GJØR MAGER KJØTTDEIG SUPERGOD: Du trenger ikke mye for å gjøre den magre kjøttdeigen litt mer smakfull (har mindre smak på grunn av lavere fettinnhold). Sjekk hvordan du kan gjøre dette lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto
GJØR MAGER KJØTTDEIG SUPERGOD: Du trenger ikke mye for å gjøre den magre kjøttdeigen litt mer smakfull (har mindre smak på grunn av lavere fettinnhold). Sjekk hvordan du kan gjøre dette lenger nede i saken! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kjøttdeig

Mindre fett gir mindre smak

Men du kan gjøre den magre kjøttdeigen supersaftig og god likevel.

Publisert
En skikkelig hjemmelaget burger er mat for mons. Og det trenger slett ikke være fy-mat, så lenge du er bevisst på hva slags kjøtt og tilbehør du bruker.

Mager kjøttdeig enten av kylling eller svin er et glimrende alternativ hvis du ønsker å gjøre kjøttrettene dine litt sunnere.

Høyt inntak av mettet fett – som det er ekstra mye av i visse kjøttdeigtyper (lam, eller medisterkjøttdeig), kan nemlig ha en uheldig innvirkning på kolesterolsammensetningen vår – og dermed også risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer.

Derfor anbefales det å velge magrere kjøttvarianter hvis du spiser kjøttdeig ofte – uansett om det er på pizzaen, i tacoen eller som en deilig hamburger.

LES OGSÅ: Slik gjør du hamburgeren supersunn

KYLLING ER "BEST": Dersom du skal ha kjøttdeig til middag, er kyllingkjøttdeig den som regnes som "best" rent helsemessig, med færrest kalorier og minst fett.  Foto: Benedicte Haugaard
KYLLING ER "BEST": Dersom du skal ha kjøttdeig til middag, er kyllingkjøttdeig den som regnes som "best" rent helsemessig, med færrest kalorier og minst fett. Foto: Benedicte Haugaard Vis mer

Ulikt innhold av mettet fett

Årsaken til at for eksempel kjøttdeig av svin er bedre enn lam, er at det er ulike mengder mettet fett i fettet fra forskjellige dyr.

- Vanlig kjøttdeig og lammekjøttdeig inneholder omtrent like mye fett totalt (12-14 %), men fett fra lam inneholder mer mettet fett enn fett fra storfe. Rent kjøtt bør inneholde mindre enn 10 prosent fett. Derfor er det minst heldig å kjøpe lammekjøttdeig, har Henriette Walaas Lindvig, klinisk ernæringsfysiolog, tidligere forklart KK.no.


Som KK.no tidligere har skrevet, inneholder vanlig kjøttdeig av storfe 14 prosent fett, mens magrere kjøttdeiger inneholder fra 8 til 10 prosent fett og tilfredsstiller dermed kravene for Nøkkelhullsmerking.

Kjøttdeig av svin og kyllingkjøttdeig har vesentlig lavere fettinnhold enn ordinær kjøttdeig av storfe.

LES OGSÅ: Sjekk fettinnholdet i kjøttdeigen

BEDRE FOR HELSA: Mager kjøttdeig er mye bedre for helsen din, og er det beste valget dersom du spiser kjøttdeig ganske ofte.  Foto: Thinkstock
BEDRE FOR HELSA: Mager kjøttdeig er mye bedre for helsen din, og er det beste valget dersom du spiser kjøttdeig ganske ofte. Foto: Thinkstock Vis mer

Kyllingkjøttdeig er «best»

Ifølge Camilla Andersen, ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no, er kyllingkjøttdeig det beste kjøttdeigproduktet du kan velge med hensyn til fett.

– Kyllingkjøttdeig kommer best ut med færrest kcal og fett og hårfint mer protein enn svinekjøttdeigen. Så spiller jo smak også en rolle. Her er det såpass små forskjeller i praksis at man bør velge utfra smak.

– Det kan jo også være greit å variere i stedet for å trofast velge det samme hver gang, har hun tidligere uttalt til KK.no.

Og dersom du er skeptisk til kyllingkjøttdeig, fordi du tror det inneholder MUK, så har vi tatt livet av denne myten en gang for alle i denne saken!


LES OGSÅ: Slik tiner du kjøttet kjapt

DIGG BURGER MED MAGER DEIG: Joda, du kan faktisk ølage en superdigg burder med kyllingkjøttdeig, tilsett urter og for eksempel litt tomatsaus, så holder den seg saftig og god.  Foto: Getty Images/iStockphoto
DIGG BURGER MED MAGER DEIG: Joda, du kan faktisk ølage en superdigg burder med kyllingkjøttdeig, tilsett urter og for eksempel litt tomatsaus, så holder den seg saftig og god. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Kan smake like godt

Er du en av dem som ikke er særlig begeistret for de magre kjøttdeigvariantene, fordi du synes de smaker mindre?

Vel, det er faktisk en naturlig forklaring til dette.

Ifølge Jeanette Roede, som er ernæringsekspert og kommunikasjonssjef i Grete Roede AS, har dette sammenheng med fettinnholdet i kjøttet.

- Det er fettet i kjøttet som gir smak, derfor synes mange det fort kan bli litt kjedelig når de for eksempel lager hamburgere med magrere kjøtt, sier hun til KK.no.

Heldigvis kan du gjøre det magre kjøttet minst like smakfullt som det med mer fett, så fremt du bruker riktige ingredienser.


- Et godt tips kan være å krydre kjøttet med urter og hvitløk, det smaker kjempegodt, sier Roede.

I tillegg til krydder og hvitløk, så kan du gjerne blande inn litt marinade, saus, eller soyasaus (pass bare på saltinnholdet) i kjøttet, for å gjøre det litt ekstra saftig. Noen egg kan også gjøre susen - da gjerne sammen med gode krydderurrter.

Skal du lage deg en digg hamburger, kan tomatsaus være en super idé. Sjekk for eksempel ut denne oppskriften fra Greteroede.no:

Kyllingburger

Du trenger:
• 600 g kyllingkjøttdeig
• 1 ts salt
• 1 ts pepper
• 2 ss tomatsaus
• 1 ss olje
• 80 g salat diverse sorter
• 1 stk paprika
• 1 stk løk
• 1/2 stk agurk
• 4 stk grove hamburgerbrød

Slik gjør du det:
Ha salt, pepper og tomatsaus i en bolle sammen med kjøttdeigen og rør lett sammen.
Ha litt vann på en fjøl og form fire flate, runde burgere. Stek burgerne i en middels varm panne med olje, 1-2 minutter på hver side.
Skjær paprika, løk og agurk i skiver.

Varm toastene som anvist på pakken og ha på hamburger og friske grønnsaker.
Server gjerne med en salat til.

Fakta om kjøttdeig:
• Medisterdeig inneholder rundt 25 prosent fett, mens medisterfarse har 20 prosent fett.
• Kjøttdeig har maksimalt 14 prosent fett.
• Kyllingkjøttdeig har mellom 7 og 9 prosent.
• Kjøttdeig av svin har 9 prosent fett.
• Karbonadedeig har et maksimalt fettinnhold på fem prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer