Søvn

Morgenfugler er lykkeligere enn natteravner

– Samfunnet er mer tilrettelagt for morgenfugler, sier forsker.

ER SLUMREKNAPPEN DIN BESTE VENN? En ny studie viser at morgenfugler er lykkeligere enn natteravner. Foto: All Over Press
ER SLUMREKNAPPEN DIN BESTE VENN? En ny studie viser at morgenfugler er lykkeligere enn natteravner. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du av typen som bare elsker å stå tidlig opp om morgenen? Da er du heldig. Ikke bare kommer du tidligere på jobb enn alle andre, men du er også lykkeligere, viser en ny undersøkelse.

Du har sikkert fått med deg at tenåringer elsker å sove lenge. Men siden uvanen gradvis går over når de blir eldre, kan det være med på å forklare hvorfor godt voksne mennesker er lykkeligere enn unge voksne, ifølge huffingtonpost.com (ekstern lenke).

– Tidligere forskning har vist at morgentyper føler seg gladere enn kveldstyper, og denne forskningen tok for seg bare unge voksne, uttalte Renee Biss, forsker og student ved universitetet i Toronto, til LiveScience.

De undersøkte to typer voksne; den ene gruppen bestod av 435 voksne i alderen 17-38, mens den andre gruppen bestod av 297 godt voksne i alderen 59 til 79. Begge gruppene svarte på spørsmål om deres emosjonelle tilstand, hvor sunne de de følte seg, og hva som var deres foretrukne time på dagen.

LES OGSÅ: 10 tips til trøtte tryner

Derfor er det kjipt å være nattugle

Forskerne fant ut at de godt voksne virket mer positive enn de unge voksne. Og jo eldre de var, jo større sannsynlighet var det for at de også var a-mennesker.

Resultatene viste også at morgenfuglene var i bedre form enn natteranglerne. Dette skyldes sannsynligvis fordi de sover bedre om natten, siden de liker å stå tidlig opp.

Grunnen til at b-mennesker ikke føler seg helt pigg, er fordi de er mer utsatt for sosialt jetlag, ifølge forskerne. Det betyr at deres biologiske klokke ikke stemmer overens med det sosiale livet de lever.

– Samfunnet er mer tilrettelagt for en morgenfugl, forklarte Biss.

Tidligere undersøkelser viser også at nattugler har større risiko for å ha mareritt når de sover, i tillegg til at de har større risiko for å føle seg deprimerte, stresset og bli overvektige.

LES OGSÅ: Er du alltid morgengretten? Les dette!

«Alle» blir morgenfugler

Tror du at du aldri kommer til å bli et morgenmenneske? Vel, det finnes håp.

De aller fleste står nemlig tidlig opp når de har fylt 60 år. Bare syv prosent av de unge voksne var morgenfugler, men dette vil endre seg etter hvert som de eldes.

Blant de godt voksne var det bare syv prosent som foretrakk å sove lenge om morgenen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer