Middagstips

Middagene kroppen vil takke deg for

Hverdagsmat trenger slett ikke være kjedelig.

MIDDAG: Selv om januar gjerne handler om å gå tilbake til sunne vaner, betyr det ikke at middagene må være kjedelige og triste. Her er litt inspirasjon til gode retter. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press
MIDDAG: Selv om januar gjerne handler om å gå tilbake til sunne vaner, betyr det ikke at middagene må være kjedelige og triste. Her er litt inspirasjon til gode retter. Foto: REX/Caiaimage/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Etter flere uker med festmåltider, ribbefett, alkohol og småkaker er det kanskje litt godt å endelig komme tilbake til hverdagen.

Tilbake til jobben, tilbake på treningssenteret, og ikke minst tilbake til hverdagsmaten.

Og det trenger slett ikke være så grått og trist som det høres ut. For selv om januar gjerne handler om å gå tilbake til sunne vaner, betyr det ikke at middagene må være kjedelige og triste. Kanskje trenger du bare litt inspirasjon.

Vi har derfor snakket med tre matbloggere og samlet sammen fire gode middagsoppskrifter som kan gi deg en god start på de gode vanene. Dette er enkle og raske retter som alle kan lage, og selv om det er sunt, byr disse rettene på spennende og gode smaker.

God appetitt!

LES OGSÅ: Slik lever du sunnere på budsjett

Kjøttboller og pastinakkfries

Oppskrift fra: Linn Hansen, Sprudlendesunn.no

– Jeg opplever at de aller fleste er noe matlei og ønsker lett og smakfull mat. Min favoritt er hjemmelagede kjøttboller proppet med mye smak og næring. Ved siden av bruker jeg ofte pastinakkfries, som forøvrig er en annen superfavoritt, sier blogger og ernæringsfysiolog Linn Hansen til KK.no. 

PASTINAKKFRIES: Dette er et mer blodsukkervennlig alternativ til poteten, og med en langt mer spennende smak. Kan serveres til akkurat det du måtte ønske. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn
PASTINAKKFRIES: Dette er et mer blodsukkervennlig alternativ til poteten, og med en langt mer spennende smak. Kan serveres til akkurat det du måtte ønske. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn Vis mer

Pastinakken inneholder mye mer næring og mindre stivelse enn poteten, noe som gjør den ganske så blodsukkervennlig. Og hun forteller at den ypperlig til å lage fries av. 

Du trenger:
250g kjøttdeig
½ egg
¼ finhakket rød paprika
¼ finhakket gul raprika
2 ss (toppede) finhakket frisk gressløk
2 ts paprikapulver
1 ts hvitløkspulver
1 ts salt og litt pepper
Pastinakk, skjært i båter og vendt i olje

– Jeg lager kjøttbollene ved å slenge alt i foodprosessoren og former små søte kjøttboller som jeg steker. Friesene stekes i ovnen i cirka 20 minutter med en haug av krydder. Ved siden av begge disse er det godt med en frisk salat og aioli. Enkelt og fantastisk godt!

LES OGSÅ: Sunn stappe, helt uten potet

KJØTTBOLLER: Disse lages enkelt ved å slenge alle ingrediensene i foodprosessoren og forme små søte kjøttboller som stekes. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn
KJØTTBOLLER: Disse lages enkelt ved å slenge alle ingrediensene i foodprosessoren og forme små søte kjøttboller som stekes. Foto: Linn Hansen, Sprudlende sunn Vis mer

Kremet fiskesuppe

Oppskrift fra: Linda Marie Stuhaug, lindastuhaug.blogg.no

Fiskesuppe er utrolig godt, og raskt og enkelt å lage. Her har matbloggeren Linda Stuhaug laget en glutenfri variant med laks og reker, men du kan selvfølgelig variere med å bruke andre typer fisk og skalldyr. 

Du trenger: 
8 dl vann
4 dl (tilsvarer 1 boks) kokosmelk light, evt melk
1 beger creme fraiche
2 fiskebuljonger
500 g laks, evt. Scampi
150 g rensede reker
4 store gulrøtter
1 løk eller purreløk
3 ss (glutenfri) soyasaus, kan sløyfes
Maisenna

LES OGSÅ: Rød fiskesuppe

FISKESUPPE: En kremet fiskesuppe er mettende og godt, og trenger slett ikke være så vanskelig å lage. Foto: Linda Marie Stuhaug
FISKESUPPE: En kremet fiskesuppe er mettende og godt, og trenger slett ikke være så vanskelig å lage. Foto: Linda Marie Stuhaug Vis mer

Slik gjør du: Kok opp vann og kokosmelk med fiskebuljong til den har løst seg helt opp. Tilsett laks i terninger og gulrøtter i tynne skiver. Når laksen har trukket ferdig kremer du sausen med creme fraiche og smaker til med soyasaus og krydder som for eksempel pepper og grovkverna chili. Soyasaus kan sløyfes, men gir god smak på suppa. 

Rør ut litt maisenna i vann og tilsett forsiktig når suppen koker, til du får den konsistensen du ønsker. Ha til slutt i løk/purreløk skjært i skiver og de rensede rekene.

LES OGSÅ: Vet du egentlig hva gluten er?

Kyllingkaker

Oppskrift fra: Helle Øder Valebrokk, helleskitchen.org

– Du starter med å kjøpe to kvalitetskyllingbryst av en viss størrelse. Fjern skinnet og grovhakk kjøttet før du kverner det grovt i en kjøkkenmaskin, eller du kan hakke kjøttet med en kniv. Du kan bruke lårkjøtt for dypere smak hvis du vil, sier bloggeren Helle Øder Valebrokk til KK.no.

Du trenger også:
75 g cashewnøtter
3 ss fløte eller kulturmelk
1 egg
2 ss revet ingefær
2 ss presset hvitløk
1 ss flaksalt
2 finhakkede sitrongress, kun det hvite (denne kan droppes)
1 ss garam masala (kryddermiks som du får kjøpt i butikken)
1-2 grønne chili, finhakket
2 ss grovhakket mynteblader eller koriander

KYLLINGKAKER: Hjemmelaget mat er alltid det beste og sunneste du kan spise, og disse kyllingkakene er superenkle å lage. Foto: Helle Øder Valebrokk, Helleskitchen.org
KYLLINGKAKER: Hjemmelaget mat er alltid det beste og sunneste du kan spise, og disse kyllingkakene er superenkle å lage. Foto: Helle Øder Valebrokk, Helleskitchen.org Vis mer

Slik gjør du: Cashewnøttene bløtlegges i kokende vann i 20 minutter. Sil av vannet og kjør nøttene i blender/kjøkkenmaskin sammen med fløte eller kulturmelk. Og tilsett resten av ingrediensene. Bland dette sammen med kyllingkjøttet og sett i kjøleskapet i cirka 30 minutter. 

LES OGSÅ: Spis nøtter hver eneste dag

Etterpå former du små flate kjøttkaker og steker dem i litt olje på begge sider. Pensle med smeltet smør på toppen og legg dem på et bakebrett. Etterstek i ovnen på 200 grader for å være sikker på at de er gjennomstekt. 

– Server med ris og agurksalat som du kjapt lager av tynne agurkskiver og legger i en skål med presset limesaft, litt salt og litt sukker. Bland inn noen mynteblader eller koriander. Disse kyllingkakene smaker utrolig deilig kalde også. 

Vegetarisk linsegryte

Oppskrift fra: Helle Øder Valebrokk, helleskitchen.org

Helsedirektoratets offisielle kostholdsråd sier at vi ikke bør spise mer enn 500 gram rødt kjøtt i uken, så det er ingen dum idé å ta en vegetarisk middag en gang i blant.

– Denne linsegryten er så rik på smak at du savner ikke kjøtt. Linser metter skikkelig, og krydderet setter i gang forbrenningen. Du kan regulere styrken slik at den passer akkurat deg, sier Valebrokk.

VEGETAR: En middag må ikke alltid bestå av kjøtt eller fisk. Denne linsegryten er en vegetarisk rett som metter godt. Foto: Helle Øder Valebrokk, Helleskitchen.org
VEGETAR: En middag må ikke alltid bestå av kjøtt eller fisk. Denne linsegryten er en vegetarisk rett som metter godt. Foto: Helle Øder Valebrokk, Helleskitchen.org Vis mer

Dette trenger du:
4 ss ghee (eller kokosolje)
1 ts malt kardemomme
1 ts tørket chili (eller fersk)
1 ts malt koriander
1/4 ts malt spisskummin
1 ts gurkemeie
2 ss revet ingefær
3 tomater, grovhakket
3 fedd hvitløk, finhakket
1 liten løk, finhakket
1 liten boks kokosmelk
1/2 liter kyllingkraft eller grønnsakskraft
300 g røde linser (vask nøye i kaldt vann)
frisk koriander
Limesaft til justering
Salt og pepper
evt 5 karriblader (dette får du kjøpt i asiatiske butikker)

LES OGSÅ: Å spise curry regelmessig styrker immunforsvaret

Slik gjør du: Fres løken i ghee eller olje til den blir blank og myk. Så tilsetter du alt det tørre krydderet. Rør godt. Tilsett ingefær, hvitløk og tomater. Rør noen minutter på medium varme. Tilsett kraften og la alt koke opp. Senk temperaturen og la stå på lav varme i 30 minutter. 

Tilsett karriblader på dette tidspunktet hvis du liker smaken. Nå kan du også helle på med en liten boks kokosmelk. Vask linsene godt og ha dem i gryta. Sett lokk på og kok på medium varme i 15 minutter. Juster smaken på linsegryten med salt og pepper og limesaft. Dryss masse frisk koriander over retten og server med en gang.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer