BRA FOR BLODTRYKKET: NY forskning tyder på at komponenter i kakaoen i mørk sjokolade kan være gunstig for blodtrykket.  Foto: Colourbox.com
BRA FOR BLODTRYKKET: NY forskning tyder på at komponenter i kakaoen i mørk sjokolade kan være gunstig for blodtrykket. Foto: Colourbox.com Vis mer

Sjokolade

Mørk sjokolade kan senke blodtrykket

Ny forskning viser at flavonoidene i kakao kan ha en positiv effekt.

Publisert
Du har helt sikkert hørt at mørk sjokolade er sunt, men visste du at et par biter hver dag kan øke ytelsen på treningsøkten din, holde huden ung og at du faktisk får enda flere positive helseeffekter hvis du spiser sjokoladen sammen med et glass rødvin?

Nå er det selvsagt ikke slik at du skal hive innpå med mørk sjokolade og rødvin i store mengder hver eneste dag, men en liten bit med kakaorik sjokolade i ny og ne er faktisk veldig bra for deg.

For høyt blodtrykk

Fersk forskning, gjennomført ved University of Adelaide i Australia, har nemlig vist at mørk sjokolade kan være bra for blodtrykket ditt, skriver forskningsnettstedet Alphagalielo.org (ekstern lenke).

I Norge har omtrent ti prosent av befolkningen for høyt blodtrykk.

Når det snakkes om blodtrykk vil dette si trykket som blodet skaper inne i blodkarene når det strømmer gjennom (dreier seg som regel om det arterielle blodtrykket - altså det blodtrykket som måles i pulsårene). Det har svært mye å si for funksjonsevnen til både hjerte, nyrer, blodårer og hjerne.

Dersom du går lenge med det som omtales som «høyt blodtrykk» (hypertensjon på fagspråket) risikerer du faktisk at de ovenfor nevnte organene skades.

I tillegg øker risikoen for hjerneslag, blodpropp og hjerteinfarkt.

LES OGSÅ: Dette er ikke sunnere enn potetgull og sjokolade

JO MØRKERE, JO BEDRE: Det er kakaomengden i sjokoladen som avgjør hvor mørk den er. Jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao, og desto mer flavonoider.  Foto: Getty Images/Image Source
JO MØRKERE, JO BEDRE: Det er kakaomengden i sjokoladen som avgjør hvor mørk den er. Jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao, og desto mer flavonoider. Foto: Getty Images/Image Source Vis mer

Kakaoen er bra

Som nevnt lenger oppe i artikkelen, kan det imidlertid se ut til at mørk sjokolade, eller rettere sagt kakoen i sjokoladen, kan ha en positiv innvirkning på dette.

Forskerne, med studieleder Karni Ried fra the National Institute of Integrative Medicine i Melbourne i spissen, analyserte resultatene av flere ulike kortidsstudier, hvor testdeltagerne enten fikk utdelt mørk sjokolade eller kakaopulver daglig.

Og resultatene, som er publisert online på The Cochrane Library, viste altså at blodtrykket deres falt betraktelig, sammenlignet med testdeltagere som ikke fikk sjokolade eller kakao.


LES OGSÅ: Velg sjokolade med frukt og nøtter

Utvider blodkarene

Teorien er at det er flavonoidene i kakaoen som kan ha denne effekten på blodtrykket, siden flavonoider bidrar til formering av nitrogenmonoksid i kroppen.

Nitrogenmonoksid fungerer blant annet som et blodkarutvidende stoff. Det får med andre ord blodkarene til å «slappe av» og vide seg ut, noe som er med på å redusere blodtrykket.

Forbindelsen mellom kakao og blodtrykk ble først oppdaget via lokalbefolkningen på San Blas Island i sentral-America, som drakk flavonoidrike kakaodrikker her eneste dag.

Studier viste nemlig at disse personene hadde normalt/sunt blodtrykk uavhengig av alder.
Ifølge forskerne er det likevel vanskelig å fastslå hvor store doser kakao/flavonoider som må til for å oppnå den blodtrykksreduserende effekten.

LES OGSÅ: Slik finner du den sunneste sjokoladen

Kan redusere sykdomsrisiko

Studielederne analyserte data fra tester hvor personer hadde konsumert mørk sjokolade eller kakopulver med 30-1080 mg flavonoider i 3-100 gram sjokolade per dag. Til sammen var det 20 ulike tester, som varte i en tidsperiode fra 2-8 uker.

Totalt 856 personer deltok i studien, og resultatene viste at sjokoladen eller kakaopulveret som var mest rikt på flavonoider kunne redusere blodtrykket med 2-3 mm Hg.

- Selv om vi foreløpig ikke har nok bevis for at det å innta flavonoider kan bidra til å holde blodtrykket nede, så tyder funnene våre (kortids) på at det kan, sammen med andre behandlingsformer/medisiner, være med på å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, sier forskningsleder Karni Ried i forbindelse med studien.

Tidligere forskning har også vist at mørk sjokolade/kakao kan være med på å hemme enzymene ACE, som blant annet styrer kroppsvæsken i kroppen, og kan bidra til å øke blodtrykket.

LES OGSÅ: To biter er den perfekte mengden

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer