Sjokolade

Mørk sjokolade motvirker diabetes type 2

Antioksidantene i sjokoladen er spesielt gunstige, viser forskning.

NYT MED GOD SAMVITTIGHET: Hurra! Antioksidantene i kakaobønnene er med på å senke insulinnivået.  Foto: Getty Images/iStockphoto
NYT MED GOD SAMVITTIGHET: Hurra! Antioksidantene i kakaobønnene er med på å senke insulinnivået. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det har lenge vært kjent at antioksidanter i frukt, grønnsaker, ja til og med rødvin, har positiv effekt på helsen vår. Og det kommer stadig flere forskningstudier som viser at dette også gjelder mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold. Det er kakaobønnene som er hemmeligheten. De inneholder nemlig en del av de samme antioksidantene som frukt, grønnsaker og rødvin. Kakaobønner er blitt brukt i alternativ medisin i årtusener. Mayaene brukte det blant annet som medisin mot feber.Nå viser en ny forskningsstudie at antioksidantene mørk sjokolade er rik på, kan beskytte mot diabetes type 2 , også kalt livsstilsdiabetes.LES OGSÅ: Mørk sjokolade kan senke blodtrykket

Litt mørk sjokolade hver dag

En studie utført ved Pennsylvania State University i USA, viste at kakaopulver kan motvirke type 2 diabetes. Studien ble utført ved at mus som først hadde blitt påført livsstilsdiabetes, ble gitt kakaopulver over en periode på 10 uker. I løpet av denne perioden falt insulinnivået deres med hele 27 prosent. Endringen var så stor at de etter 10 uker hadde like lavt insulinnivå som kontrollgruppen som ikke hadde diabetes.Forskerne tror resultatene, som er blitt publisert i European Journal of Nutrition, også gjelder for mennesker.– Det som overrasket oss mest, var hvor stor effekt det hadde, sier professor Joshua Lambert, som ledet studien. LES OGSÅ: Slik finner du den sunneste sjokoladen

Kan regulere vekten

I tillegg til den gunstige effekten kakaopulveret hadde på insulinnivået, så forskerne også noe annet interessant. Musene med type 2 diabetes, gikk mindre opp i vekt enn forventet da de begynte å spise kakaopulver. For selv om sjokolade inneholder mye kalorier, så gjør ikke kakaopulver det. Faktisk så inneholder kakaobønner realtivt lite kalorier, lite fett og en god del fiber. Skal du få med deg de gode helseeffektene uten å legge på deg, velg mørk sjokolade med høyest mulig kakaoinnhold og nøy deg med noen få biter. Mørk sjokolade inneholder rundt 500 kcal per 100 gram.De siste årenene har det blitt utført flere studier som antyder at antioksidantene i mørk sjokolade også kan beskytte mot kreft, hjerneslag og hjerte- og karsykdommer. LES OGSÅ: Flere gode grunner til å spise sjokolade

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer