Søvn

Mobilen forstyrrer nattesøvnen din

Du bør faktisk legge den i et annet rom om natten.

OBS OBS: Du bør helst IKKE sove med mobilen på soverommet. Foto: Colourbox
OBS OBS: Du bør helst IKKE sove med mobilen på soverommet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Har du som vane å legge mobilen på nattbordet når du skal legge deg? Du bruker den kanskje som alarmklokke?

Det er veldig vanlig å gjøre dette. En Qualcomm-studie fra i fjor konkluderte med at nesten 75 prosent av de mellom 18 og 44 år sover med mobilen ved sin side.

Det er ikke imidlertid ikke særlig smart om du ønsker deg en god natts søvn.Mobilen har en lei tendens til å forstyrre nattesøvnen din, og den kan gjøre det på to måter.

Ødelegger for hviletiden

Den ene er at det er veldig lett at du blir liggende i senga og surfe på nettet, sjekke Facebook eller jobbmail når du egentlig burde slappe av og la søvnen komme sigende. Vips, så har det gått en halvtime ekstra, og du har begynt å tenke på jobbting du må følge opp dagen etter.

Og hvis vi glemmer å sette mobilen på lydløs, vil en tekstmelding eller en e-post som tikker inn til ukristelig tid kunne vekke deg.

En norsk undersøkelse fra 2012 konkluderer med at hyppig bruk av mobil og pc på soverommet forstyrrer søvnvanene, skriver Forskning.no.

- Bruk av pc og mobil på soverommet henger tydelig sammen med det vi i fagmiljøet kaller forsinket døgnrytme, sa professor og søvnforsker Ståle Pallesen til nettsiden.

Altså, etterhvert signaliserer ikke opphold på soverommet at du skal koble av og sove, siden du bruker tiden her til å bruke mobil eller pc.

LES OGSÅ: 6-8 timers søvn er perfekt

Stråling forstyrrer søvnen

Debatten om hvorvidt stråling fra mobil er helseskadelig fortsetter, men en studie ved Karolinska Institutt i Sverige og Wayne State University fra 2008 fant at strålingen forstyrret noen av testpersonenes nattesøvn.

Studien var ganske liten, men symptomer på mobilstråling - hodepine, humørsvingninger og søvnforstyrrelser - rammet 38 av de 71 som deltok, altså litt over halvparten.

Ifølge forskerne bak studien indikerer den at de trådløse signalene på 884 MHz forstyrret evnen til å falle i søvn, og at testpersonene ikke like lett falt i dyp søvn, som er viktig for at kroppen skal reparere seg og få hvilt skikkelig.

For å få en god natts søvn, bør du med andre ord legge mobilen i et annet rom om natten, og heller bruke en god gammeldags vekkeklokke. Kutt også surfetiden og tekstmeldingskrivingen minst 30 minutter før du legger deg, slik at hjernen din får tid til å «koble av».

LES OGSÅ: Så varmt bør det være på soverommet

TRØTTESEN?: Gi deg selv mobilforbud når du skal legge deg, så sovner du tidligere. Foto: Colourbox
TRØTTESEN?: Gi deg selv mobilforbud når du skal legge deg, så sovner du tidligere. Foto: Colourbox Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer