I Norge og store deler av Europa er det tillatt med mer enn dobbelt så mye absorbasjon av mikrobølgestråler fra mobiltelefoner som i USA, Australia og Kina, ifølge Tryggmobil.no. Når man i tillegg vet at vi i Norge ligger på topp i mobilbruk, kan man da lure på om antall krefttilfeller vil eksplodere mens forskningen på mobilstråling legges død.
- Her hjemme sier Statens strålevern at vi ikke vet om mobilstråling er farlig. Er det ikke da klokt å la flere forske mer?, skriver KKs sjefredaktør Bente E. Engesland i denne ukens leder.
Farlig stråling
Kreftforskere ved Örebro Universitetssykehus fant etter seks års sammenliknende studier av 900 kreftpasienter og 2000 friske personer at en times daglig snakk i mobiltelefon eller trådløs telefon over en tiårsperiode dobler risikoen for hjernesvulst. Forekomsten av hjernesvulst var betydelig større på den siden av hodet der de hadde holdt mobiltelefonen. De mobilbrukerne som hadde brukt mobiltelefon fra 18-20 års alder, så dessuten ut til å være mer utstatt for hjernesvulst enn de som hadde begynt senere. Det er ikke satt av penger til videre drift av prosjektet, og kreftforsker Lennart Hardell ved Örebro Universitetssykehus mener at det er en veldig merkelig situasjon.
- Det burde jo være interessant å få et endelig svar på om vi er ferd med å gjennomføre et enormt eksperiment med helsen til en hel generasjon, sier han.
Hva sier helsemyndighetene?
Myndighetene vil ikke si at mobiltelefonbruk er skadelig før man har greid å påvise at det er skadelig. Statens strålevern sier at de ikke vet om mobilstråling er farlig, mens Sosial- og helsedirektoratet ikke ønsker å gi råd angående mobilbruk og strålingsfare. Forskningsrådet sier at de råder om mobilfri tid for barn, da de vet for lite om strålefaren. Folkehelseinstituttet er også usikre på strålingsfaren.
- Ut fra dagens kunnskap er det ingen grunn til å tro at mobiltelefonbruk er helsekadelig. Imidlertid vil det gå år før vi vet dette med sikkerhet, sier leder for utvalget seniorforsker Gunnar Brunborg ved Nasjonalt folkehelseinstitutt til Lommelegen.no
- Det er på tide at helsemyndighetene og ikke minst mobiltelefonprodusentene investerer mer i forskning på dette feltet, skriver Bente E. Engesland.
Mobilbrukråd



