Trening

Morgenfugl én gang i uken

Jeg vet, for de fleste av oss høres det helt umulig ut å dra seg ut av sengen i sekstiden for å trekke på seg treningstøyet, drikke et glass vann, spise en banan også dra ut på trening.

Publisert
Sist oppdatertJill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS. Hun er treningsspaltist for KK på både nett og papir, og også svarer på leserspørsmål i begge fora.

Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.Når sant skal sies føles det litt umulig de første gangene også, men etter bare et par ganger går det greiere. Da har hjernen arkivert at du faktisk kommer deg helt fint i gang, at det ikke er vondt og at du vinner hele dagen etter morgenøkten. Da kan det være mulig å stå opp igjen uken etter.

Det er mange gode grunner til å trene om morgenen. For det første får du unna treningen og har hele dagen etter jobb til å gjøre akkurat hva du vil. Det er en merkelig deilig følelse at det ikke er noe du synes at du burde gjøre når kvelden kommer, for det er allerede gjort! En annen god grunn er den gode samvittigheten du har hele dagen, for alle vet jo at de som trener om morgenen er ekstra sunne? Det synes jeg godt du kan erte kollegene dine litt med. Om jeg skal være helt ærlig blir du så pigg av å trene om morgenen at du liksom bare må nevne det i en bisetning i lunsjen på jobb.

Jeg får stadig spørsmål om det er bedre å trene før frokost fordi man angivelig skal forbrenne mer da. Dette er ikke noe å tenke på praktisk sett fordi det eventuelt er snakk om minimale forskjeller, så ikke bruk denne påstanden som din motivasjon.

Jeg vil anbefale en morgenøkt hver uke. Det er passe for de fleste av oss som ikke er typiske A-mennesker. Sett av en fast dag og rydd morgenen denne dagen. Du behøver faktisk ikke å stå opp så mye tidligere enn vanlig. Legg frem treningstøyet og pakk bagen dagen før. Stå opp slik at du rekker å kle på deg, fylle vannflasken og komme deg av gårde. Snik deg ut før det skal spises frokost eller kjøres til barnehage eller skole. Du kan gjerne pakke en banan eller noe annet lett som du spiser på veien til trening, og husk å drikke vann. Kroppen er en tanke dehydrert etter en lang natt.

Når det gjelder mat før treningen kan det være nyttig å vite at noen mager ikke responderer så godt på mat rett før morgentrening, så prøv deg frem. Det er ikke helst nødvendig med fast føde selv om du skal trene.Det er dessuten noen som reagerer med et blodsukkerfall underveis i treningsøkten om de spiser like før. Da er det bedre å spise bananen underveis i oppvarmingen, så slipper du det problemet.

Alle treningsformer kan bedrives grytidlig om morgenen, men det vil antagelig føles tungt å trene vekter før 07.00, og kompliserte aerobictimer er nok heller ikke saken. Du kan selvfølgelig ta deg en joggetur eller gå med staver hjemmefra, da sparer du reiseveien også. Det eneste problemet med jogging på morgenkvisten er at du er alene og ikke får noen hjelp eller motivasjon. Kan kanskje være litt tungt når morgenen er bekmørk? På treningssentrene er det én aktivitet som vinner over alle andre om morgenen.

Innendørssykling eller spinning er den ubestridte ener blant de morgenfriske, og det kan jeg godt forstå. Det føles ikke så verst å komme inn i en sal med litt dempet belysning og sette seg på en sykkel. Da har du din egen sone (sykkelen) slik at du slipper å deise borti andre mennesker, du kan konsentrere deg om enkle, effektive bevegelser, og du kan lukke resten av verden ute mens du fokuserer på instruktøren og musikken. Du blir dratt med. Etter timen er du en helt annen person, da kan du til og med vurdere å smile til sidemannen. Så går turen rett i dusjen og ut til en enkel frokost (de fleste sentrene har dette som gratis service) som noen har laget for deg. Deilig!

Stikkordene er altså sunn tidsbesparelse og en liten, privat seier hver uke. Husk bare å innarbeide det som en rutine hver eneste uke uten unntak.

Jill Jahrmann
treningsekspert
jill@kk.no


LES OGSÅ:
 • Slik får du et sunt svangerskap
 • Slik trener du deg opp etter fødselen
 • Trening for struttende mager

 • Morgenfugl én gang i uken
  Morgenfugl én gang i uken
  Morgenfugl én gang i uken
  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no.
  Jill Jahrmann er KKs treningsekspert. Hun er utdannet fysioterapeut og treningsfaglig ansvarlig for SATS.Har du spørsmål til henne, kan du sende en e-post til jill@kk.no. Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer