Helse & Livsstil

Mobiltelefonen havner i retten

Hvor lenge bør en mobiltelefon vare? Det skal snart avgjøres i retten.

Mobiltelefonen havner i retten
Publisert
Sist oppdatert
Det er Nokia som nå havner i rettssystemet - anklaget for brudd på forbrukerkjøpsloven. Forbrukerforsikring stevnet Nokia for retten i sommer, etter at selskapet nektet å la en kunde reklamere på en mobiltelefon som hadde sluttet å virke etter tre år. Rettens avgjørelse i denne saken vil få stor prinsipiell betydning for alle forbrukere.

Mobiltettheten i Norge er ekstremt høy - det er registrert flere mobilabonnementer enn det finnes nordmenn. Tall fra Post- og teletilsynet viser at mobiltettheten i Norge i 2005 var på hele 102,5%. Da melder forbrukerspørsmålet seg: hvor lenge skal telefonene våre egentlig vare?

– Nokia-saken er en viktig prinsippsak som vi håper skal lære mobilprodusentene at de ikke kan herse med norske forbrukere, sier administrerende direktør i Forbrukerforsikring, Johan Dolven i en ressemelding fra det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Norsk forbrukerlovgivning opererer med to reklamasjonsfrister; to år og fem år. Den normale reklamasjonsfristen er på to år, men dersom det du kjøper er ment å vare vesentlig lengre enn to år, er reklamasjonsfristen satt til fem år.

Da den uheldige Nokia-kunden ville ha reparert mobiltelefonen sin i sommer, satte Nokia foten ned og nektet å følge reklamasjonsfristen på fem år. Kunden fikk hverken reparasjon eller avslag på kjøpesummen. Nokia hevder at reklamasjonstiden er to år, siden en mobiltelefon etter deres mening ikke har en levetid på mer enn tre til fire år.

– Vi vil om nødvendig forfølge denne saken helt til Høyesterett, sier Dolven.

Saken kommer nå opp i Oslo tingrett, og vil forhåpentlig gi både produsenter, forhandlere og forbrukere en forklaring på hvor lenge en kan forvente at en mobiltelefon skal vare.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer