Utroskap

Mistenker du at han er utro?

Her er faresignalene du ikke skal ignorere.

UTROSKAP: Mistenker du at partneren din har vært eller er i ferd med å være utro? I denne saken får du de vanligste tegnene på at noe foregår bak ryggen din.  Foto: gstockstudio - Fotolia
UTROSKAP: Mistenker du at partneren din har vært eller er i ferd med å være utro? I denne saken får du de vanligste tegnene på at noe foregår bak ryggen din. Foto: gstockstudio - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Har du en mistanke om at partneren din er utro, da han den siste tiden kanskje har virket fjern eller oppført seg litt annerledes? 

Vi har spurt Kate Elin Søyland, som er par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, om det er noen faresignalene man bør være ekstra oppmerksom på ved utroskap. 

LES OGSÅ: Derfor klarer de å lyve om utroskap

Mobilen hans er hemmelig

- Det finnes mange tegn på at en partner ikke er pålogget kjæresteforholdet og står i fare for å være eller allerede er utro. 

- Det første du bør gjøre er å holde et øye med mobilbruken hans. Dersom han er mer opptatt av mobilen sin enn deg, og han bagatelliserer problemet hver gang du prøver å ta det opp, er dette et klart faresignal, sier hun.  

Se etter følgende tegn: 

  • Han har mobilen med seg over alt og legger den sjelden fra seg på bordet. 
  • Han alltid «gode» forklaringer på hvorfor anropsloggen og meldinger er slettet. 
  • Prøver du å ta opp mobilavhengigheten blir du gjerne møtt med irritasjon og beskyldninger om at du bare er sjalu. 
     
MOBILEN HANS ER HEMMELIG: Dersom han sletter meldinger og telefonloggen sin, og blir sint hver gang du tar opp mobilbruken hans, er dette en indikator på at noe foregår.  Foto: Andrey Popov - Fotolia
MOBILEN HANS ER HEMMELIG: Dersom han sletter meldinger og telefonloggen sin, og blir sint hver gang du tar opp mobilbruken hans, er dette en indikator på at noe foregår. Foto: Andrey Popov - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Slik kan du se om noen lyver

Han kjeder seg i forholdet 

Videre forteller eksperten at en annen indikator på at noe foregår, kan være at han kjeder seg i nærværet ditt. 

- Han flørter ikke med deg lenger, sextørke er blitt en del av hverdagen og han er mer opptatt av familie, kompiser, jobb og trening enn deg og kjærestelivet deres. Du savner oppmerksomhet, men når rett og slett ikke gjennom. 

- Du prøver å ta det opp gjentatte ganger uten å lykkes, og da er gjerne «Nei, vi trenger ikke parterapi - jeg syns vi har det bra!» en vanlig kommentar fra ham. 

Det er nemlig slik at de færreste sier det rett ut at lysten og lidenskapen er borte, de fleste prøver å kamuflere sin misnøye med samlivet bak noen halvhjertete ord som for eksempel «det er klart jeg elsker deg – det har jeg jo sagt før». 

- Er han konfliktsky, kan et eventyr på si virke spennende i en ellers rutinemessig og for ham - kjedelig hverdag – og i begynnelsen er det gjerne bare en ufarlig fristende dagdrøm. Problemet er bare at det å være utro er en prosess, der en stadig går litt lenger. 

KJEDER SEG I NÆRVÆRET DITT: Eksperten mener at et tegn på utroskap er dersom partneren din kjeder seg i nærværet ditt, og henger mye heller sammen med familie og kompiser.  Foto: Syda Productions - Fotolia
KJEDER SEG I NÆRVÆRET DITT: Eksperten mener at et tegn på utroskap er dersom partneren din kjeder seg i nærværet ditt, og henger mye heller sammen med familie og kompiser. Foto: Syda Productions - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Derfor er menn utro

Dere er ikke kjærester lenger 

Det har skjedd gradvis, kanskje over så lang tid at du nesten ikke tenker over det lenger? Dere er jo gode venner. Dessuten fyller dere hverdag og helger med familieliv, venner, oppussing, materielle investeringer, reiser, jobb, karriere, trening og så videre. Men noe mangler?

- Dere ser ikke lenger ømt på hverandre – når kysset dere egentlig sist? Slike par har ofte stort fokus på å være gode foreldre og kan elske å stelle i stand selskaper og festligheter. Ja, de kan lure både seg selv og omgivelsene til å tro at ting er ok. 

- Dere prater gjerne om å ta vare på forholdet – men ingenting skjer! I en hektisk hverdag kan slike par skylde på jobben, nattevåk, «barna hører oss» og slitenhet – problemet er at det bare fortsetter uten at paret forstår hvor alvorlig situasjonen er. 

- Da er faren stor for både utroskap og samlivsbrudd, hvis dere ikke tar tak i det passive kjærestelivet deres, mener Søyland.  

DERE ER IKKE KJÆRESTER LENGER: Dere kysser sjeldent, og oppfører dere mer som venner enn kjærester.  Foto: berc - Fotolia
DERE ER IKKE KJÆRESTER LENGER: Dere kysser sjeldent, og oppfører dere mer som venner enn kjærester. Foto: berc - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: – Det var slitsomt å leve et dobbeltliv basert på løgn 

«Vi er jo bare venner»

Prater han stadig om en hyggelig kollega – eller har han fått noen nye venner på Facebook du ikke kjenner? 

Det klassiske utroskapet er to som liker hverandre veldig godt og oppnår fort emosjonell nærhet ved å dele frustrasjoner hjemme. 

- Da er det bare et tidsspørsmål før det går videre til fysisk nærhet, altså sex og utroskap. Her leker man virkelig med ilden - og parforholdets skjebne. 

- Du er kanskje hjemme og kjenner på en uro, hvorfor blir du ikke introdusert for vedkommende, mens han blir irritert når du tar det opp, for de er jo bare venner sier han! 

FLØRTER MED EN KOLLEGA: Mange ender opp med å være utro med en kollega de har fått god kontakt med.  Foto: Maridav - Fotolia
FLØRTER MED EN KOLLEGA: Mange ender opp med å være utro med en kollega de har fått god kontakt med. Foto: Maridav - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Flørter han for mye med andre?

Utrolig viktig å snakke åpent sammen 

Kan det være vanskelig å oppdage utroskap, med tanke på at noen er veldig flinke til å holde maska?

- Det kan være svært vanskelig å oppdage, og det kan jo hende at du bare feiltolker signaler også. Heldigvis! 

I stedet for å starte en heksejakt, anbefaler Søyland deg å inviter til en åpen dialog om parforholdets egentlig status – hvorfor er dere ikke kjærester lenger? Hva har skjedd? Hva kan dere gjøre for å få lidenskapen og latteren tilbake?

- Ikke la deg avfeie med at du bare er sjalu eller overfølsom, det løser ingenting! Du må tørre å konfrontere han og stå i det – dersom han er utro kommer ofte innrømmelsen om løgnene og sviket til slutt - og krisen er da et faktum. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer