UTSATT FOR BREAST IRONING: I voldelige ritualer utsetter mødre tenåringsdøtre for mishandling. - Moren min sa at brystene mine kom til å tiltrekke menn. Hun tok meg med til en tradisjonell healer, forteller 34 år gamle Lisette (t.v.), som sammen med 14 år gamle Cindy har latt seg avbilde av den franske fotografen Gildas Paré.  Foto: Gildas Paré
UTSATT FOR BREAST IRONING: I voldelige ritualer utsetter mødre tenåringsdøtre for mishandling. - Moren min sa at brystene mine kom til å tiltrekke menn. Hun tok meg med til en tradisjonell healer, forteller 34 år gamle Lisette (t.v.), som sammen med 14 år gamle Cindy har latt seg avbilde av den franske fotografen Gildas Paré. Foto: Gildas Paré Vis mer

Breast Ironing

Mødre står bak grusom mishandling av døtre

Flere millioner tenåringsjenter får brystene brannskadet og skamfert, for at de ikke skal vokse og tiltrekke seg seksuell oppmerksomhet.

Publisert

KK.NO: Kjønnslemlestelse av jenter strider mot grunnleggende menneskerettigheter, likevel er millioner av jenter verden over ofre for alvorlige overgrep.

Mange av disse jentene utsettes også for et nokså ukjent barbarisk ritual:

Brystene deres brannskades og skamferes for at de ikke skal vokse og tiltrekke seg seksuell oppmerksomhet

- Dette er en av mange grusomme former for kjønnsbasert vold som rammer unge jenter i mange land, sier generalsekretær i Care Norge, Gry Larsen til KK.no.

LES OGSÅ: Mensen er skambelagt 

Breast ironing

Ifølge FNs befolkningsfond rammer ritualet unge jenter verden over, men voldsformen skal være spesielt utbredt i de afrikanske landene Kamerun, Guinea-Bissau, Tsjad, Togo og Benin. 

Bare i Kamerun anslår FN at fire millioner jenter - en av fire - utsettes for ritualet.

Volden utføres ofte av mødrene, som starter mishandlingen når døtrene begynner å bli kjønnsmodne, ofte så tidlig som i 8-9-årsalderen. 

I noen tilfeller tas også jentene med til såkalte healere. I en stor fotoreportasje i den franske utgaven av magasinet Vice, fortalte flere kvinner nylig hvordan de har opplevd mishandlingen. 

- Moren min sa at brystene mine kom til å tiltrekke menn. Hun tok meg med til en tradisjonell healer. Han tok en kniv, kuttet brystene mine og sugde ut innholdet. Han sa «hvis du ikke gjør dette, så kommer folk til å tro at du er prostituert». Jeg besvimte av smertene, sier 34 år gamle Lisette til magasinet. 

BRANNSKADER BRYSTENE: Breast ironing utføres gjerne ved at mødrene varmer opp en stein eller stokk på et bål, for så å rulle, presse og massere steinen eller stokken mot datterens bryster. Foto: Foto: Joe Penney/NTB Scanpix
BRANNSKADER BRYSTENE: Breast ironing utføres gjerne ved at mødrene varmer opp en stein eller stokk på et bål, for så å rulle, presse og massere steinen eller stokken mot datterens bryster. Foto: Foto: Joe Penney/NTB Scanpix Vis mer

På engelsk kalles ritualet breast ironing, og ifølge Care Norge er denne og andre kjønnslemlestelser langt mer vanlig enn folk flest er klar over. 

Til KK.no forteller redaktør i Vice at de ønsket å fortelle om og vise konsekvensene av ritualet, fordi temaet er så viktig.

- Det er helt utrolig at dette ritualet fremdeles praktiseres, sier Glenn Cloarec.

LES OGSÅ: Derfor lot 12 norske kvinner seg avbilde nakne

KJEMPER MOT BREAST IRONING: Fotograf Joe Penney besøkte i fjor Kamerun. Der møtte han blant andre Mick-Sophie Anne (31) (t.v.) og Julie Ndjessa (28) som begge ble utsatt for ritualet da de var yngre. Nå jobber de for at andre skal slippe å bli utsatt for det samme. Foto: Foto: Joe Penney/NTB Scanpix
KJEMPER MOT BREAST IRONING: Fotograf Joe Penney besøkte i fjor Kamerun. Der møtte han blant andre Mick-Sophie Anne (31) (t.v.) og Julie Ndjessa (28) som begge ble utsatt for ritualet da de var yngre. Nå jobber de for at andre skal slippe å bli utsatt for det samme. Foto: Foto: Joe Penney/NTB Scanpix Vis mer

Fysisk og psykisk mishandling

- Ritualet utføres ved at brystene «strykes flate» ved hjelp av harde gjenstander som steiner, slik at de ikke utvikler seg, forklarer Ellen Høvik, fungerende kommunikasjonssjef Plan Norge til KK.no.

Ritualet, som har fått foregå i stillhet, fører ofte til store skader hos jentene.

Brenningen kan i tillegg til å gi brannskader, også føre til infeksjoner og andre helseproblemer, det kan også gjøre det vanskelig å amme.

Ifølge CNN mistenkes det også at det kan være en sammenheng mellom breast ironing og forekomsten av brystkreft. 

Videre er man også bekymret for de store psykiske belastningene ritualet kan føre med seg.

En del av årsaken til at breast ironing har fått foregå i stillhet, er at jentene ofte tror det er til deres eget beste. 

- Og mødrene tror de beskytter sine døtre fra seksuell trakassering og voldtekt, da de tror store bryster vil tiltrekke uønsket oppmerksomhet fra gutter og menn, sier Høvik.

I Kamerun er antallet tenåringsjenter som blir gravide høyt, dette bidrar også til at mange utfører ritualet.

- Mødrene gjør det også i håp om at døtrene ikke skal bli gravide, men i stedet fullføre utdanning, sier den franske fotografen Gildas Paré til magasinet Vice.

Paré var nylig i Kamerun og fotograferte kvinner som var blitt utsatt for breast ironing.   

LES OGSÅ: Norsk kreftkampanjen vakte oppsikt

UTFØRTE RITUALET: Under sitt Kamerun-besøk i fjor møtte også fotograf Joe Penney Priscille Dissake (46). Hun er en av svært mange mødre i Kamerun som har utført breast ironing.  Foto: Joe Penney/NTB Scanpix
UTFØRTE RITUALET: Under sitt Kamerun-besøk i fjor møtte også fotograf Joe Penney Priscille Dissake (46). Hun er en av svært mange mødre i Kamerun som har utført breast ironing. Foto: Joe Penney/NTB Scanpix Vis mer

Vil beskytte jentene

OPPFORDRER TIL ENGASJEMENT: Gry Larsen, generalsekretær i Care Norge. Foto: Care Norge
OPPFORDRER TIL ENGASJEMENT: Gry Larsen, generalsekretær i Care Norge. Foto: Care Norge Vis mer

I Kamerun har myndigheten hatt en kampanje mot praksisen, men ifølge Care Norge ser det ut til at den har hatt begrenset effekt og ingen er så langt blitt straffet for å gjøre dette mot døtrene sine.

- Vi må si klart i fra at dette ikke er «tradisjon» eller «kultur», men kriminalitet, sier Larsen.

Plan Norge forteller til KK.no at de jobber spesifikt med bryststryking i Vest-Afrika, særlig i Kamerun.

- Det er ofte et behov for kunnskap og alternative ritualer som ikke er skadelige. Vi jobber også for at jenter og gutter selv engasjeres, blir hørt og kan være viktige endringsagenter i sine lokalsamfunn, sier Høvik.

Gry Larsen i Care Norge er enig i at holdningsendringer må være en viktig del av arbeidet.

- Jentene trenger at mange flere står opp for dem. Myndigheter, organisasjoner, media og enkeltpersoner, sier Larsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer