Kokosboller

Mmm, kokosboller!

De runde herlighetene smaker himmelsk, men hvor sunne er de egentlig?

KOKOSBOLLER: Kokosboller smaker utrolig godt, men hvor sunne er de egentlig?  Foto: Shutterstock / tRufelka Elena
KOKOSBOLLER: Kokosboller smaker utrolig godt, men hvor sunne er de egentlig? Foto: Shutterstock / tRufelka Elena Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Mange tror at luftige kokosboller med et tynt sjokoladetrekk og sprø kokosnøtt er litt sunnere enn andre godsaker, men da må de tro om igjen.

- Det er dårlig med næringsstoffer i kokosboller. De består som regel kun av sukker, fett og stivelse, sier Lise von Krogh, som er ernæringsbiolog hos bramat.no. 

Dette har hun helt rett i, da kokosboller er lages av eggehvite, sukker og gelatin, samt sjokolade og muligens delfiafett i glasuren - altså en rekke usunnheter. 

LES OGSÅ: Julekaker for deg med allergier

Mye kos for kaloriene

Krogh tror mange er under oppfatning av at kokosboller er uskyldig kos, da de er så luftige og inneholder kokos.

- De virker luftige og har relativt få kalorier i forhold til volum. Kokos er jo en slags nøtt og det kan gi assosiasjoner til at det er sunnere. 

Kari H. Bugge, som er ernæringsfysiolog hos Grete Roede AS, mener imidlertid at det er mye kos for antall kalorier.

- Ut i fra næringsinnholdet alene kan man ikke si at kokosboller er sunnere enn annet godteri, men det at den er så lett og voluminøs gjør at man får mye kos for kaloriene, sier hun. 

KOKOSBOLLER ER GLUTENFRIE: Det positive er at de fleste kokosboller er gluten- og laktosefrie. Til gjengjeld inneholder de en god del sukker og stivelse.  Foto: VG
KOKOSBOLLER ER GLUTENFRIE: Det positive er at de fleste kokosboller er gluten- og laktosefrie. Til gjengjeld inneholder de en god del sukker og stivelse. Foto: VG Vis mer

LES OGSÅ: Dette bør du vite om kokos

Inneholder palmeolje

Det positive med de luftige godbitene er at de er glutenfrie og kan dermed nytes av de aller fleste. De fleste variantene er også fri for melk og laktose.

Et minus er imidlertid at mange kokosboller inneholder palmeolje.

- Kokosboller er ikke sunnere enn andre søtsaker. Disse er like kaloritette per 100 gram som annet sukker, dessuten inneholder alle kokosbollene i butikken palmeolje, sier von Krogh.

Det avdekket en test som bramat.no har utført. Palmeolje bør man styre unna da det er rikt på den kolesteroløkende fettsyren palmitinsyre. I tillegg truer palmeolje miljøet.

- Når det gjelder det miljømessige aspektet så finnes det i dag mer og mer palmeolje som kommer fra godkjente palmeplantasjer. Når det gjelder det ernæringsmessige er palmefett mettet fett som vi i utgangspunktet bør begrense, men her snakker vi om svært små mengder som betyr lite med mindre du spiser flere kokosboller daglig, sier Bugge og legger til: 

- Grunnen til at de bruker palmeolje i kokosbollene er at den er nødvendig for at bollen ikke skal bli seig og smelte fort. 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS.

LES OGSÅ: Kan fet mat og sukker gi deg kviser?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer