Helse & Livsstil

Misunner norske mødre

Norske mødre misunnes av sine medsøstre. Vi føder flere barn enn de fleste andre europeiske kvinner, og nå funderer BBC på om det skyldes velferdsordningene våre.

Misunner norske mødre
Publisert
Sist oppdatert
Bare irene og franskmennene har en høyere fødselsrate enn nordmenn. Norske kvinner føder i snitt 1.81 barn, mens tallene for irer og franskmenn er henholdsvis 1.99 og 1.90. 2.1 barn per kvinne antas å være det som skal til for å holde befolkningstallene ved like i Europa. En av grunnene til at fallende fødselsrater skaper uro, er at nedgang i befolkningstallene antas å henge sammen med økonomisk nedgang, skriver BBC News i innledningen til en artikkelserie om temaet.

Den foreløpig siste artikkelen i serien vender seg mot Norge. Her stilles det spørsmål ved om norske velferdsordninger er en medvirkende faktor til at våre fødselsrater fortsatt er såpass høye som de er. Siden dagens persmisjonsordninger ble innført i 1993, har fødselsratene i Norge ligget stabilt på 1.8 barn per kvinne. I de fleste andre europeiske land faller fødelsratene fort.
- Vi har [gjennom våre velferdsordninger] vært i stand til å holde en relativt høy fødselsrate. Mange mener at familiepolitikken her til lands er nødvendig for å holde den raten stabil, sier Marit Rønsen ved SSB til BBC.

Les hele artikkelen hos BBC. Les også om hvorfor italienske kvinner ikke føder mer enn 1.33 barn i snitt.

Synes du velferdsordningene for norske mødre og fedre er gode nok? Diskutér i vårt forum!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer