MØRKE RINGER RUNDT ØYNENE?: Det er veldig mange av oss som får mørke ringer rundt øynene, særlig hvis vi har sovet dårlig eller har vært mye sliten og stresset. Sjekk hva du kan gjøre for å få bukt med problemet i denne saken. Foto: All Over Press Norway
MØRKE RINGER RUNDT ØYNENE?: Det er veldig mange av oss som får mørke ringer rundt øynene, særlig hvis vi har sovet dårlig eller har vært mye sliten og stresset. Sjekk hva du kan gjøre for å få bukt med problemet i denne saken. Foto: All Over Press Norway Vis mer

øyne

Mørke ringer under øynene?

Det er ikke sikkert det er lite søvn og julestress som er årsaken. Slik får du bukt med problemet!

Publisert
Mørke blå-svarte ringer under øynene er et klassisk kjennetegn på litt for lite søvn og litt for mye stress. Og akkurat i disse dager er det kanskje ikke så rart om ringene er litt ekstra markante.

Likevel er det faktisk ikke alltid søvnmangel eller for lange jobbdager/sene festkvelder som er årsak til de litt ulekre fargene rett i underkant av øynene.

Ifølge Kjetil Guldbakke, som er hudlege ved Oslo hudlegesenter og svarlege på Lommelegen.no, kan det også ha sammenheng med alder, forandringer i huden eller økt pigmentering.

Og dersom du er en av dem som sliter med det, kan du hvert fall trøste deg med at du er langt fra den eneste.

- Mørke ringer rundt øynene er et vanlig kosmetisk hudproblem som mange søker råd og hjelp for. Det forekommer i alle raser, kjønn og aldersgrupper. Generelt forverres det med økende alder.

- Fine linjer rundt øynene omtales av hudleger som periorbitale linjer, mens mørke ringer som infraorbitale sirkler. Mørke ringer kan for enkelte være et stort problem, da det kan gi inntrykk av at man har sovet dårlig eller er nedstemt, sier Guldbakke til KK.no.


LES OGSÅ: Smarte triks mot hovne øyne

LIVSSTIL PÅVIRKER: Ifølge Stokke og Guldbakke er røyking, mye alkohol og dårlig kosthold også vanlige årsaker til mørke ringer under øynene.  Foto: Thinkstock.com
LIVSSTIL PÅVIRKER: Ifølge Stokke og Guldbakke er røyking, mye alkohol og dårlig kosthold også vanlige årsaker til mørke ringer under øynene. Foto: Thinkstock.com Vis mer

De vanligste årsakene til mørke ringer

Ifølge hudlegen er det 4 vanlige årsaker til de mørke ringene:

1. Økt mengde pigmentering i huden rundt øynene. Avleiring av pigment i dette området er spesielt vanlig hos de med mørkere hudtype eller som tar brunfarge raskt. Det kan også være en etterfølge av betennelse på øyelokkene som ved atopisk eksem. Pasienter med asiatisk bakgrunn kan ha en medfødt tendens til avleiring av pigment på øyelokkene (dermal melanocytose).

2. Tynn hud er en av de vanligste årsakene til mørke ringer. Rett under øyelokkshuden har vi muskler og blodkar. Dette området kjennetegnes også av lite fettvev på øyelokkene. Ved uttynning av huden vil fargen endres til mørk eller blålig grunnet underliggende vaskulære strukturer. Dette gir ofte en blålilla farge til huden, og er mest uttalt på nedre øyelokk.

3. Overflødig hud er en komponent i dannelse av mørke øyelokk. Med økende alder får mange overflødig hud og linjer rundt øynene. Soleksponering og arv er de 2 viktigste faktorene, og huden mister sitt naturlige rammeverk med kollagen. Dette gir en linje under øynene (tear trough) som kan gi en mørk ring og skygge rundt øynene.

4. Mangel på søvn, soleksponering og røyking er medvirkende til å gi mørke ringer.


Kan være arvelig

Ifølge Ann-Kristin Stokke som er fagsjef hos Skintific AS, med faglig ansvar for Dermalogica, Clean Start og Jane Iredale, kan mørke ringer også være arvelig.

- Det kan ligge i genene at man får mørke ringer. Mørke ringer kan komme i flere fargevarianter og de med lys eller mørk hud er mest utsatt for dette. Spesielt de med mørk hud er utsatt for hyperpigmentering, altså en forsterket ansamling av hudfarge som gjør at man virker mørkere. Men de med lys hud kan være mer plaget av kapillærer som lekker (som gir blå farge). En lysere hud vil i tillegg være tynnere og blodårene vil dermed skinne lettere gjennom huden, sier hun til KK.no:

- Det kan også være at huden blir mørk fordi kapillærene i huden lekker – som kan komme av dårlige livsstilsvalg, medikamenter, for eksempel kortisoltablekker og kremer, som kan føre til tynnere hud, og sykdom. I tillegg kommer selvfølgelig kosthold og livsstil.

Stokke mener også at sistnevnte punkt – kosthold og livstil, er det viktigste å tenke på hvis man ønsker å bli kvitt de mørke ringene.

- Det beste for å bli kvitt de mørke ringene er å sørge for et sunt kosthold, nok søvn, mindre stress, beskyttelse mot UV-stråling – året rundt, og redusere alkoholinntaket. I tillegg kan man gjøre forebyggende tiltak i hudpleierutinene sine, som å bruke en mild eks folierende krem, øyemaske og øyekrem med SPF.

LES OGSÅ: Slik sminker du deg yngre

ØYREKM ER LURT: En god øyekrem er en lur investering for å få bukt med mørke ringer under øynene.  Foto: Ariwasabi - Fotolia
ØYREKM ER LURT: En god øyekrem er en lur investering for å få bukt med mørke ringer under øynene. Foto: Ariwasabi - Fotolia Vis mer

Øyekrem med retinol

Også Kjetil Guldbakke mener gode hudpleierutiner er noe av det beste for å bli kvitt ringene.

- Generelt er det beste og enkleste å forebygge med gode hudpleievaner. Bruk av solkrem fra ung alder er det viktigste man gjør. Øyekremer kan også være til nytte. Øyekremer inneholder generelt lavere konsentrasjon av virkestoffer, da huden rundt øynene er sensitiv og reagerer lett. Det finnes ulike øyekremer avhengig av problem. De beste øyekremene på markedet inneholder et A-vitamin stoff med retinol. Flere kliniske studier har vist at retinol kan forbedre hudstrukturen rundt øyelokkene, og forbedre linjer, forteller han:

- De fleste kliniske studier på bruk av A-vitamin dokumenterer forbedring etter 18-24 uker. En studie fra 2004 dokumenterte reduksjon i fine linjer og mørke ringer ved bruk av en kombinasjon av antioksidanter og retinol. Så behandling av øyelokk er «et maraton og ikke en sprint». Dette kan brukes hver kveld over lang tid. Ved mørke ringer grunnet hyperpigmentering kan en hudlege også vurdere å skrive ut en blekekrem (hydroquinone) som er reseptbelagt.


BRUK EN CONCEALER: En concealer er genialt for å få sminket vekk mørke ringer, ifølge KKs ekspert.  Foto: Astrid Waller
BRUK EN CONCEALER: En concealer er genialt for å få sminket vekk mørke ringer, ifølge KKs ekspert. Foto: Astrid Waller Vis mer

Andre behandlingsmetoder

Dersom du føler at dette ikke forbedrer problemet og at ringene virkelig ikke forsvinner, anbefaler hudlegen deg å oppsøke en spesialist.

Andre behandlingsmetoder han nevner er følgende:

Laserbehandling
Laser har fortsatt ikke revolusjonert behandling av mørke ringer rundt øynene. Generelt vil man her prøve med kremer først. Et veldig effektivt alternativ på nedre øyelokk for de med kombinasjon av fine linjer og mørke ringer er med ablativ erbium og fraksjonerte CO2 lasere. Behandlingen gir en oppstramming og tykkere hud uten kirurgi. Slik behandling bør utføres av hudleger eller spesiell kompetanse på laserbehandling. Alle pasienter må være informert at sårtilhelning tar 10-14 dager, og at huden vil være noe rød over noen måneder etter behandlingen.

Botox
Linjer og farge rundt øynene kan påvirkes av de naturlige linjene som er rundt øynene. Dette kan effektivt og trygt behandles med Botox. Med Botox kan man også heve øyenbrynene, noe som igjen gir forbedring av skygger på øyelokkene.

Kirurgi
Plastikk kirurger har flere alternativer der man ikke kommer til mål med annen terapi. Både transplantasjon av fettvev og øyelokks kirurgi kan gi veldig fine resultater.

Fillere
Det er en lang rekke fillere på markedet som kan brukes for å forbedre linjer rundt øynene. Øyelokkene egner seg dårlig for behandling, da huden er tynn og filleren ofte skinner igjennom. Man kan dog med riktig teknikk fylle opp øvre del av kinn og linjer under øyelokkene med et fint resultat.

Smink vekk ringene

Problemet med de mørke ringene, er som oftest at vi synes de er skjemmende. Føler du at ringene er såpass synlige at de er et problem, er det imidlertid fullt mulig å sminke dem bort også.

Tone vid Skipá, som er makeupartist og skjønnhetsjournalist i KK, anbefaler at du bruker en concealer til dette.

- Du bruker da en concealer som er beregnet på området under øynene. De har enten gul eller oransje stikk som nøytraliserer det blå/mørke, forklarer hun:

- Er ringene dype, kan du bruke en highlighter over concealeren. Det jukser gropene mindre dype fordi lyset reflekterer partiklene. Sisley, Estée Lauder og Armani har veldig gode concealere, men YSL, Bare Minerals og Dior har gode highlightere, synes jeg.

SOV NOK: Det å få nok søvn og hvile er viktig for å unngå de mørke ringene under øynene.  Foto: Thinkstock.com
SOV NOK: Det å få nok søvn og hvile er viktig for å unngå de mørke ringene under øynene. Foto: Thinkstock.com Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer