ELSKER DU MØRK SJOKOLADE? En ny studie viser at mørk sjokolade faktisk inneholder mer antioksidanter enn blåbær og tranebær. Foto: Fotolia
ELSKER DU MØRK SJOKOLADE? En ny studie viser at mørk sjokolade faktisk inneholder mer antioksidanter enn blåbær og tranebær. Foto: Fotolia Vis mer

Sjokolade

Mørk sjokolade inneholder mer antioksidanter enn blåbær

Ingen grunn til å ha dårlig samvittighet når du spiser det, viser forskning.

De fleste av oss har en liten forkjærlighet for god sjokolade som smelter på tunga. Og da er det ekstra godt å tenke på at mørk sjokolade kan by på mer enn bare god smak.

Studier har blant annet vist at de mørke bitene kan senke blodtrykket og motvirke diabetes type 2.

Mye av dette skyldes det høye innholdet av antioksidanter, og en ny undersøkelse viser nå at mørk sjokolade faktisk inneholder mer antioksidanter enn det du finner i blåbær, skriver Forskning.no.

LES OGSÅ: Kan du få kviser av sushi?

BRA FOR DEG: Mørk sjokolade har vist seg å være bra for helsen, men ikke i ubegrensede mengder!  Foto: Getty Images/Hemera
BRA FOR DEG: Mørk sjokolade har vist seg å være bra for helsen, men ikke i ubegrensede mengder! Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Proppfull av antioksidanter

Det er en gruppe engelske forskere som har sammenlignet innholdet av antioksidanter i mørk sjokolade, samt fruktpulver og juice fra enkelte typer «superfrukt». Det var gjennom sine analyser at de fant ut at mørk sjokolade har mer antioksidanter enn blant annet blåbær og tranebær.

«Superfrukt» er en betegnelse på frukt og bær som har vist seg å være spesielt gunstig for helsen - dette gjelder for eksempel blåbær og tranebær.
I tillegg til vitaminer og mineraler, skyldes de fordelaktige effektene av disse fruktene det høye innholdet av nettopp antioksidanter.

Mørk sjokolade er også kjent for å ha et høyt innhold antioksidanter, og selv om du ikke kan spise ubegrensede mengder, er det likevel god grunn til å nyte de mørke godsakene en gang i blant.

Forskerne i studien jobber rikitgnok hos sjokoladeprodusenten Hershey, men studien er utført av et team ved Hershey Center for Health and Nutrition og publisert i det prestisjetunge tidskriftet «Chemistry Central» (Les mer om studien her!).

Etter å ha sammenlignet innholdet av antioksidanter og flavanodier i kakaopulver og mørk sjokolade med innholdet i superfrukt som acaibær, blåbær, tranebær og granateple på laboratoriet, viste det seg at kakaopulver og mørk sjokolade inneholder mer av de fordelaktige ingrediensene.

LES OGSÅ: De fire sunneste bær- og fruktsortene

GÅ FOR FARGERIKE GRØNNSAKER: Ifølge ernæringseksperten er grønnsaker en mye bedre kilde til antioksidanter, og inneholder mindre sukker enn frukt. Foto: Getty Images/iStockphoto
GÅ FOR FARGERIKE GRØNNSAKER: Ifølge ernæringseksperten er grønnsaker en mye bedre kilde til antioksidanter, og inneholder mindre sukker enn frukt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ingen grunn til å bytte ut grønnsakene dine

Til tross for at innholdet av antioksidanter er høyt, er det imidlertid ingen grunn til å droppe frukt og bær til fordel for sjokolade.

– Du kan gjerne spise litt mørk sjokolade, men å bytte ut frukt med en lys sjokolade som har mye sukker og fett er et dårlig bytte, har Wenche Frølich, professor i mat og ernæringsvitskap ved Universitetet i Stavanger, tidligere uttalt til NRK.no.

Ifølge det svenske livsmedelsverket (og som KK.no har skrevet om tidligere), er det heller ingen garanti for at den mørke sjokoladen er supersunn, så velg riktig.

Frølich kan imidlertid fortelle at verken frukt eller sjokolade er den beste kilden til antioksidanter.

Grønnsaker er ofte proppfulle av antioksidanter, og inneholder i tillegg mindre sukker. Se etter de som er mest fargerike, for eksempel den friske og grønne brokkolien, de røde tomatene eller den mørkelilla auberginen.

LES OGSÅ: Velg sjokolade med frukt og nøtter

Sjekk KKs store årshoroskop!