Sexliv

Mørketiden kan ødelegge sexlivet

Mangelen på sollys påvirker oss mer enn vi kanskje er klar over.

MØRKETID: Hygge og gode forutsetninger for sex kommer ikke av seg selv, du er nødt til å skape rom for det - og det er du selv ansvarlig for, sier sexologen.  Foto: Thinkstock
MØRKETID: Hygge og gode forutsetninger for sex kommer ikke av seg selv, du er nødt til å skape rom for det - og det er du selv ansvarlig for, sier sexologen. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Januar er kanskje ikke den måneden i året da du føler deg på ditt mest sexy.

Fortsatt stinn etter julen, så blek at huden nesten har fått en hint av blått og så trøtt at du helst vil gå og legge deg rett etter middag.

Det er noe med denne tiden, som kanskje ikke byr opp til de helt store sengeaktivitetene, men sånn trenger det slett ikke være.

LES OGSÅ: Derfor bør du få en orgasme i dag

SETT AV TID TIL INTIMITET: Det er nemlig ikke helt umulig selv om det fort blir litt mye mas og stress i hverdagen.  Foto: Image Source
SETT AV TID TIL INTIMITET: Det er nemlig ikke helt umulig selv om det fort blir litt mye mas og stress i hverdagen. Foto: Image Source Vis mer

Hormonene bruser ikke

Kanskje spesielt for kvinner, så er det ofte slik at stemningen må være riktig for at man skal ha lyst på sex.

Olaug Gimse Storrø, sexolog ved St. Olavs Hospital i Trondheim, mener vi burde ha mer fokus på hygge og ro, i tillegg til at vi bør slutte å stresse unødvendig.

– Hygge og gode forutsetninger for sex kommer ikke av seg selv, du er nødt til å skape rom for det - og det er du selv ansvarlig for!


– Tenn lys, lytt til musikk og finn roen sammen. Bevar intimiteten i hverdagen. Da er forutsetningene for sex mer tilstede.

I tillegg til mye stress, kan Gimse Storrø fortelle at det finnes noen andre utfordringer når det kommer til å opprettholde sexlivet og -lysten - nemlig mørketiden.

I vinterhalvåret er vi mer trøtte. Dagene er korte og solen er ikke å se så ofte. Hormonene bruser ikke slik som de gjør på våren. Noen er også plaget med vinterdepresjoner, sier hun.

LES OGSÅ: Åpent forhold - kan det funke?

INKLUDER HAN: Det er ofte kvinnene som stresser mest i hverdagen. Ved å inkludere mannen din vil oppgavene gå raskere, i tillegg til at det vil bringe dere litt nærmere.
INKLUDER HAN: Det er ofte kvinnene som stresser mest i hverdagen. Ved å inkludere mannen din vil oppgavene gå raskere, i tillegg til at det vil bringe dere litt nærmere. Vis mer

Stress og mangel på alenetid ødelegger

I tillegg er det for mange slik at mangelen på overskudd, kan gjøre at sexlivet dabber av. Dagene er hektiske, og nærhet blir nedprioriert - eller rett og slett bare glemt.

– Når det er mye som skal ordnes, kanskje travle dager og lange kvelder, kan det være at vi har lite overskudd og fokus til sex, sier psykolog og samlivsekspert, Peder Kjøs.

Han forklarer at det ikke er så farlig hvis begge føler det sånn, men det kan fort bli probematisk hvis den andre kan tenke seg litt nærhet.


Og hvis du er blant dem som fortsatt føler deg stinn av all julematen, så finnes det også enkelte matvarer som gjør at lysten øker:

LES OGSÅ: Tar plastisk kirurgi nedentil

CHILI: Blant januarmaten er det ikke så dumt å inkludere litt chili - faktisk kan det øke sexlysten. Foto: All Over Press
CHILI: Blant januarmaten er det ikke så dumt å inkludere litt chili - faktisk kan det øke sexlysten. Foto: All Over Press Vis mer

Slik får du lysten tilbake

CHILI: Innholdet av capsacin i chili - stoffet som gir chili, jalapenos og andre sterke grønnsaker den sterke smaken, kan øke blodsirkulasjonen og blodstrømmen i kroppen, i tillegg til at det bidrar til å frigi endorfiner - som naturligvis også har en positiv effekt på effekt på lysten.


GRØNN TE: Det smaker ikke bare godt, men kan også påvirke sexlysten. Dette skyldes det høye innholdet av antioksidantene katekiner, som bidrar til å holde blodårene dine sunne og øke sirkulasjonen av blod.

SJOKOLADE: Det trenger ikke nødvendigvis droppe sjokoladen i januar. Sjokolade inneholder et stoff kalt fenetylamin, som bidrar til at det frigis mer endorfiner. En studie fra Storbritannia har tidligere vist at sjokolade bidrar til større reaksjoner i kroppen enn blant annet kyssing.

Selv om det kan være tungt å komme igang etter ferien, kan trening være det som får lysten tilbake, blant annet kan det være lurt å sette av litt tid til yoga.

Yoga gir økt blodsirkulasjon og bedre hormonfunksjon i kroppen, i tillegg til at det selvsagt har en positiv effekt på både kvinner og menns underliv - seksuelt sett. I tillegg er det kjent for å redusere stress.

LES OGSÅ: - Jeg vet ikke om han vil ha meg

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer