Hårtap

Mister du mye hår?

Både livsstil, kosthold og stress kan være årsaken.

<strong>HÅRTAP:</strong> At man mister litt hår hver dag er helt normalt, men man kan også ha perioder i løpet av livet der en kan miste mye hår. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
HÅRTAP: At man mister litt hår hver dag er helt normalt, men man kan også ha perioder i løpet av livet der en kan miste mye hår. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ingen tvil om at vi kvinner legger mye energi i å være fin på håret. En sterk og glansfull manke er tross alt et symbol på sunnhet og forførende kvinnelighet.

Derfor er det kanskje ikke så rart at vi kan frike litt ut når vi ser hvor mye hår som ligger igjen i sluket etter en hårvask. For ikke å snakke om hvor mye hår som sitter igjen på hårbørsten.

Nå er det riktignok normalt at man mister litt hår hver dag, men noen ganger kan det føles som hårtapet strekker seg et godt stykke forbi det som er normalt.

LES OGSÅ: Se hva stjernene gjør for å få langt hår

Vanlig å miste hår

– Det er normalt å miste 100 hårstrå om dagen. Men man har perioder i løpet av livet der en kan miste mye hår, og det kan være en naturlig årsak til det, sier frisør Signe Helene Tvetmarken ved Saxen avdeling Røa, til KK.no.

<strong>VÅTT HÅR:</strong> Det er spesielt når vi vasker eller børster håret at man merker hvor mye hår man mister. Foto: (c) DESEO/Photononstop/Corbis/All Over Press
VÅTT HÅR: Det er spesielt når vi vasker eller børster håret at man merker hvor mye hår man mister. Foto: (c) DESEO/Photononstop/Corbis/All Over Press Vis mer

– For eksempel har man en slags utskiftning av håret flere ganger i løpet av livet, der en mister en del hår over en periode. Men det vokser ut igjen.

Ifølge Oslo Hudlegesenter er alle født med et bestemt antall hårfollikler i hodebunnen, og disse fortsetter å produsere hår gjennom hele livet. Hvert hårstrå har en vekstfase på rundt tre år, og hårene vokser vanligvis i en hastighet på cirka én centimeter i måneden.

Etter vekstfasen går hårstrået inn i en dvalefase, og når dvalefasen er over dannes det et nytt hår i hårroten, og vekstfasen begynner på nytt. Dette er altså den normale hårsyklusen, men det er heller ikke uvanlig å oppleve perioder med økt hårtap.

Kan skyldes både indre og ytre påvirkninger

Hvordan du har det innvendig kan spille en rolle for håret ditt. Både livsstil, kosthold, sykdommer og din mentale tilstand kan være medvirkende faktorer.

For eksempel er håravfall svært typisk for jenter som sliter med spiseforstyrrelser, nettopp fordi de lett kan få mangel på viktige næringsstoffer som kroppen trenger.

– Om du for eksempel mangler D-vitaminer vises det ofte på håret ved at du opplever hårtap. Så spiller selvfølgelig gener og arv en stor rolle, forteller Tvetmarken.

<strong>FLERE ÅRSAKER:</strong> Hårtap kan også ha arvelige årsaker, eller skyldes ulike sjeldne hudsykdommer. Og dersom du opplever flekkvis hårtap kan dette skyldes sykdommen Alopecia areata. Foto: szefei wong / Alamy/All Over Press
FLERE ÅRSAKER: Hårtap kan også ha arvelige årsaker, eller skyldes ulike sjeldne hudsykdommer. Og dersom du opplever flekkvis hårtap kan dette skyldes sykdommen Alopecia areata. Foto: szefei wong / Alamy/All Over Press Vis mer

– Andre årsaker kan være indre faktorer som stress, bekymring, hormonelle årsaker som graviditet og amming, og medisiner. Slike ting kan ha en innvirkning på håret så vel som hud og negler.

Men det er også verdt å merke seg at hårtap også kan ha arvelige årsaker, eller skyldes ulike sjeldne hudsykdommer.

Flekkvis hårtap

Mens menn ofte opplever at vikene blir lengre eller at håret faller av på toppen av hodet, er kvinners hårtap ofte mer diffust. Det vil si at hårtapet som regel ikke dreier seg om ett bestemt område, men er ofte mer spredt over hele hodet.

Likevel er det også noen kvinner som kan oppleve at håret faller av på enkelte små områder av hodet, og etterlater seg små bare flekker. Ifølge Norsk Helseinformatikk kommer dette av sykdommen Alopecia areata, der det skjer en slags betennelse i dype lag av huden som fører til at hårene mister festet.

<strong>UNDERSØKELSE:</strong> Dersom du opplever at du mister mer hår enn du vanligvis gjør, er dette noe du fint kan ta opp med legen din.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
UNDERSØKELSE: Dersom du opplever at du mister mer hår enn du vanligvis gjør, er dette noe du fint kan ta opp med legen din. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Dette kan oppstå ganske plutselig i ung alder, men sykdommen antas å være arvelig, og rammer bare rundt to prosent av befolkningen. Også her vil håret vokse ut igjen.

LES OGSÅ: Derfor bør du ikke børste vått hår

Spør en frisør eller lege

Dersom du opplever at du mister mer hår enn du vanligvis gjør, er dette noe du fint kan ta opp med legen din.

Ofte vil du da testes for jernmangel, diabetes og stoffskifteproblemer, men også Polysystisk ovariesyndrom (PCOS) kan være en årsak til håravfallet.

Heller ikke frisører er fremmed for spørsmål angående hårtap, og Tvetmarken kan fortelle at dette er ofte noe kundene spør om.

– Vi får ofte henvendelser om hårtap. Mange uttaler at de har registrert mer håravfall i perioder og en del blir bekymret. Jeg kommer med råd som både går på at dette kan bare være en naturlig håravfallsperiode, og at det er ingen grunn til bekymring. Og informerer om at vi har håravfallsprodukter som jeg anbefaler å prøve om de ønsker.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer