Skjønnhet

Mister du mye hår?

Her er de vanligste årsakene.

MISTER DU MYE HÅR? Det er slett ikke bare menn som er rammet av hårtap - faktisk rammer det én av tre kvinner, og kan komme av flere årsaker. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
MISTER DU MYE HÅR? Det er slett ikke bare menn som er rammet av hårtap - faktisk rammer det én av tre kvinner, og kan komme av flere årsaker. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Blir du sjokkert når du ser på hårbørsten din?

Det er helt normalt å miste hår - faktisk skal du miste omkring 100 hårstrå om dagen.

Det er imidlertid mange som mister mye mer enn dette.

Men hva er egentlig den vanligste årsaken til at du mister så mye hår, og er det noe du kan gjøre?

LES OGSÅ: Nå bør du sjekke såpen din

Ikke like synlig hos kvinner

- Dårlig hårkvalitet og hårtap har ofte hormonelle årsaker, men det kan også skyldes problemer med stoffskifte eller slanking - noe som resulterer i dårlig opptak av næringsstoffer i hårsekkene, forteller Mette Lippert, daglig leder av Scirocco Frisør.

SER BØRSTEN DIN SLIK UT? Det er ikke så unormalt å miste mye hår i enkelte perioder - det kan imidlertid være lurt å undersøke det nærmere hvis det vedvarer.  Foto: szefei wong / Alamy/All Over Press
SER BØRSTEN DIN SLIK UT? Det er ikke så unormalt å miste mye hår i enkelte perioder - det kan imidlertid være lurt å undersøke det nærmere hvis det vedvarer. Foto: szefei wong / Alamy/All Over Press Vis mer

- Vi ser jevnlig kvinner med hårtap, og det er en problemstilling vi er vant til å utrede, forteller Ernst-Jan Veer, hudlege ved Oslo Hudlegesenter.

Han forteller at det kan være flere årsaker til hårtap hos kvinner, alt fra naturlige variasjoner til mer alvorlige tilstander.

Hvis du oppsøker en hudlege, vil han eller hun vanligvis undersøke hodebunnen for å se etter fordeling av hårtap - hårløse områder, arrdannelse, rødhet eller om det er områder med annerledes tekstur.

I motsetning til hos menn, trenger nemlig ikke hårtap å være like synlig hos kvinner.

- En mann og en kvinne kan ha samme antall hår på hodet, men hos menn er hårtapet mer synlig ettersom det er konsentrert rundt tinningene og på toppen av hodet. Hos kvinner blir håret mer diffust, med færre antall hår spredt over hele hodet, sier Lippert.

LES OGSÅ: Kan du 4-ukers regelen?

Kan skyldes underliggende sykdom

Veer kan fortelle at årsaken til hårtapet ofte er koblet til pasientens alder.

FÅR DU I DEG NOK NÆRINGSSTOFFER? Hos yngre personer er den vanligste årsaken til hårtap mangel på næringsstoffer - nærmere bestemt jern. Foto: Photononstop / Alamy/All Over Press
FÅR DU I DEG NOK NÆRINGSSTOFFER? Hos yngre personer er den vanligste årsaken til hårtap mangel på næringsstoffer - nærmere bestemt jern. Foto: Photononstop / Alamy/All Over Press Vis mer

- Du blir gjerne tynnere i håret etter hvert som du nærmer deg overgangsalderen.

- Hos yngre kvinner er den vanligste årsaken til hårtap jernmangel, sier hudlegen til KK.no.

Ved slike tilfeller er det ikke så vanskelig å gjøre noe med problemet - for eksempel øke inntaket av jern.

Men det kan også være andre årsaker til hårtapet - blant annet underliggende sykdommer i forbindelse med stoffskifte, eventuelt diabetes.

En annen vanlig årsak til hårtap - som heller ikke går over av seg selv er et hormon kalt DHT, et hormon som er tre ganger kraftigere enn det mannlige kjønnshormonet testosteron.

- Det er hovedgrunnen til genetisk/hormonelt hårtap, samt svakere og tynnere hår. DHT bidrar til en forkortet vektstfase og at hårfolliklene blir mindre. Det resulterer i at de små blodkarene som forsyner huden og håret med blod og næringsstoffer, blir mindre effektive og cellene mottar mindre og mindre næring.

I verste fall kan det føre til at det ikke blir produsert hår i det hele tatt.

LES OGSÅ: Har du vondt i knærne?

Slik kan du forebygge hårtap

Lippert forklarer at et hårtap på mellom 50-100 hår om dagen er vanlig.

Og det er faktisk ikke rart at sluket i dusjen og hårbørsten fyller seg opp etter hvert. Hvis håret ditt i gjennomsnitt er 20 centimeter langt og du mister rundt 150 hårstrå om dagen, så tilsvarer det mange meter med hår. 

HAR DU FUNNET EN SLIK I SLUKET? Dersom du har et hår som gjennomsnittlig er 20 centimeter, og du mister rundt 150 hårstrå om dagen tilsvarer det rundt 30 meter med hår - om dagen! Foto: carol_anne - Fotolia
HAR DU FUNNET EN SLIK I SLUKET? Dersom du har et hår som gjennomsnittlig er 20 centimeter, og du mister rundt 150 hårstrå om dagen tilsvarer det rundt 30 meter med hår - om dagen! Foto: carol_anne - Fotolia Vis mer

- Yngre kvinner kan ha hårtap i perioder, og hårtap som skyldes stoffskifte eller ekstrem slanking er utfordringer som kan løses. Hos eldre kvinner er prosessen gradvis, og skyldes at hårfollikene produserer mindre og tynnere hår, sier hun.

- Det er ofte et forbigående problem, men hvis tilveksten over tid er mindre enn hårtapet, så blir effekten mindre hår.

Men hva kan du egentlig gjøre dersom du mister mye hår?

- Behandling avhenger av årsak, og det er ikke alltid man finner en årsak. Ved jernmangel er det vanlig med jerntilskudd. Dersom årsaken er underliggende sykdom som jerntilskudd eller diabetes, må de tilstandene behandles. Ved genetiske eller naturlige årsaker, er det mindre å tilby, men man kan forsøke med hårvekststimulerende midler, sier hudlegen.

Ellers kan Lippert fortelle at kosthold er en viktig faktor, og at du bør kutte ut nikotin.

- Nikotin fører til at de små blodkapillærene som forsyner hårsekkene blir mindre og hårsekken mottar mindre næring fra kroppen, sier hun.

I tillegg gjelder det å bruke riktig stylingprodukter for ditt hår og hodebunn. For eksempel er det mange som tror de har flass, men som egentlig bruker produkter som gir dem tørr hodebunn.

Det finnes også sjampoer som har vist seg å kunne ha en effekt. Blant annet har NISIM flere produkter som skal ha hatt gode resultater, også Vichy og en rekke andre produsenter selger ulike sjampoer rettet mot dette. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer