University College London

Migrene - en hjerneskade?

Forskning viser at migrenepasientens hjerne er annerledes.

Migrene - en hjerneskade?
Publisert
Sist oppdatert
Forskere har funnet at sanseområdene i hjernen er annerledes hos migrenepasienter. Dette gir et nytt utgangspunkt for videre forskning og utvikling av nye behandlingsmetoder.
 • Migrene ødelegger sex-livet
 • Forskere har funnet at en del av hjernebarken er tykkere hos personer som lider av migrene. Det man foreløbig ikke vet er om denne forskjellen oppstår som følge av migreneanfallene eller er årsaken til at enkelte utvikler migrene.Det nevrologiske studiet ved Massachusetts General Hospital i Boston indikerer at forskjellene i hjernen kan være årsaken til at enkelte utvikler en generell hypersensitivitet mot smerte. Man sammenlignet 24 migrenepasienter med 12 friske personer og fant at sanseområdet hos migrenepasientene var 21 prosent tykkere.- De fleste hadde lidd av migrene siden barndommen, så den langvarige overstimuleringen av sanseområdene kan forklare disse forskjellene. Det er også mulig at de som utvikler migrene er mer sensitive for stimulering, sier lege og forsker bak The Neurology Study, Nouchine Hadjikhani, til bbc.com.Hun forteller at undersøkelsen viser at sanse - eller sensorområdet i hjernen er bestemmende for om man utvikler migrene eller ikke. - Dette kan forklare hvorfor migrenepasienter oftere lider av andre sykdommer, som ryggproblemer, kjevesmerter og allodynia, en overfølsomhet mot sanseinntrykk som lys og berøring, sier legen. Mye arbeid er lagt ned i å behandle migrene, men dersom man hadde klart å unngå ytterligere anfall hadde man kunnet hindre tilleggslidelsene, hevder forskerne. Legen Andrew Dowson ved Migraine Action Association forteller at det pågår mye forskning på migrene. Han sier at det nye studiet sånn sett er en dråpe i havet, men svært interessant.- Dette forteller oss mye om hva som forårsaker migrene. Hvem vet hvor dette vil føre oss med nye mål for behandlingen av migrene, spør han. Professor Peter Goadsby, ved University College London Institute of Neurology, sier at de nye dataene er beviser for at migrene er en hjernesykdom.- Funnene samsvarer med hjernens måte å behandle informasjon på, som smertesignaler som lys og lyd, sier han.
 • Slik kan du forebygge migrene
 • Hodepine koster samfunnet millioner
 • Orgasme kan gi hodepine
 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.