Helse & Livsstil

Modellene knuser selvtilliten

Vi føler oss stygge når vi ser modellbilder, uansett hvor pene vi er.

Modellene knuser selvtilliten
Publisert
Sist oppdatert
Det hjelper ikke hvordan vi ser ut. Uavhengig av vår størrelse, form, høyde eller alder - bilder av superslanke modeller på fronten av magasiner gjør oss deppa når det gjelder vårt eget utseende.

En studie gjort ved University of Missouri-Columbia i USA viser at alle typer kvinner blir like negativt påvirket av å se på modellene i bladenes annonser i tre minutter.

- Overraskende nok har ikke kvinners egen vekt noe å si for hvordan bilder av tynne, pene modeller virker på dem, sier forsker Laurie Mintz i en pressemelding.

- Vi har tidligere lært at overvektige kvinner føler seg verre enn slanke kvinner når de utsettes for modellbilder. Resultatet av studien støtter ikke dette.

Mintz og kollegene hennes målte hvordan 81 kvinner oppfattet sitt eget utseende, alt fra vekt til frisyre. Deretter ble noen av kvinnene utsatt for nøytrale bilder, mens resten av kvinnene fikk se bilder av modeller i magasinannonser i mellom ett til tre minutter.

Kvinnenes selvbilde ble på nytt målt, og samtlige kvinner som hadde sett på modellbilder kunne melde at de hadde fått en dårligere oppfatning av eget utseende.

En av studiens konklusjoner er at de fleste kvinner, uavhengig av vekt, ville nyte godt av tiltak som dempet medias innflytelse. Mintz påpeker at tidligere tiltak kun har vært rettet mot spesifikke grupper av kvinner, for eksempel kvinner med spiseforstyrrelser og kvinner som har dårlig kroppsbilde. Forskeren mener man i mindre grad bør akseptere massemedienes kvinnebilde.

- De urealistiske modellbildene som er airbrushet og endret i dataprogrammer har stor innvirkning på kvinner og hvordan de har det med seg selv.


LES OGSÅ:
 • Tynne og triste
 • Sykt eller sunt?
 • Femina.no: Ja til tynne modeller

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer