig av ovnen og hvilken type kjøtt du bruker. Så er det bare å gjøre andre ting mens middagen lager seg selv i ovnen!  Ta deretter formen ut, legg over ett lag med ost, og gratiner til osten er smeltet og gyllen. Server fersk med det tilbehøret du liker!

LES OGSÅ: Lag eggerøren i stekeovnen

SMØRFYLT KYLLINGFILET: Du behøver ikke være nytenkende for å lage en smakfull og god middag. Faktisk trenger det ikke innebære så alt for mye jobb heller.  Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Frutimian.no
SMØRFYLT KYLLINGFILET: Du behøver ikke være nytenkende for å lage en smakfull og god middag. Faktisk trenger det ikke innebære så alt for mye jobb heller. Foto: Marit Røttingsnes Westlie, Frutimian.no Vis mer

Lettvint og godt

Marit Røttingsnes Westlie som er kvinnen bak bloggen Fru Timian, innrømmer at hun ofte lager middagen i stekeovnen. Faktisk har hun også skrevet boken Lettvint middag i gryte og langpanne, om nettopp mat som lager seg selv.

– Det er ikke noe hokus pokus eller veldig nytenkende over dette. Du tar bare det du har i kjøleskapet. Rotgrønnsaker for eksempel, egner seg særlig godt til ovnssteking, så velger du bare hvilken kjøtt-, eller fisketype du vil ha til, sier hun til KK.no.

Dersom du føler deg litt usikker på egne kokkeevner kan du jo starte med å prøve deg på en ferdig oppskrift, som for eksempel Fru Timians smørfylte kyllingfilet. Og når du føler deg trygg på denne kan du utforske litt på egenhånd.

– Jeg anbefaler å sette ovnen på varmluft, på 225 grader. Det gir både kjøttet og grønnsakene en sprø og fritert smak. Skal du derimot steke fisk i ovnen så er det lurt å starte med grønnsakene først. Kjør på med litt kraftig varme til grønnsakene begynner å se gylne og fine ut, så skrur du temperaturen ned til 180 grader og setter inn fisken, forklarer hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer