Usunn Middag

Middagene du kun bør spise én gang i uken

- Inneholder en god del kalorier, karbohydrater og fett, sier eksperten.

USUNNE MIDDAGER: Pizza og lasagne er to middager du kun bør spise én gang i uken, da de inneholder mye kalorier og fett.  Foto: Fotolia
USUNNE MIDDAGER: Pizza og lasagne er to middager du kun bør spise én gang i uken, da de inneholder mye kalorier og fett. Foto: Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Er du en av dem som er opptatt av å spise sunne og varierte middagsretter, eller lager du pizza, lasagne og taco flere ganger i uken?

Ifølge eksperten er det nemlig ikke særlig bra å spise denne typen mat mer enn én gang i uken.

LES OGSÅ: «Sparer» du kalorier til helgen?

Fort gjort å få i seg1000 kalorier

EKSPERTEN: Tine Sundfør.
EKSPERTEN: Tine Sundfør. Vis mer

Tine Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog, forteller at pizza, pastaretter, pannekaker, grøt og ovnsretter laget på fløte eller Crème fraîche, er middager vi kun bør spise én gang i uken, da de inneholder en god del kalorier, karbohydrater og fett.

- Dette gjelder spesielt pizza, da det inneholder mye siktet hvetemel og ost. I tillegg er det en stor utfordring for mange å spise sakte og begrense seg når dette står på menyen – det har er en avhengighetsskapende smak, som gjør at man spiser mer enn man ellers ville gjort.

- Det ser ikke nødvendigvis så mye ut, men spiser man en porsjonspizza på størrelse med dem man finner i frysedisken, får man fort i seg mellom 800 og 1000 kalorier – noe som er en stor og tung middag.

Videre forteller hun at det heller ikke er bra å spise for mye ferdig blandede kjøttprodukter som for eksempel pølser, kjøttboller og kjøttkaker.

- De nye norske kostholdsanbefalingene sier at man bør begrense inntaket av slike kjøttprodukter mest mulig, da kreftforeningen mener at disse kan øke risikoen for kreft i mage og tarm. Derfor bør middagsretter som inneholder disse produktene begrenses til maks én gang i uken, sier hun.

PIZZA: Spiser du en liten porsjonspizza til middag får du i deg mellom 800 og 1000 kalorier.  Foto: Monkey Business - Fotolia
PIZZA: Spiser du en liten porsjonspizza til middag får du i deg mellom 800 og 1000 kalorier. Foto: Monkey Business - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette blir fort 200 kalorier

Handler om å ta smarte valg

Hvordan er det med taco, er det sunt?

- Det er det vanskelig å svare på, da det kommer helt an på hva tacoen består av. Det er klart at den klassiske tacoen til Ola Nordmann som består av kjøttdeig, ost, rømme, mais og litt salat ikke er særlig sunn, og bør forbeholdes helgen.

Er du glad i taco og vil ha det flere ganger i uken, mener Sundfør du bør tenke litt utenfor boksen og bruke sunne alternativer.

- Lag taco med kylling, bønner, masse grønnsaker og hjemmelaget guacamole, kryddermix og salsa. Da blir middagen mye sunnere. Den klassiske meksikanske tacoen var hovedsakelig vegetarisk og bestod av bønner, linser og krydder, som er noe vi absolutt bør spise mer av.

- Det er dette som gjelder med all annen mat også - det handler ikke om ja- og nei-mat, det handler om å alltid tenke på de litt smartere valgene når man skal lage middag, sier hun.

TACO: Lager du en sunnere taco med for eksempel bønner og ditt eget kryddder, kan du fint spise det flere ganger i uken.  Foto: fotek - Fotolia
TACO: Lager du en sunnere taco med for eksempel bønner og ditt eget kryddder, kan du fint spise det flere ganger i uken. Foto: fotek - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Kaster du mye mat?

Bør spise sunt nesten hele uken

Så hva bør man ha til middag i løpet av en uke? Sundfør forteller at hun pleier å spise sunt og variert nesten hele uken.

Slik kan ukens middager se ut hos henne:

  • Tre middager med fisk - da går det gjerne i fiskefilet en til to dager, og kanskje fiskekaker en dag det skal gå kjapt.
  • En middag med kjøtt, enten svinefilet, okse, lam eller vilt.
  • En vegetarisk dag hvor de spiser masse grønnsaker, enten som suppe eller wok.
  • En dag med omelett eller lignende laget av det jeg har liggende i kjøleskapet.
  • En dag med barnas favoritter som er enten pizza eller taco.
     

Er det greit å spise en skikkelig kaloribombe én gang i uken?
 
- Det er det definitivt. Hos oss er det når vi lager hjemmelaget pizza. Da bruker vi masse mozzarella, parmesan, skinke og så videre. Vi sparer ikke på noe den ene dagen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer