2200 amerikanere med ulike spisevaner ble studert over en periode på fire år i den nye studien, som er publisert i
Annals of Neurology. Konklusjonen var at de som holdt seg mest mulig til middelhavsmat, hadde minst sjanse for å utvikle
Alzheimer. Forskerne utviklet et poengsystem som gikk fra 1 til 9, basert på i hvor stor grad deltakerne holdt seg til middelhavsmat. En økning på ett poeng viste seg å gi opptil 10% redusert risiko for Alzheimer.
Middelhavsmat er basert på av mye frukt, grønnsaker, kornprodukter, fisk og noe alkohol, men færre melke- og kjøttprodukter.
I løpet av studien fikk 262 av deltakerne diagnosen Alzheimer. Selv etter at resultatene var justert med tanke på alder, vekt, kjønn, kaloriinntak, røyking og andre faktorer, var koblingen mellom middelhavsdietten og minsket Alzheimer-risiko klar.
- Denne studien bidrar til å forsterke troen på at en sunn livsstil kan minske risikoen for Alzheimer med opp til 40%, med vekt på at det er viktig å spise sunt, sier Dr Nicholas Scarmeas ved
Columbia University, som ledet studien, til
BBC.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi
bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene
våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til
personverninnstillinger