Helse & Livsstil

Middelhavsmat mot Alzheimer

Amerikanske forskere hevder at middelhavsmat bremser utviklingen av Alzheimer.

Publisert
Sist oppdatert
2200 amerikanere med ulike spisevaner ble studert over en periode på fire år i den nye studien, som er publisert i Annals of Neurology. Konklusjonen var at de som holdt seg mest mulig til middelhavsmat, hadde minst sjanse for å utvikle Alzheimer. Forskerne utviklet et poengsystem som gikk fra 1 til 9, basert på i hvor stor grad deltakerne holdt seg til middelhavsmat. En økning på ett poeng viste seg å gi opptil 10% redusert risiko for Alzheimer.

Middelhavsmat er basert på av mye frukt, grønnsaker, kornprodukter, fisk og noe alkohol, men færre melke- og kjøttprodukter.

I løpet av studien fikk 262 av deltakerne diagnosen Alzheimer. Selv etter at resultatene var justert med tanke på alder, vekt, kjønn, kaloriinntak, røyking og andre faktorer, var koblingen mellom middelhavsdietten og minsket Alzheimer-risiko klar.

- Denne studien bidrar til å forsterke troen på at en sunn livsstil kan minske risikoen for Alzheimer med opp til 40%, med vekt på at det er viktig å spise sunt, sier Dr Nicholas Scarmeas ved Columbia University, som ledet studien, til BBC.


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer