Norske mødre misunnes av sine medsøstre. Vi føder flere barn enn de fleste andre europeiske kvinner, og nå funderer BBC på om det skyldes velferdsordningene våre.
Lill KristinSyversen
All Over Press
Publisert Sist oppdatert
Bare irene og franskmennene har en høyere fødselsrate enn nordmenn. Norske kvinner føder i snitt 1.81 barn, mens tallene for irer og franskmenn er henholdsvis 1.99 og 1.90. 2.1 barn per kvinne antas å være det som skal til for å holde befolkningstallene ved like i Europa. En av grunnene til at fallende fødselsrater skaper uro, er at nedgang i befolkningstallene antas å henge sammen med økonomisk nedgang, skriver BBC News i innledningen til en artikkelserie om temaet.
Denforeløpig siste artikkelen i serien vender seg mot Norge. Her stilles det spørsmål ved om norske velferdsordninger er en medvirkende faktor til at våre fødselsrater fortsatt er såpass høye som de er. Siden dagens persmisjonsordninger ble innført i 1993, har fødselsratene i Norge ligget stabilt på 1.8 barn per kvinne. I de fleste andre europeiske land faller fødelsratene fort. - Vi har [gjennom våre velferdsordninger] vært i stand til å holde en relativt høy fødselsrate. Mange mener at familiepolitikken her til lands er nødvendig for å holde den raten stabil, sier Marit Rønsen ved SSB til BBC.